02 Ιουνίου 2023

Παπαπαναγιώτου: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ να συζητήσουν σοβαρά


Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Δεν ξέρω αν η συμπαθής κ. Χρονοπούλου ή ο οξυδερκής κ. Δουδωνής αποδειχθούν «ο Κατρούγκαλος του ΠΑΣΟΚ», αποκαλύπτοντας ότι πίσω από τις φιλολαϊκές εξαγγελίες επικρέμεται μία φορολογική σπάθη πάνω από το κεφάλι της μεσαίας τάξης.

Δεν ξέρω, επίσης, αν ο «πολύς» κ. Φαραντούρης, που βρίσκεται πρώτο «τραπέζι πίστα» στη νέα εκλογική διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι εννοεί ότι ήταν «λάθος προτεραιότητα» να δοθεί η ενίσχυση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ή απλώς του ξέφυγε λόγω τηλεοπτικής απειρίας.

Αυτό, όμως, που είναι πλέον βέβαιο είναι πως η συζήτηση μέχρι τις 25 Ιουνίου οφείλει να είναι επί της ουσίας, και μάλιστα επί των προγραμμάτων των κομμάτων. Αλλωστε και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος -μιας και μαζί με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν η σκανδαλολογία, η κινδυνολογία και τα λεφτόδεντρα-, λέει ότι επιθυμεί «προγραμματική συζήτηση», κάνοντας στροφή στη «σοβαρότητα» και την «υπευθυνότητα». Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από τις προηγούμενες εκλογές, είχε προσπαθήσει -διαφοροποιούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ- να μιλήσει σοβαρά και υπεύθυνα, αποκρούοντας τη λαϊκιστική πλειοδοσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα μοιάζουν «τέλεια» ώστε να γίνει η συζήτηση που έχει ανάγκη η χώρα: μια συζήτηση επί των μεγάλων προβλημάτων και με συγκεκριμένες προτάσεις του κάθε κόμματος. Υπάρχει, όμως, μία απαράβατη προϋπόθεση: η συζήτηση να γίνει με κοινώς αποδεκτά δεδομένα. Η εκπλήρωση αυτής της προϋπόθεσης έχει δύο ακόμα προϋποθέσεις: 1. Να γίνει η κοστολόγηση όλων των προγραμμάτων από ανεξάρτητη και κοινά αποδεκτή Αρχή (Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, Τράπεζα της Ελλάδος ή Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Ώστε, όταν συζητείται π.χ. η αύξηση μισθών ή η ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους ή η πολιτική για τη στέγη των νέων, να μιλάνε όλοι με τα ίδια δεδομένα. Και η συζήτηση να γίνει χρήσιμη και για τον πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να παρακολουθήσει, να καταλάβει τι λέει το κάθε κόμμα, να ξέρει πόσο κοστίζει αυτό που λέει και από πού θα βρεθούν τα αναγκαία χρήματα ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η κάθε πρόταση. 2. Η συζήτηση να μην μπει στην αμήχανη και παραπειστική σύγκριση πορτοκαλιών με καρύδια, ώστε ο πολίτης, ο οποίος δεν ξέρει σε βάθος τα θέματα, να μη νιώθει ότι τον κατακλύζουν ανεξέλεγκτοι αριθμοί.

Η κοινή λογική το επιτάσσει. Και η Δημοκρατία το απαιτεί. Οι πολίτες, αντί να παρακολουθούν μια άχαρη επαναλαμβανόμενη γενική συζήτηση, να προσέλθουν στις πραγματικά κρίσιμες κάλπες της 25ης Ιουνίου ακόμα πιο ενημερωμένοι και υπεύθυνοι. Η Ν.Δ. έχει κάνει ήδη αυτήν την πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να την αποδεχθεί. Το ΠΑΣΟΚ αρχικά τη δέχθηκε, αλλά από τη στιγμή που η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ του άνοιξε την όρεξη για τη δεύτερη θέση, εμφανίζει την εξής επαμφοτερίζουσα στάση. Δεν πολυενδιαφέρεται για την κοστολόγηση, ίσως γιατί η θεμιτή φιλοδοξία του να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση αναγκαστικά έστρεψε τα φώτα περισσότερο και στο δικό του πρόγραμμα, το οποίο έχει θολά σημεία.

Οι μέρες που απομένουν έως τις εκλογές δεν είναι πάρα πολλές. Ωστόσο, η κοινωνική πίεση για σοβαρή, υπεύθυνη και κοστολογημένη συζήτηση των προγραμμάτων των κομμάτων αυξάνεται. Οχι μόνο γιατί ο κόσμος έχει μπουχτίσει από τη γενικολογία και τη στείρα κοκορομαχία, αλλά γιατί απαιτεί να ξέρει. Οποιος αγνοήσει αυτή την απαίτηση της κοινωνίας προφανώς έχει μόνο να χάσει. Γιατί είναι απολύτως σαφές πλέον ότι αυτός που υπεκφεύγει έχει κάτι να κρύψει. Κι αυτό μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου έχει κυλιόμενο και αυξανόμενο κόστος.

ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές και το αυτονόητο. Δεν είναι παραδεκτό να μπορεί να χακαριστεί για δύο μέρες η Τράπεζα Θεμάτων την ώρα που οι μαθητές δίνουν προαγωγικές εξετάσεις και σε ελάχιστες μέρες αρχίζουν οι Πανελλαδικές. Τα αρμόδια υπουργεία όφειλαν να έχουν θωρακίσει εγκαίρως το σύστημα. Τελεία και παύλα.

Μετά απ’ αυτό, εγείρονται δευτερογενή -αλλά όχι ήσσονος σημασίας- ερωτήματα. Π.χ., ποιος και γιατί μεθόδευσε αυτή τη γιγάντια, όπως αποδεικνύεται, κυβερνοεπίθεση στην ανυπεράσπιστη Τράπεζα Θεμάτων; Ποιος και γιατί δαπάνησε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό 200.000 ευρώ μόνο και μόνο για να προκαλέσει αναταραχή και ανασφάλεια εν όψει και των πανελλαδικών εξετάσεων; Ποιοι και γιατί έσπευσαν, με αφορμή αυτό το απαράδεκτο γεγονός, να γενικεύσουν, αφορίζοντας και απαξιώνοντας το κατά κοινή ομολογία επιτυχημένο ψηφιακό κράτος και μέσω αυτού να πλήξουν το «επιτελικό κράτος»;

Η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Ντογιάκου, η οποία έχει διαβιβαστεί στη Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ελπίζω να ρίξουν φως και σε αυτά τα ερωτήματα. Γιατί είναι προφανές ότι κάποιος ή κάποιοι έκαναν δολιοφθορά εναντίον της χώρας. Και μάλιστα εναντίον του πιο ευαίσθητου και ευάλωτου μέρους της που είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες, αλλά και τα παιδιά τα οποία σε 6 μέρες δίνουν Πανελλαδικές και περνούν την πιο δύσκολη ως τώρα δοκιμασία της ζωής τους.

Το τουρ του Μητσοτάκη…

Το πρόγραμμα των περιοδειών του Κ. Μητσοτάκη σε όλη τη χώρα είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Και είναι πολύ γεμάτο, καθώς θα πάει και σε αρκετές περιοχές που δεν πήγε πριν τις εκλογές της 21ης Μάϊου, ενώ θα πάει ξανά στις περιοχές που από ροζ έγιναν μπλε (Κρήτη, Αχαΐα, δυτικές συνοικίες της Αττικής, αλλά και σε αρκετές μονοεδρικές περιφέρειες ή σε περιφέρειες όπου η Ν.Δ. μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά της και τις έδρες της). Με προσωπική επίβλεψη του επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, Γ. Μπρατάκου, και την ενεργό συμμετοχή των Π. Μαρινάκη, Θ. Νέζη και Στ. Κονταδάκη, έχει καταρτιστεί με λεπτομέρειες η κάθε περιοδεία. Η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη την Κυριακή στο Αγιον Ορος, αλλά και οι επικείμενες επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα δείχνουν και το ειδικό βάρος που δίδεται σε αυτές τις εκλογικές περιφέρειες, όπου εμφανίστηκαν ενισχυμένα δεξιά κόμματα όπως η «Νίκη» και η «Ελληνική Λύση».

…και οι «ειδικές αποστολές» των υπουργών

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., πρώην υπουργοί, αναλαμβάνουν «ειδικές αποστολές». Ο κεντρώος Κ. Πιερρακάκης αναλαμβάνει την Κρήτη. Οι παραταξιακοί Α. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης αναλαμβάνουν στοχευμένες εκλογικές περιφέρειες της Β. Ελλάδας (Πιερία, Δράμα, Πέλλα κ.λπ.). Ο Χρ. Σταϊκούρας τη μόνη ροζ εκλογική περιφέρεια της Ροδόπης και ο Τ. Θεοδωρικάκος τις κρίσιμες Καβάλα και Καρδίτσα. Ο Α. Σκέρτσος αναμένεται να συμβάλει στη Θεσσαλονίκη, ενώ μπαλαντέρ αναμένεται να είναι οι Π. Μαρινάκης και Ν. Χαρδαλιάς.

ΑΠΟΡΙΕΣ -1

Εντάξει, καταστροφική η απλή αναλογική, αλλά και να χακάρει την Τράπεζα Θεμάτων;

ΑΠΟΡΙΑ -2

Το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθη ούτε ένα στέλεχος της «Ομπρέλας» στη νέα Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι επιταχύνεται η αποφασισμένη ρήξη;

ΑΠΟΡΙΕΣ -3

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας κατάφερε να πάρει στο λαιμό του και τον Σάντσεθ και τους Podemos στην Ισπανία; Αυτό σημαίνει ηγέτης διεθνούς εμβέλειας;

https://eleftherostypos.gr/apopseis/katadikasmenoi-na-syzitisoun-sovara