06 Ιουνίου 2023

📺Ανατίναξαν (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ) τεράστιο φράγμα στη Χερσώνα, αλληλοκατηγορούνται Κίεβο-Μόσχα-Πλημμυρίζει η περιοχή, απίστευτα βίντεο


Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως «ανατίναξαν» το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα (Χερσώνα, νότια), ενώ οι φιλορωσικές αρχές της περιοχής έκαναν λόγο «σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το φράγμα έχει καταστραφεί τουλάχιστον εν μέρει, αν όχι ολοσχερώς, και η περιοχή πλημμυρίζει. Το TASS επικαλέστηκε πηγή του -την οποία δεν κατονόμασε- ενήμερη για τις εξελίξεις.


Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε από την πλευρά του, επικαλούμενο τον φιλορώσο δήμαρχο της Νόβα Καχόβκα, ότι το ανώτερο τμήμα του φράγματος καταστράφηκε από ουκρανικό βομβαρδισμό.

Το Κίεβο έκανε λόγο για «ανατίναξη του φράγματος από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής». Η διοίκηση νότιου τομέα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».


Το φράγμα αυτό είχε υποστεί ζημιές ήδη κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος στην περιφέρεια αυτή της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δεν θεωρείται πως το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια -το μεγαλύτερο της Ευρώπης- διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο» λόγω της κατάρρευσης του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα.

Ζελένσκι: Για την ανατίναξη του φράγματος φταίνε οι Ρώσοι τρομοκράτες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άφησε να εννοηθεί ότι για την αποκαλούμενη από τον ίδιο «καταστροφή» του φράγματος Νόβα Καχόβκα ευθύνονται «Ρώσοι τρομοκράτες».
Η καταστροφή του φράγματος συνέβη καθώς η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν οχυρωθεί κοντά στο Ντνίπρο στην περιοχή της Χερσώνας.


Ο Ζελένσκι ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η καταστροφή του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόβκα, επιβεβαιώνει για όλο τον κόσμο ότι (οι Ρώσοι) πρέπει να εκδιωχθούν από κάθε γωνιά της ουκρανικής γης. Δεν πρέπει να κρατήσουν ούτε ένα μέτρο γης, γιατί χρησιμοποιούν κάθε σπιθαμή αυτής, για τρομοκρατία».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν. Έχω συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας».


Η καταστροφή του φράγματος «μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες» για τη Ζαπορίζια

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, απάντησε σχετικά με τη ζημιά στο φράγμα, λέγοντας ότι «μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».


Παράλληλα, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για την πλημμύρα του φράγματος λέγοντας: «Τη νύχτα της 6ης Ιουνίου 2023, οι Ρώσοι εισβολείς ανατίναξαν το φράγμα Kakhovskaya HPP».

Η Energoatom εξήγησε ότι η «ταχέως μειούμενη» στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα αποτελεί «πρόσθετη απειλή για τον προσωρινά κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια». Προς το παρόν, ωστόσο, η λίμνη ψύξης του πυρηνικού σταθμού ήταν γεμάτη, ανέφερε η Energoatom.


Το νερό από τον ταμιευτήρα Kakhovsky είναι απαραίτητο για να λαμβάνει ο σταθμός ενέργεια για τους πυκνωτές των στροβίλων και τα συστήματα ασφαλείας του ZNPP. Η λίμνη ψύξης του σταθμού είναι τώρα γεμάτη: Aπό τις 8:00 π.μ. η στάθμη του νερού είναι 16,6 μέτρα, η οποία είναι επαρκής για τις ανάγκες του σταθμού.

Η Energoatom παρακολουθεί την κατάσταση και τις ενέργειες των εργαζομένων στον σταθμό ZNPP μαζί με άλλους διεθνείς οργανισμούς που βρίσκονται στον σταθμό, ιδίως την ΙΑΕΑ.


Κουλέμπα: Ειδεχθές έγκλημα πολέμου η καταστροφή του φράγματος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, χαρακτήρισε την καταστροφή του φράγματος «ίσως τη μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες» και «ειδεχθές έγκλημα πολέμου».

«Η Ρωσία κατέστρεψε το φράγμα της Καχόβκα προκαλώντας ίσως τη μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες. Πρόκειται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η Ρωσία, ο μεγαλύτερος τρομοκράτης του 21ου αιώνα, είναι να την διώξουμε από την Ουκρανία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ουκρανία: Περίπου 16.000 άτομα θα επηρεαστούν από την ανατίναξη του φράγματος

Ο Anton Gerashchenko, πρώην υπουργός και σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι περίπου 16.000 άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν, από οποιαδήποτε πιθανή πλημμύρα από το ρήγμα στο φράγμα Νόβα-Καχόβκα.


Γιατί το φράγμα Νόβα-Καχόβκα είναι σημαντικό για την περιοχή

Ο δημοσιογράφος Jonathan Yerushalmy ανέφερε γιατί το φράγμα είναι σημαντικό για την περιοχή και γιατί αποτελεί απειλή.

«Το φράγμα διασχίζει τον τεράστιο ποταμό Δνείπερο της Ουκρανίας, συγκρατώντας μια τεράστια δεξαμενή νερού. Εχει ύψος 30 μέτρα και πλάτος εκατοντάδων μέτρων. Κατασκευάστηκε το 1956 ως μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα.

Ο ταμιευτήρας που περιέχει συγκρατεί κατ' εκτίμηση 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού, δηλαδή περίπου τον ίδιο όγκο με τη Μεγάλη Αλυκή της Γιούτα. Η διάρρηξη του φράγματος θα μπορούσε να στείλει ένα τείχος νερού που θα πλημμύριζε τους οικισμούς κάτω από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στα τέλη του 2022.


Το νερό από τον ταμιευτήρα τροφοδοτεί τη χερσόνησο της Κριμαίας στα νότια -η οποία προσαρτήθηκε παράνομα στη Ρωσία το 2014- καθώς και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια -το μεγαλύτερο της Ευρώπης- στα βόρεια.

Βοηθά, επίσης, στην τροφοδοσία του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα. Η καταστροφή του φράγματος είναι πρόβλημα που προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα ενεργειακά προβλήματα της Ουκρανίας, αφού η Ρωσία πέρασε εβδομάδες νωρίτερα φέτος στοχεύοντας ζωτικής σημασίας υποδομές».

Ενδεχόμενο και κατάρρευσης του φράγματος λόγω ζημιών

Το φράγμα είχε υποστεί ζημιές το φθινόπωρο του 2022 όπως δείχνουν φωτογραφίες από προηγούμενες μέρες. Είχε δεχθεί πλήγμα από ουκρανικό πύραυλο HIMARS που στόχευε ρώσικο κονβόι που κινούνται στο δρόμο που περνάει από το φράγμα. Υπάρχει λοιπόν και το ενδεχόμενο αφού οι τότε ζημιές δεν επιδιορθώθηκαν, το φράγμα να κατέρρευσε σαν μια φυσιολογική συνέπεια της πίεσης του νερού


It received a HIMARS strike in 2022.  A Russian convoy was the target. But you can see in left picture sluice gate damage.  This looks more like a structural problem that was not fixed after the strike.