29 Μαΐου 2023

Tο τούρκικο προξενείο και η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη


Ο εκλεκτός Οζγκιούρ Φερχάτ - Καταγγελίες για την ύποπτη τακτική της Αγκυρας ακόμη και από τοπικά στελέχη της Κουμουνδούρου - Η γραμμή που δόθηκε για ψήφο μόνο σε μουσουλμάνους, αιτία για τη μοναδική πρωτιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλη την Επικράτεια
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, που χειραγωγεί συστηματικά μερίδα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, οφείλει τη μοναδική του πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο στις κάλπες της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ. Η άνετη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με 33% (20.183 ψήφοι) έναντι 28% (16.462 ψήφοι) της Ν.Δ. είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα των υποδείξεων της Αγκυρας στην ευαίσθητη περιοχή, προκαλώντας αντιδράσεις που αγγίζουν ευθέως και την Κουμουνδούρου.

Ο «εκλεκτός» του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής Οζγκιούρ Φερχάτ εξελέγη πανηγυρικά βουλευτής Ροδόπης με 12.208 ψήφους, αφήνοντας πίσω του με μεγάλη διαφορά τον μέχρι πρότινος βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Χαρίτου, που έλαβε μόλις 3.902 ψήφους (8.306 ψήφους διαφορά). Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2019 ο κ. Χαρίτος είχε κόψει πρώτος το νήμα, με δεύτερο τον κ. Φερχάτ και διαφορά 408 ψήφων.

Μάλιστα, αυτή τη φορά ο Φερχάτ εξελέγη με περισσότερους σταυρούς και από τον πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στην περιοχή, που έμεινε στους 10.390 παρότι πήρε σχεδόν τα 2/3 των σταυρών του κόμματός του!

Ενδεικτικό του τι συνέβη είναι και το γεγονός ότι η ψήφος υπέρ του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ενιαία: στον Δήμο Αρριανών, όπου το 95% των πολιτών είναι μουσουλμάνοι, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 47,89% και στον Δήμο Ιάσμου, με 70% μουσουλμανικό στοιχείο, πήρε 54,5%. Αντίθετα, στους δύο άλλους δήμους της περιφέρειας, τον Δήμο Κομοτηνής και τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, η Ν.Δ. επικράτησε με 32,7% και 34,05% αντίστοιχα.

Γραμμή υπέρ τουρκοφρόνων

Σκληροπυρηνικοί τουρκόφρονες, παράνομοι μουφτήδες και μειονοτικός Τύπος, ακολουθώντας τις υποδείξεις του προξενείου Κομοτηνής, όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν γραμμή υπέρ των εκλεκτών της Αγκυρας στη Θράκη. Τα τεμένη κατά την προσευχή της Παρασκευής -πριν από την Κυριακή των εκλογών- χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι κομματικής προπαγάνδας, με τους ελεγχόμενους ιμάμηδες να μοιράζουν ψηφοδέλτια και να κατευθύνουν τους πιστούς σύμφωνα με τις οδηγίες των ψευτομουφτήδων Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα και Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ και τις υποδείξεις τους: «Η ψήφος του Τούρκου μόνο σε Τούρκο».

Η χειραγώγηση μερίδας ψηφοφόρων της μειονότητας από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, μαρτυρώντας την προσπάθεια παρέμβασης της Αγκυρας στη Θράκη και στα πολιτικά δρώμενα της χώρας γενικότερα. Ωστόσο είναι πρώτη φορά που διατυπώθηκαν σοβαρές καταγγελίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης στην περιοχή όπου το κόμμα πέτυχε την πρωτιά.

Μόνιμος ακόλουθος

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα κατήγγειλε το στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στον Δήμο Κομοτηνής που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Λαφτσή, η οποία έκανε λόγο για εξόφθαλμη παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στην εκλογική διαδικασία. Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η ίδια καταφέρεται -χωρίς να τον κατονομάζει- εναντίον του κ. Φερχάτ χαρακτηρίζοντάς τον «αριστερό δεκανίκι», όπως επίσης και εναντίον όσων «προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου».

Εγραψε συγκεκριμένα: «Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μια φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη! Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!».

Από τον περασμένο Ιούλιο η κυρία Λαφτσή «χτυπούσε» το καμπανάκι στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του κ. Φερχάτ, χαρακτηρίζοντάς τον «μόνιμο ακόλουθο του Τούρκου πρόξενου Κομοτηνής». Είχε σχολιάσει τότε με νόημα: «Από τη μια ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γ. Κατρούγκαλος, στο συνέδριο του αδελφού κόμματος HDP στην Τουρκία, καταδικάζει την πολιτική Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στον ίδιο τον τουρκικό λαό που οδηγεί στην εξαθλίωση, και από την άλλη ο Οζγκιούρ Φερχάτ, μόνιμος πλέον ακόλουθος και συνδαιτημών του Τούρκου προξένου, του εκπροσώπου δηλαδή του Ερντογάν στη Θράκη».

Στο ίδιο ύφος είχαν προηγηθεί τον περασμένο Ιανουάριο οι καταγγελίες και η παραίτηση από τη θέση του μέλους της Συντονιστικής Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Θανάση Καλογιαντσίδη για «παγίδευση» του κόμματος από τον Οζγκιούρ Φερχάτ και για «δέσιμό» του στο άρμα του τουρκικού προξενείου. «Στο όνομα της προσωπικής του φιλοδοξίας να γίνει βουλευτής, έχει παγιδεύσει ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ του νομού σε έναν πολιτικό κατήφορο που καταλήγει στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής», είχε γράψει τότε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλογιαντσίδης, χωρίς όμως να ιδρώσει το αυτί των κεντρικών του ΣΥΡΙΖΑ που ενδιαφερόταν μόνο πώς θα εισπράξει τις ψήφους που κατευθύνει η Αγκυρα, προωθώντας υποψήφιους που ασπάζονται απόλυτα την ατζέντα της στη Θράκη.

Ο 35χρονος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ μεγάλωσε, ζει -και εργάζεται ως χειρουργός οδοντίατρος- στον Ιασμο Ροδόπης. Οπως μας πληροφορεί η επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, «προέρχεται από αριστερή οικογένεια, ακολούθησε την πορεία του πατέρα του, Ναζήφ Φερχάτ, έχοντας επί σειρά ετών ενεργή συμμετοχή στην Αριστερά, στους κοινωνικούς αγώνες, στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα».

Μιλώντας παραμονές εκλογών στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu σχετικά με δημοσίευμα με τίτλο: «“Η εκπαίδευση μείζον ζήτημα για την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα”, λέει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης», ο κ. Φερχάτ μίλησε για δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας, παραβλέποντας τα όσα ρητά αναφέρει η Συνθήκη της Λωζάνης και θέτοντας θέμα λειτουργίας δίγλωσσων νηπιαγωγείων στη Θράκη, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αγκυρας. «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εισήχθησαν τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία. Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε στα παιδιά της μειονότητας μια άνετη εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα αντιστρέφοντας αυτή την πολιτική», δήλωσε στο Anadolu, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Ν.Δ, για το κακό επίπεδο της μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη.

Πάντως στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα ο κ. Φερχάτ εμφανίστηκε ενωτικός και συναινετικός: «Θα συνεχίσω να δίνω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου από το αξίωμα με το οποίο με τίμησε ο λαός της Ροδόπης», δήλωσε προσθέτοντας ότι «πρώτη μας προτεραιότητα να μετατρέψουμε τη νίκη μας στον νομό σε ανασυγκρότηση δυνάμεων και ολική πολιτική ανατροπή».

Οι ψήφοι ανά δήμο

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής το τουρκικό προξενείο «πριμοδότησε» τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ στη Ροδόπη και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν στην Ξάνθη που πέτυχαν την εκλογή τους. Παράλληλα, πολέμησε με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα του «αιρετικού» Αχμέτ Ιλχάν του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, δίνοντας γραμμή υπέρ της Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια μεγάλη προσωπική επιτυχία του κ. Αχμέτ κόντρα στις επιδιώξεις της Αγκυρας και απόδειξη ότι χειραφετημένοι μουσουλμάνοι υποψήφιοι μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και αν δεν διατηρούν προνομιακούς δεσμούς με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι στον σχεδόν απόλυτα μουσουλμανικό Δήμο Αρριανών, όπου ο Φερχάτ έφτασε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 47,89%, το ΠΑΣΟΚ ήρθε δεύτερο κόμμα με 37,2%, ενώ και στον Δήμο Ιάσμου πήρε 13,43%, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο από το πανελλαδικό 11,46%.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. έχει «αποκηρυχθεί» από το «σύστημα» των τουρκοφρόνων του προξενείου επειδή αρνείται να ακολουθήσει τις υποδείξεις και το τουρκικό αφήγημα για τη μειονότητα. Ο ίδιος είχε διαγραφεί από την άτυπη Συμβουλευτική Επιτροπή Μειονότητας, στην οποία συμμετέχουν οι εκλεγμένοι παράγοντές της (βουλευτές, δημοτικοί άρχοντες, ψευτομουφτήδες κ.ά.), με μια ανακοίνωση που τον κατηγορούσε πως με τις πράξεις του αμφισβητεί την «τουρκική» ταυτότητα της μειονότητας.

Πολλές φορές ο ίδιος έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τον παρεμβατικό ρόλο του προξενείου στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας δημόσια ως «μη σύννομη» τη δράση του προηγούμενου Τούρκου πρόξενου Μουράτ Ομέρογλου, τον οποίο δημόσια κατήγγειλε λέγοντας πως «τα ζητήματα της μειονότητας είναι εσωτερικά (σ.σ.: της Ελλάδας) και δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει». Αποτέλεσμα ήταν να μπει στο στόχαστρο του προξενείου και των σκληροπυρηνικών της μειονότητας, που τον απέπεμψαν και του κήρυξαν τον πόλεμο επιδιώκοντας την πολιτική του εξόντωση.

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. είχε να αντιμετωπίσει την εχθρική στάση του προξενείου και των τουρκοφρόνων. Το αποτέλεσμα της Κυριακής (5.689 ψήφοι) αποτελεί μια προσωπική δικαίωση για τον ίδιο και μαρτυρά πως ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της μειονότητας δεν χειραγωγείται από τις υποδείξεις της Αγκυρας.

Τρολάροντας το ροζ της Ροδόπης στον εκλογικό χάρτη της χώρας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο προκειμένου να πείσει τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν το κόμμα του στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την αποστολή του μετά τη μεγάλη ήττα του. Το πραγματικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα πάρει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Το βράδυ της 25ης Ιουνίου η Ροδόπη πρασινίζει», δήλωσε ο ίδιος.

Παρέμβαση Ανθιμου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου, ο οποίος μίλησε για «εργαλειοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος» στις εκλογές, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο το προξενείο, αλλά και τις παραεκκλησιαστικές οργανώσεις.
Οπως ανέφερε στη γραπτή ανακοίνωσή του, «χαρακτηριστικές ανησυχητικές περιπτώσεις, που εμφανίστηκαν στην προ ημερών εκλογική διαδικασία, είναι οι διεργασίες και τα αποτελέσματα στους κόλπους της μειονότητας στον Νομό Ροδόπης, καθώς και η προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παραεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων.

Ο αντιδημοκρατικός αυταρχισμός, ο ψηφοθηρικός κυνισμός και η εργαλειοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος, ως μέσα για την κατάκτηση αλλότριων στόχων, αποτελούν τεράστιες απειλές για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία των προσώπων».

Παναγιώτης Σαββίδης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ