15 Νοεμβρίου 2023

📺ΤΟΝ 1ο ΧΡΟΝΟ ΤΟΝ ΑΠΟΘΕΩΝΑΝ🤡, ΜΕΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ🤡 ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ🤷‍♂️🤷‍♂️Ιστορικό βίντεο: Ο ήρωας Σπύρος Μουστακλής στην πρώτη επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου


Πρόκειται για έγχρωμο βίντεο το οποίο βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα σε ένα από τα υπόγεια του ΕΜΠ και ψηφιοποιήθηκε από την ΕΡΤ

Ένα σπάνιο βίντεο με τον ηρωϊκό ταγματάρχη Σπύρο Μουστακλή, που βασανίστηκε φρικτά από τη χούντα έκανε την εμφάνισή του στα social media. Πρόκειται για ένα έγχρωμο βίντεο, τραβηγμένο στους εορτασμούς για την πρώτη επέτειο της αιματοβαμμένης εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μέσα στους χώρους του ΕΜΠ.

Στο βίντεο διάρκειας 3:15 λεπτών φαίνεται ο Σπύρος Μουστακλής και η σύζυγός του τη στιγμή που βρίσκονται στο εσωτερικό του ΕΜΠ και με νοήματα δείχνει στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να μιλήσει και το μόνο που καταφέρνει να κάνει είναι το σήμα της νίκης. Στο ίδιο βίντεο ακούγεται και η σύζυγός του να λέει σε έναν δημοσιογράφο: «Κύριε δεν μπορεί να μιλήσει». Ακόμη καταγράφεται η έξοδός του από το ΕΜΠ εν μέσω χειροκροτημάτων από τους παριστάμενους. 


Για το υλικό που έχει αναρτηθεί στη σελίδα «Σπύρος Μουστακλής, ένας ελεύθερος πολιορκημένος» στο Facebook τονίζεται ότι «το βιντεο αυτο βρεθηκε προσφατα σε καποιο υπογειο του Εθνικού Μετσοβειου Πολυτεχνείου, ψηφιοποιήθηκε απο την ΕΡΤ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Χαράλαμπο Λουιζίδη που μας το παραχώρησε».


Ο Σπύρος Μουστακλής επευφημείται από πλήθος κόσμου στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης, 24 Νοεμβρίου 1974. Αρχείο ΕΡΤ

Η ιστορία του Σπύρου Μουστακλή

Ο Σπύρος Μουστακλής ήταν ένα από τα πρόσωπα που βασανίστηκε από το καθεστώς της χούντας με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος μέχρι το τέλος της ζωής του. Βαθιά δημοκράτης συμμετείχε ενεργά στο Κίνημα του Ναυτικού που προδόθηκε πριν την εκδήλωσή του, το καλοκαίρι του 1973 και συνελήφθη.

Κρατήθηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για 47 ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων, ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα του προκάλεσε εγκεφαλικό με αποτέλεσμα να διακομιστεί (με καθυστέρηση πολλών ωρών) στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., όπου εισήλθε με το ψευδώνυμο «Μιχαηλίδης» και αιτιολογία εισαγωγής «τρακάρισμα στον Ιππόδρομο».

Από το εγκεφαλικό προκλήθηκε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων. Η αρχική διάγνωση ήταν «αφασία κινητικού τύπου, με μπλοκαρισμένο το κέντρο της κίνησης και της ομιλίας, εξαιτίας του εγκεφαλικού που προκλήθηκε από βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα».

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών και ακολούθως στο ΚΑΤ, όπου παρέμεινε για δυο χρόνια, υποβαλλόμενος σε εντατικές φυσικοθεραπείες. Ύστερα από προσπάθειες πολλών μηνών, ο Μουστακλής κατάφερε να σταθεί όρθιος και να περπατήσει, αλλά δεν μπόρεσε να ξαναμιλήσει.

Η σύντροφος της ζωής του Χριστίνα, σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε πει ότι «δεν μετάνιωσε ούτε για μια στιγμή που έχασε την υγεία του, εξαιτίας της αντιδικτατορικής του δράσης. Ήταν ικανοποιημένος γιατί αγωνίστηκε για την πατρίδα του, ήταν πατριώτης και εξετέλεσε τα καθήκοντά του, υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία».

Σκιαγραφόντας η ίδια το προφίλ του ηρωϊκού ταγματάρχη, τον περιέγραφε ως έναν άνθρωπο που χαρακτηριζόταν «από υπερβολική κινητικότητα και ζωηρότητα, ήταν πολύ ομιλητικός, κοινωνικός και εκφραστικός». «Τον ενδιέφεραν μόνο η Δημοκρατία, η ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Όλοι του οι φίλοι και οι συνάδελφοι τον αναφέρουν σαν έναν αετό που πέταγε όταν τον έβλεπαν», υπογραμμίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ήταν αφασικός ιατρικά. Ήταν σαν ένας άνθρωπος που απλά ζούσε, ανέπνεε, αλλά δεν είχε όλα τα άλλα που τον χαρακτήριζαν. Με τα βασανιστήρια τον καθήλωσαν ακίνητο, του στέρησαν την ομιλία του. Νόμιζε κανείς ότι είχαν μελετήσει με τη μεγαλύτερη ιατρική λεπτομέρεια τι να του προκαλέσουν για να του στερήσουν αυτά που τον χαρακτήριζαν. Ήξεραν τι άνθρωπος ήταν γιατί πάντα μιλούσε ελεύθερα, πάντα εκφραζόταν, όπου και αν ήταν», είχε πει στην ίδια συνέντευξη η κυρία Μουστακλή. Σύμφωνα με την ίδια, οι επόμενες γενιές θα πρέπει να τον θυμούνται ως έναν αγωνιστή που «ένωνε και ενώνει τους Έλληνες».

«Συνεργάστηκε χωρίς φανατισμό πολιτικό με όλους τους ανθρώπους από κάθε πολιτική παράταξη. Θεωρούσε ότι θα ήταν ιδανικό να μην υπάρχουν φανατισμοί και να υπερισχύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου, η ελευθερία και η Δημοκρατία. Επίσης, πίστευε πολύ στους νέους και ήλπιζε ότι θα εμπνευστούν από τα ανθρώπινα ιδεώδη.Τον απασχολούσε η πατρίδα του. Η καταγωγή του από το Μεσολόγγι προφανώς τον είχε επηρεάσει πάρα πολύ και ήταν πράγματι ένας απόγονος των Ελεύθερων Πολιορκημένων με αυτά που έζησε», είχε προσθέσει.

Ο Σπύρος Μουστακλής έφυγε από τη ζωή το 1986. Του δόθηκε τιμητικά ο βαθμός του Αντιστράτηγου ενώ το κέντρο νεοσύλλεκτων του Μεσολογγίου πήρε το όνομά του, ενώ εκεί υπάρχει και η προτομή του.