08 Σεπτεμβρίου 2023

📺Κακοκαιρία «Daniel»: Σπάνε το ανάχωμα στο Φράγμα της Γυρτώνης για να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός ο οποίος τις τελευταίες ώρες έχει σταματήσει να φουσκώνει- Δείτε βίντεο


Ώρες αγωνίας ζούνε οι κάτοικοι της Λάρισας βλέποντας τον Πηνειό να φουσκώνει από τα νερά που έχει φέρει η κακοκαιρία «Daniel» και ήδη να προκαλεί τα πρώτα μικρά πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς αρκετά φρεάτια έχουν υπερχειλίσει.

Για τον λόγο αυτό πάρθηκε η απόφαση να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, όπως φαίνεται και στο βίντεο του tirnavospress.


Στο σημείο βρίσκεται ο Αστυνομικός Διευθυντής Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος Κοινότητας Φαλάνης – Δασοχωρίου Λυγούρας Κώστας, ο αντιπρόεδρος Ρένος Καρύωτης και ο αντιπρόεδρος Πιτσιος Αντρέας.

Τόσο οι κάτοικοι της Λάρισας όσο και των περιοχών που ο Πηνειός διασχίζει βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ σε κάποια χωρία έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης.

Σύμφωνα με όσα είπε πριν λίγο στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Αγοραστός, τις τελευταίες ώρες η στάθμη του Πηνειού έχει σταθεροποιηθεί


Συναγερμός για την υπερχείλιση του Πηνειού - Εκκενώνονται χωριά στη Λάρισα - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Σύμφωνα με το δήμαρχο Λάρισας το ύψος της στάθμης του Πηνειού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει φτάσει στα 9,5 μέτρα - Εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι - Σπάνε ανάχωμα στο Δασοχώρι - Ολονύχτιες οι προσπάθειες στρατού και εθελοντών για τον εντοπισμό αγνοουμένων και τον απεγκλωβισμό κατοίκων στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα
Συνεχίζεται η μάχη των σωστικών συνεργείων με το χρόνο για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τόνους λάσπης και νερού στα χωριά της Θεσσαλίας από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel που έχει μετατρέψει τα πάντα σε ένα μεγάλο ποτάμι ενώ έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η αγωνία είναι μεγάλη αυτή την ώρα και για τον Πηνειό και το ενδεχόμενο υπερχείλισης του ποταμού. Σύμφωνα με το δήμαρχο Λάρισας το ύψος της στάθμης του έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει φτάσει στα 9,5 μέτρα.



Ως αποτέλεσμα σπάνε ανάχωμα στο Δασοχώρι με τα νερά να έχουν καλύψει ωστόσο πλέον δρόμους και αυλές σπιτιών στην συνοικία του Αγίου Θωμα στη Λάρισα, σύμφωνα με το larissanet. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι, σύμφωνα με το larissanet.


Όλο το βράδυ οι κάτοικοι της Λάρισας βρισκόντουσαν στο πόδι. Μήνυμα του 112 εστάλη τα ξημερώματα στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος Θεσσαλίας προκειμένου να απομακρυνθούν απ’ αυτές λόγω πιθανής υπερχείλισης.