14 Σεπτεμβρίου 2023

Ξεκίνησε η περισυλλογή των νεκρών ζώων στη Θεσσαλία -Άνοιξε το αποτεφρωτήριο στη Λάρισα


Σε λειτουργία έχει τεθεί η μονάδα διαχείρισης των νεκρών ζώων στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας, τα οποία απειλούν τη δημόσια υγεία στις πλημμυρισμένες -λόγω κακοκαιρίας Daniel- περιοχές της Θεσσαλίας.

Η αποκομιδή των νεκρών ζώων από τα χωριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel συνεχίζεται με πλήρη εξοπλισμό και με βάση τις αυστηρές υγειονομικές διατάξεις και με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η εντολή που έχει δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες από την κυβέρνηση, είναι πως η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ήταν και παραμένει η πρώτιστη προτεραιότητα, παράλληλα με τις δράσεις που εξελίσσονται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της κανονικότητας στις πληγείσες περιοχές.

Με τις ειδικές προστατευτικές στολές που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα συνεργεία που έχουν επιφορτιστεί να φέρουν εις πέρας αυτήν τη δύσκολη διαδικασία, ακολουθούν τον προγραμματισμό που κάνουν από κοινού η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Μεγάλη λύση στο πρόβλημα έδωσε η λειτουργία της μονάδας στη ΒΙΠΕ της Λάρισας, η οποία έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων στο 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα θα οδηγούνται στην καύση.

Η συγκεκριμένη μονάδα άνοιξε το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι τότε το ύψος των νερών στην περιοχή είχε καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση.

Στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων, συμβάλλουν στην περιοχή του Παλαμά και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το αρμόδιο υπουργείο καλεί και τους δήμους της περιοχής να συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών ζώων μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, η κατάσταση είχε ως εξής για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
  • Αιγοπρόβατα: 61.786
  • Βοοειδή: 5.306
  • Χοιρινά: 19.355
  • Πτηνά: 123.810
Ωστόσο παραμένει σε πολλές οργανωμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σήμερα η δυσκολία προσέγγισης γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ειδικά συνεργεία μέχρι το μεσημέρι είχαν συλλέξει και διαχειριστεί:
  • Για τα αιγοπρόβατα, 27.436 νεκρά ζώα
  • Για τα χοιρινά, 10.103 νεκρά ζώα
  • Για τα βοοειδή, 44 νεκρά ζώα
  • Για τα πτηνά, 25.400 νεκρά ζώα
Παράλληλα, μετά την ενεργοποίηση χθες, του κέντρου επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους, τετραπλασιάστηκαν οι δηλώσεις για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή και από 300 που ήταν χθες το μεσημέρι, ξεπέρασαν σήμερα τις 1.250, ενώ οι δηλώσεις για τις απώλειες σε ζωική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.500.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του κέντρου εξυπηρέτησης του ΕΛΓΑ: 2410 23 19 38, 2410 23 19 29, από τις 8:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ καθημερινά.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το Συντονιστικό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η εν λόγω μονάδα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων το 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων στον Παλαμά συμβάλλουν και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον ίδιο να δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως «η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, είναι ευθύνη όλων μας και δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός εξ ημών».

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (14/9), σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
  • 61.786 αιγοπρόβατα
  • 19.355 χοίροι
  • 5.306 βοοειδή
  • 123.810 πτηνά
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού ο αρμόδιος υπουργός, παραμένει η δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλέξει και διαχειριστεί (υγειονομική ταφή ή καύση) 27.736 νεκρά αιγοπρόβατα, 10.103 χοίρους, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.

Ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για τετραπλασιασμό των δηλώσεων για ζημιές σε φυτική και ζωική παραγωγή μετά την ενεργοποίηση του Κέντρου Επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι οι δηλώσεις για ζημίες στη φυτική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.250, και στη ζωική παραγωγή τις 1.500.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ζωοτροφές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 37 τόνοι ζωοτροφών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση, μέσω ελικοπτέρων της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού.