15 Νοεμβρίου 2023

Πορτοσάλτε: Πολιτική δεν γίνεται μόνο με βόλτες στην Πλάκα…


Άρης Πορτοσάλτε

Με την περατζάδα ο Στ. Κασσελάκης θεωρεί ότι κάνει πολιτική. Έτσι, νιώθει πως «κατεβαίνει» ο ίδιος στον λαό. Ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλάκα.

Είναι, μια κάποια εξέλιξη μετά τα… αγωνιστικά ραντεβού στα γουναράδικα που έδινε ένας άλλος γραφικός  ΣΥΡΙΖΑίος. Έχει τα καλά της η πρωινή βόλτα, δεν μπορείς να πεις. Γνωρίζεται με κόσμο. Αναμασά τα τετριμμένα, υποτίθεται δείχνει ζεστασιά προς στον λαό, τον αφουγκράζεται, βρίσκεται κοντά του, τον καταλαβαίνει…

Παράσταση λαϊκισμού, με άφθονη μίρλα και εμπόριο μιζέριας στα καθημερινά ζητήματα. Πρόχειρες ατάκες με όποιον τύχει να ανταποκριθεί στο πέρασμα του. Κι αν στη διαδρομή βρεθεί και ομάδα μαθητών, να και το καλύτερο. Παλάμες «δώσε πέντε», σέλφι φωτό, νεανική βαβούρα, ορίστε και το συμπέρασμα της «επικοινωνιακής» άνεσης.

Η περιπατητική τηλεοπτική συνέντευξη Κασσελάκη επιχειρήθηκε δεύτερη φορά. Το εύπεπτο βίντεο είναι μια λύση ανάγκης για τους συνεργάτες του, να έχουν να μοιράσουν «κάτι» που θα περιγράφει την ημερήσια πολιτική δραστηριότητα του Προέδρου. Οι κατά τ' άλλα προσπάθειες θεσμικών επαφών ως Αρχηγού της Αξ. Αντιπολίτευσης δεν παράγουν το παραμικρό σοβαρό πολιτικό αποτύπωμα. Αλλιώς, σε δουλειά να βρίσκεται…

Από την άλλη, κάπως πρέπει να δείξει την αντιπολίτευσή του. Καλεί τον Μητσοτάκη στα στενά της Πλάκας. Να αναμετρηθούν μπροστά από την Πύλη του Ανδριανού.

Τα γεγονότα απρόβλεπτα και μη, οι δυσκολίες της καθημερινότητας, τα εμπόδια της γραφειοκρατίας στα οποία σκοντάφτουν οι πολίτες αποτελούν τους πραγματικούς αντιπάλους της Κυβέρνησης. Αυτά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί με πρωτόλειο και άλλες φορές με εντελώς απολίτικο τρόπο ο Κασσελάκης. Η απλοϊκότητα του δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Ούτε να αποκλειστεί ότι μπορεί να αποδειχτεί το προσόν του. Έως τότε θα βολοδέρνει στους δρόμους, απλώς…

Μάταιος κόπος και οι προσκλήσεις του στην Ε. Αχτσιόγλου. Σημείο επαφής δεν έχει βρεθεί και δεν θα βρεθεί. Αφού επέλεξε να συγκρουστεί, για να επιδείξει αρχηγική πυγμή ο Κασσελάκης, η απομόνωσή του από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ήταν αναμενόμενη αντίδραση. Όμως δεν έχει λόγους να ανησυχεί. Ο Πολάκης τον κρατά σταθερά κοντά του. Είναι φύλακας άγγελος του.

Ο Κασσελάκης έχει ήδη παγιδεύσει τον εαυτό του. Αποδεχόμενος να είναι το πιόνι του Πολάκη, δεν έχει καμία ελπίδα στην πολιτική. Η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζεται.

Ο Πολάκης είναι «το» πρόβλημα του. Μόνο όταν χειραφετηθεί από την «προστασία» του θα υπάρξουν προϋποθέσεις για τον Κασσελάκη να στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών αληθινά πάνω του. Αν έχει το κουράγιο και τη δύναμη να πετάξει από πάνω του το σύστημα Τσίπρα θα βάλει τις βάσεις για την αναμέτρηση του με τον Κ. Μητσοτάκη.

Κι αυτό είναι η αρχή. Χωρίς γνώση και μάθηση Ιστορίας, Πολιτικής, εντατικό training, εξοικείωση με την πραγματικότητα, εμπειρία, ούτε μισό βήμα παρακάτω δεν θα προχωρήσει.

Η υπερφίαλη αντίληψη πως πολιτική γίνεται μόνο με την άνεση της επικοινωνίας αναδεικνύει κενότητα και ανοησία…

liberal.gr