03 Ιουνίου 2023

📺Πώς το ελληνικό Λιμενικό εμπόδισε παρέμβαση της τουρκικής Ακτοφυλακής-Η στιγμή που Έλληνας διασώστης κατεβαίνει από ελικόπτερο στο πλοίο με τους Τούρκους


Στις τουρκικές ακτές κατευθύνεται το φορτηγό πλοίο «ANT», με σημαία Βανουάτου, το οποίο υπέστη σημαντικές ζημιές έπειτα από τη σύγκρουσή του με το επίσης φορτηγό πλοίο «Potentia» με σημαία Σιγκαπούρης, ανοιχτά της Χίου.

Το «ANT», στο οποίο επιβαίνουν δέκα Τούρκοι ναυτικοί και έπλεε σε διεθνή ύδατα, αλλά εντός ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια, ενώ στην περιοχή έπλευσε τουρκική ακταιωρός χωρίς να παρέμβει.

Το «ANT» κινείται με ταχύτητα 3,8 κόμβων και συνοδεύεται από τέσσερα ελληνικά πλωτά και ελικόπτερο, αλλά και από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής που είχε φτάσει στο σημείο, σύμφωνα με το marinetraffic.

Από το περιστατικό, δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός μεταξύ των πληρωμάτων των δύο πλοίων, στα οποία επέβαιναν συνολικά 32 άτομα. Το «Potentia» συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του.

Οι κινήσεις του Λιμενικού

Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος στο σημείο κατέπλευσε μεγάλο πλήθος σκαφών του Λιμενικού και εναέρια μέσα, ενώ τα αίτια της σύγκρουσης των δύο πλοίων παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η κινητοποίηση ήταν άμεση και στην θαλάσσια περιοχή έσπευσαν επτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, ενώ συνέδραμαν επίσης ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία.

Αυτή ακριβώς η κινητοποίηση και η μεγάλη παρουσία ελληνικών σκαφών και εναέριων μέσων στην περιοχή, απέτρεψε παρέμβαση των Τούρκων στο περιστατικό.

Ακόμα, η δεύτερη κομβική κίνηση, ήταν ότι από το ένα Super Puma, κατέβηκε Έλληνας διασώστης στο κατάστρωμα του πλοίου «ΑΝΤ», ο οποίος και ξεκαθάρισε στον πλοίαρχο του πλοίου ότι βρίσκεται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης και ότι αν χρειάζεται βοήθεια, αυτή θα πρέπει να την αιτηθεί από τις ελληνικές αρχές. 

Το ίδιο είχε επισημάνει στον πλοίαρχο του «ΑΝΤ» και ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πλοίαρχος, ως τότε, συνομιλούσε στον ασύρματο με τις τουρκικές αρχές και απαντούσε μονολεκτικά στις ελληνικές.

Ο πλοίαρχος του «ΑΝΤ» αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια και ξεκίνησε την πλεύση του προς τις τουρκικές ακτές.