26 Σεπτεμβρίου 2023

Το πρώτο φθινοπωρινό γκάλοπ παρέλαβε το Μαξίμου και ΠΕΣΑΝ ΑΠ' ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ😜🤣


Την Παρασκευή παρέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου την πρώτη δημοσκόπηση μετά το θέρος, τις φωτιές και τις πλημμύρες και ανάσαναν βαθιά έως και εξεπλάγησαν ευχάριστα, διότι το κοντέρ δεν έχει αλλάξει καθόλου. 

Η ΝΔ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, είναι στα ίδια περίπου με τις εκλογές με τη ΝΔ στο 38-40% και το ΚΚΕ ελαφρώς ανεβασμένο.

Βεβαίως δεν έχει μετρηθεί ακόμα το Stefanos effect στον ΣΥΡΙΖΑ - γιατί, απλά, δεν είχε βγει. Είχε όμως πολλές αρνητικές γνώμες (περισσότερες και από τον Ανδρουλάκη) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ως αρχηγός που είναι τώρα δεν μπορεί να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ πιο πάνω. 

Αν και κάθε χρόνο είθισται όλες οι εταιρείες να δημοσιοποιούν τα πρώτα γκάλοπ τέλη Σεπτεμβρίου, η φετινή ολιγοήμερη «καθυστέρηση» οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον στα έκτακτα γεγονότα στο τέλος Αυγούστου (πυρκαγιές και πλημμύρες στην Θεσσαλία) και κυρίως στην εκλογή νέου Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η καθυστέρηση δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων δεν σημαίνει πάντως πως δεν «έτρεξαν» δημοσκοπήσεις  λίγες μέρες πριν, κυρίως για λογαριασμό κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προ της εκλογής Κασσελάκη, δείχνει να κινείται ελαφρώς πτωτικά με τα εκλογικά του ποσοστά, με το εκλογικό σώμα πάντα να τηρεί στάση αναμονής σε σχέση με τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εκτίμηση πάντως που υπάρχει πως, τουλάχιστον σε πρώτη φάση,  ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ανοδικά αλλά όχι κάτι το εντυπωσιακό. 

Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται το πλέον ζημιωμένο σε επίπεδο ποσοστών (αναλογικά πάντα) κόμμα αφού οι μετρήσεις την συγκεκριμένη περίοδο το εμφανίζουν να κινείται πέριξ του 10% - ίσως και κάτω από αυτό το ποσοστό. 

Είναι ξεκάθαρο, πως η αυτή η δημοσκοπική εικόνα, ταυτίζεται και με την κλιμακούμενη εσωκομματική «γκρίνια» κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την εκτίμηση πως το ΠΑΣΟΚ «εξαφανίσθηκε» για τρεις μήνες πολιτικά - σύμφωνα με τις απόψεις φίλων και μελών της Χαριλάου Τρικούπη πάντα.