16 Ιουλίου 2023

Χρέος: «Ματ» με τρεις κινήσεις - Πώς το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει την ταχύτερη μείωσή του


H ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Κεντρικός στόχος είναι η συνέχιση της πτωτικής του πορείας, ώστε μέχρι το 2027 να βρεθεί κοντά στο 135% του ΑΕΠ. To πρώτο βήμα θα γίνει από τον προϋπολογισμό του 2024 όπου η στόχευση θα είναι για αποκλιμάκωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ κοντά στο 151% του ΑΕΠ.

Οι τρεις κινήσεις

Βασικές παράμετροι του κυβερνητικού σχεδίου θα είναι εκτός της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του πρώτου μνημονίου:
  1. η συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους μέσω του μαξιλαριού διαθεσίμων,
  2. η νέα στρατηγική του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με μείωση της έκδοσης εντόκων γραμματίων και νέα εκδοτική πολιτική, αλλά και
  3. η σύνδεση των πρωτογενών πλεονασμάτων με την σταθερή κάλυψη των τόκων.
Με αυτές τις πολιτικές, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί στο 150,8% του ΑΕΠ το 2024, 142,6% του ΑΕΠ το 2025 και 135,2% του ΑΕΠ το 2026.

Η νέα στρατηγική του ΟΔΔΗΧ

Το ελληνικό χρέος μετά τις αναδιαρθρώσεις που έχουν συντελεστεί έχει μια ευνοϊκή διάρθρωση η οποία λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας και απέναντι στις επιτοκιακές αυξήσεις αλλά και ως προς το ότι η χώρα θα έχει για αρκετό διάστημα χαμηλές χρηματοδοτικές δαπάνες.

Eιδικότερα:
  1. Η χώρα θα αποπληρώσει μόλις ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα τις δόσεις του 2024 και 2025 από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου κάνοντας χρήση των ταμειακών διαθεσίμων. Ετσι το Δημόσιο «σβήνει» χρέη που έτρεχαν με επιτόκιο 3,9% και γλιτώνει από – διόλου ευκαταφρόνητους - τόκους 40 εκατομμυρίων ευρώ, που θα τα κατέβαλε σε βάθος χρόνου. Εάν ληφθούν υπόψη και οι προηγούμενες αποπληρωμές η χωρα θα μειώσει το χρέος της κατά 13 δις ευρώ.
  2. Νέα στρατηγική από τον ΟΔΔΗΧ που θα στοχεύει στη μείωση του στοκ των εντόκων γραμματίων και την επαναγορά ομολόγων. Οι κινήσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο κινήσεων αναδιάρθρωσης που υλοποιεί ο ΟΔΔΗΧ βελτιώνοντας το προφίλ αποπληρωμής του χρέους. Ειλημμένη είναι η απόφαση του οικονομικού επιτελείου για χρήση των ταμειακών διαθεσίμων για την αποπληρωμή χρέους καθώς όπως εκτιμάται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα θωρακίσει τη χώρα από κάθε κακοτοπιά, περιορίζοντας τη βοήθεια των διαθεσίμων.
  3. Υποστηρικτικά στο στόχο για τη μείωση του χρέους θα επιδράσει και η σταθερή παραγωγή εύλογων πρωτογενών πλεονασμάτων. Η επιστροφή στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% από το 2024, σύμφωνα με τις αγορές είναι απαραίτητη προκειμένου να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο.
Τι ζητούν οι αγορές

Όπως είχε δηλώσει μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο νυν υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, οι αγορές θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να έχει μηδενικό έλλειμμα, περιλαμβανομένων των τόκων. Δεδομένου ότι οι δαπάνες για τόκους ανέρχονται σε 2% - 2,3% του ΑΕΠ τον χρόνο, είναι το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέλουν να δουν.

Η κίνηση έχει και άμεσο όφελος αφού δεν προσθέτει χρέος λόγω ελλειμμάτων και παράλληλα δείχνει και την προσήλωση της κυβέρνησης στον δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας. Για αυτόν τον λόγο συνδέονται τα πρωτογενή πλεονασματα με την σταθερή κάλυψη των τόκων.

Σίσσυ Σταυροπιερράκου
imerisia.gr