13 Μαΐου 2023

Προφυλακίστηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Διονύσης-Φρέντι Μπελέρης-Παραμένει υποψήφιος: «Αύριο η ψήφος σας σώζει τον τόπο»-ΥΠΕΞ: Σκανδαλώδη απόφαση-Βουλευτής Ντούλε: «Το καθεστώς Ράμα κάνει τα πάντα για να μην κερδίσει»


Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Διονύσης-Φρέντι Μπελέρης και θα μεταφερθεί στις φυλακές Τιράνων. Ο ομογενής κατηγορείται για εξαγορά ψήφων, συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και από τότε κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική, όπως όλό το σκηνικό μέχρι τη σύλληψή του.

Το δικαστικό σώμα θα ανακοινώσει την απόφαση για τον Παντελή Κοκαβέση στο νοσοκομείο των Τιράνων όπου μεταφέρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Πριν περίπου ένα χρόνο έκανε μεταμόσχευση καρδιάς.

Για το ζήτημα υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και από την ελληνική πλευρά, ενώ παρενέβη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ από τη Μυτιλήνη έστειλε μήνυμα στην αλβανική κυβέρνηση. 

«Να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία, εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί. Αν Αλβανία θέλει να πλησιάσει την ΕΕ έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς που φυλάκισε για να συμμετέχουν στη διαδικασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και από διπλωματικής πλευράς, υπήρξε κινητοποίηση από το υπουργείο Εξωτερικών.

ΥΠΕΞ για προφυλάκιση Μπελέρη: Σκανδαλώδης η απόφαση του δικαστηρίου, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα

Για σκανδαλώδη απόφαση, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη. «Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία» αναφέρει μεταξύ άλλων το ΥΠΕΞ.

Αλβανία: Προφυλακίστηκε ο Φρέντι Μπελέρης
«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Φρέντι Μπελέρης μέσα από την φυλακή: «Αύριο η ψήφος σας σώζει τον τόπο και την Δημοκρατία»

Την πρώτη του δήλωση μέσα από τη φυλακή έκανε ο υποψήφιος Δήμαρχος της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, όπως μετέφεραν συνεργάτες του στο enikos.gr.

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Αύριο η ψήφος σας σώζει τον τόπο σας και τη δημοκρατία», φέρεται να λέει μέσα από τη φυλακή.

Μιλώντας με συγγενικό πρόσωπο του Μπελέρη μας διαβεβαίωσε η άνοδος των Χειμαριωτών από την Αθήνα όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά ήταν και μεγαλύτερη από αυτούς που είχαν δηλώσει στην αρχή πως θα ταξιδέψουν.

«Σκεφτείτε τι σημαίνει όταν είναι 5.500 χιλιάδες οι Έλληνες που ψηφίζουν εκεί», σχολίασαν στο enikos.gr οι ίδιες πηγές.

«Το καθεστώς Ράμα κάνει τα πάντα για να μην κερδίσει»

Νωρίτερα, για τις προσπάθειες που έχει κάνει το καθεστώς Ράμα κατά του Έλληνα υποψήφιου δημάρχου, Φρέντι Μπελέρη, μίλησε στο enikos.gr ο Έλληνας βουλευτής στο αλβανικό κοινοβούλιο, Βαγγέλης Ντούλε. Το πρωτοδικείο Αυλώνας στην Αλβανία αποφάσισε την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και την μεταφορά του στις φυλακές των Τιράνων.

«Ήταν η τελευταία πράξη της άθλιας παράστασης του Αλβανού πρωθυπουργού κατά του Φρέντι Μπελέρη, του υποψηφίου της Ομόνοιας και όλης της ενωμένης αντιπολίτευσης. Προηγήθηκε μία εβδομάδα, συκοφαντήσεων και προσβολών σε όλες τις προεκλογικές του ομιλίες. Όπως και σε κάθε του εμφάνιση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούλε.

«Ήταν στα κρατητήρια. Δεν υπάρχουν τα στοιχεία που υποστηρίζουν. Θα μπορεί να είναι κανονικά υποψήφιος. Θα ισχύει και θα τρέχει η υποψηφιότητα. Δεν μπορεί να στερηθεί του δικαιώματος, αν δεν τελεσιδικήσει κάποια δικαστική απόφαση σε βάρος του. Ο στόχος που γίνονται όλες αυτές οι κινήσεις είναι να περιορίσουν τις τελευταίες κρίσιμες στιγμές τη φυσική παρουσία του υποψηφίου» τόνισε στο enikos.gr ο Έλληνας Βουλευτής.

«Θέλουν να εκφοβίσουν τους Χειμαρριώτες και να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας για τους Έλληνες που θα ταξιδέψουν από την Αθήνα. Το αποτέλεσμα θα είναι εις βάρος του Έντι Ράμα. Το κύριο ζήτημα εδώ είναι το ιδιοκτησιακό. Ο πρωθυπουργός της χώρας με αυθαίρετες παράνομες αποφάσεις αλλοιώνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς εις βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών, ως επί το πλείστον, ελληνικής καταγωγής» κατέληξε ο κ. Ντούλε.