27 Σεπτεμβρίου 2023

📺Κακοκαιρία Elias: «Πνίγεται» η Εύβοια, συναγερμός για την υπερχείλιση ποταμών


Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα στις Ροβιές, στην Εύβοια, η οποία βρίσκεται στο «μάτι» της κακοκαιρίας Elias,  μίλησε κάτοικος της περιοχής στο enikos.gr. «Υπάρχει σοβαρό θέμα στο οδικό δίκτυο. Έχουν πλημμυρίσει πολλά σπίτια. Η κατάσταση είναι τραγική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Υπάρχει κινητοποίηση στις Αρχές αλλά φοβόμαστε τι μπορεί να συμβεί αν βρέξει ξανά δυνατά σε πολλά σημεία στην περιοχή μας», τόνισε ο ίδιος.

Στις Ροβιές έπεσαν 160mm νερού, στην Βατερή 150mm και στην Λίμνη 120mm. Νωρίτερα υπήρξαν αναφορές για εγκλωβισμένους κατοίκους στο Δερβένι, λόγω κατολισθήσεων.

Στο χωριό μετέβη κλιμάκιο της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά των κατοίκων.

«Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω των έκτακτων και ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή μας, με απόφαση της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Χαλκιδέων θα παραμείνουν κλειστές σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023. Έχουν ήδη ενημερωθεί οι Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. Εύβοιας», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση πριν από λίγο.



Ξεχείλισαν χείμαρροι στο Πευκί – Επιχειρήσεις απεγκλωβισμών

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται αυτή την ώρα στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.


Την τελευταία ώρα μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και εξελίσσεται επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα.

Επί ποδός όλες οι δυνάμεις

Δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ μεταβαίνουν τώρα στην Βόρεια Εύβοια, ενώ έχει μεταβεί ήδη η 7η ΕΜΑΚ. Από το πρωί επιχειρούν στην Βόρεια Εύβοια όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της περιοχής με τους Διοικητές Χαλκίδας, Ιστιαίας, Μαντουδίου και λίμνης Ευβοίας, ενώ έχει μεταβεί και η 7η ΕΜΑΚ. Επιπλέον μεταβαίνουν τώρα 2 ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ με 8 άτομα, και 4 αντλίες, έκαστη (δηλαδή 16 άτομα με 8 αντλίες).

Συναγερμός για την υπερχείλιση 4 ποταμών

Συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών στην Εύβοια, ο Νηλέας, ο  Κηρέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα.

Παράλληλα στον ορεινό όγκο σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να κοπούν στα δύο.


Πλημμυρικά φαινόμενα και στην Κεντρική Εύβοια

Εκτός από την βόρεια Εύβοια πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίζονται και σε δήμους της κεντρικής Ευβοίας όπως στην Ερέτρια.

Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κόμβος στην Ερέτρια.


«Τα φρεάτια είναι καθαρά, όμως ο μεγάλος όγκος του νερού που πέφτει έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν την περιοχή στον κόμβο της Ερέτριας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιωάννης Δημητρόπουλος στο evima.gr.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ με τα προβλήματα της κακοκαιρίας από το eviathema.gr


enikos.gr