30 Νοεμβρίου 2023

Παπαπαναγιώτου: Η ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ Σούνακ μετά τη μικρότητα


Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Είναι άλλο να σκοντάψεις και να πέσεις. Αρκεί να σηκωθείς με αξιοπρέπεια και να συνεχίζεις αγέρωχος την πορεία σου. Μπορεί να συμβεί στον καθέναν.
Κι είναι εντελώς άλλο να πέσεις και η πτώση να εξελιχθεί σε κατρακύλα σε μια μεγάλη κατηφόρα κι εσύ να καμώνεσαι τον ατσαλάκωτο. Χαώδης η διαφορά. Συμβαίνει μόνο σε «μικρούς» και υποκριτές, οι οποίοι συνήθως δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν αν βρέχει ή αν το πλήθος τούς χλευάζει με τον γνωστό τρόπο.

Η περίπτωση Σούνακ εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή γελοία προσπάθειά του να αποδώσει στην ελληνική αντιπροσωπεία και στον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη την άγαρμπη ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης τους. Τι είπε ουσιαστικά ο παγκοσμίως διασυρθείς Βρετανός πρωθυπουργός; Οτι ο Κ. Μητσοτάκης αθέτησε τη δέσμευσή του να μην είναι στην ατζέντα των συνομιλιών τους η επανένωση των Γλυπτών. Δηλαδή ότι ο Κ. Μητσοτάκης τον… κορόιδεψε! Και το είπε μέσα στη βρετανική Βουλή, εισπράττοντας τη χλεύη της αντιπολίτευσης.

Ορθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε συνέχεια στην τριπλή απρέπεια του κ. Σούνακ. Εχει ήδη εκτεθεί πολύ από μόνος του κι αυτό αποτυπώνεται στον παγκόσμιο Τύπο. Κι άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν αρέσκεται σε εφήμερους «μικροτσαμπουκάδες» οι οποίοι απειλούν μείζονα ζητήματα και σημαντικές, μακροχρόνιες συμμαχίες. Ο κ. Σούνακ αύριο δεν θα είναι στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, αλλά η Βρετανία θα είναι εκεί και είναι μια σύμμαχος χώρα, μέλος του G7.

Ωστόσο αξίζει να δει πιο προσεκτικά την αμήχανη απάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού. Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα αντιφατικά ρεπορτάζ και τις εμπαθείς αναλύσεις περί «φιάσκου Μητσοτάκη». Ηταν ποτέ δυνατόν ο Κ. Μητσοτάκης, που επί των ημερών του γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή προσπάθεια με το Βρετανικό Μουσείο, η οποία μάλιστα βρίσκεται και σε καλό δρόμο, να δεχόταν να πάει σε μια συνάντηση με πλούσια ατζέντα και να δεσμευτεί ότι δεν θα μιλήσει για τα Γλυπτά;

Μόνο κάποιος αφελής μπορεί να το πιστέψει αυτό. Είναι άλλο πράγμα το πώς θα χειριζόντουσαν και οι δύο πρωθυπουργοί το θέμα μετά τη συνάντησή τους κι άλλο να έχει «παραιτηθεί» αυτοβούλως ο Κ. Μητσοτάκης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που αφορά την ιστορία και την ψυχή της χώρας του. Ομως η συνάντηση δεν έγινε ποτέ κι έτσι δεν μάθαμε αν έγινε κάποιο φάουλ και από ποιον. Το μόνο φάουλ που κατέγραψε το VAR είναι το φάουλ του κ. Σούνακ, που ήταν και «κόκκινη κάρτα». Αλήθεια, ποιος διπλωμάτης ή απλώς σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να πιστέψει την παιδαριώδη δικαιολογία του κ. Σούνακ; Οτι προσφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης να παραιτηθεί οικειοθελώς από ένα τόσο σημαντικό θέμα απλώς και μόνο για να παίξει το παιχνίδι του κ. Σούνακ, ο οποίος βλέπει ήδη τις πλάτες του ηγέτη των Εργατικών κ. Στράμερ από απόσταση 20 μονάδων; Ουδείς. Γι’ αυτό και τη μικρότητα της απρέπειας τη διαδέχθηκε μοιραία η γελοιότητα.

Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ

Πριν από 8 μέρες -δεν είχε προκύψει το θέμα Σούνακ- βρέθηκα για τρίτη φορά στο Βρετανικό Μουσείο. Βρέθηκα δηλαδή για τρίτη φορά στον «Παράδεισο της Παγκόσμιας Κλοπής». Συνηθισμένος από τις προηγούμενες επισκέψεις μου, έψαξα να βρω την Καρυάτιδα. Πουθενά. Αναζητώντας έναν υπεύθυνο για να ρωτήσω, βρέθηκα απέναντι σε έναν ευγενέστατο Βρετανό, ο οποίος όμως όταν τον ρώτησα πού είναι η Καρυάτιδα, είδα το βλέμμα του να σκοτεινιάζει και την αμηχανία να σκεπάζει το πρόσωπό του. Με ρώτησε ευγενικά αν είμαι Ελληνας και του απάντησα πως ναι, είμαι Ελληνας. Μου ζήτησε να πάμε λίγο παράμερα να μου εξηγήσει. Πάντα με ευγένεια και συστολή, μου είπε, κοιτάξτε, είναι σε έναν μικρό χώρο πίσω από το χώρο που δεσπόζει η Ζωοφόρος, για λόγους συντήρησης. Και έχει περιοριστεί σε μόνο τρεις ώρες την ημέρα η δυνατότητα να τη δει κάποιος.

Την ώρα που μιλούσαμε, είχε τελειώσει το τρίωρο που επιτρεπόταν η επίσκεψη. Θεωρητικά δεν μπορούσα να την δω. Ωστόσο ο Βρετανός υπεύθυνος, πάντα ευγενής και με μια ενοχική συστολή, μου είπε το «μυστικό»: Μου υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο, μέσα από μια «αθέατη» διαδρομή, θα μπορούσα να τη δω. Ακολουθώντας τον δαίδαλο που μου αποκάλυψε, πράγματι από μια κρυφή γωνία είδα την Καρυάτιδα. Πανέμορφη, αστραφτερή και μόνη. Οχι ακριβώς μόνη. Αλλά έχοντας στο πλάι της έναν αυστηρό ένοπλο αστυνομικό(;) ιδιωτικό φρουρό(;), δεν ξέρω τι ήταν, αλλά ήταν φανερό, από τη στάση του, ότι δεν μου επέτρεπε καν να ρωτήσω. Και δεν ρώτησα. Αλλωστε η περιέργειά του που με είδε μπροστά του ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη.

Ομολογώ πως δεν έχω ίχνος γνώσεων πώς γίνεται η συντήρηση ενός αρχαίου αγάλματος τέτοιας αξίας και σημασίας. Αλλά έφυγα με την εντύπωση ότι δεν γινόταν κάποια συντήρηση. Δεν υπήρχε το παραμικρό ίχνος εργασιών, όπως έχω δει σε άλλα μουσεία ή στο Μουσείο Ακρόπολης. Εφυγα με την αίσθηση ότι απλώς την κρύβουν, όσο μπορούν. Αλλά είπαμε, δεν είμαι ειδικός, ούτε έχω εντρυφήσει στη συντήρηση αρχαιοτήτων…

Πόσοι θα ζητήσουν φορολογικό έλεγχο;

Η τελική παρουσίαση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής διέλυσε κάθε ισχυρισμό περί οριζόντιου και φορομπηχτικού μέτρου, αφήνοντας τραγικά εκτεθειμένους όσους συντεχνίτες και πολιτικούς προσπάθησαν να παίξουν πολιτικά. Οι αυτόκλητοι προστάτες των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων θύμισαν ξαφνικά τον «γυμνό βασιλιά». Ούτως ή άλλως είχαν απομονώσει από το νομοσχέδιο το κομμάτι των ελεύθερων επαγγελματιών που αφορούσε την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ, από ένα συνολικό στόχο 3 δισ., που στην πλειοψηφία του αφορούσε τον μεγάλο πλούτο.

Π.χ. ποιος μεροκαματιάρης άραγε έχει τη δυνατότητα να αγοράσει σπίτι με μια σακούλα μετρητά; Η τελική μορφή του νομοσχεδίου το καθιστά απολύτως μαχητό. Οποιος αδικείται μπορεί να προκαλέσει έλεγχο των φορολογικών αρχών κι εφόσον αποδειχθεί ότι έχει δίκιο, θα φορολογηθεί για το πραγματικό εισόδημά του και όχι για 10.920 ευρώ. Εχω μια απορία όμως: Πόσοι από τους έως τώρα διαμαρτυρόμενους θα ζητήσουν έλεγχο; Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι απορία. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ελάχιστοι οι οποίοι πραγματικά αδικούνται θα προσφύγουν στις Αρχές και θα βρουν το δίκιο τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των διαμαρτυρομένων, όμως, δεν θα πάει. Γιατί, είπαμε, φοροφυγάδες είναι αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες. Βλάκες δεν είναι, να βάλουν τα χεράκια τους και να βγάλουν τα ματάκια τους, ξέροντας τι έχουν κάνει…

ΑΠΟΡΙΕΣ-1

Αληθεύει ότι ο Α. Τσίπρας βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας; Κανένας δεν τον ακούει και κανένας από εμπόλεμους δεν υπερασπίζεται το έργο του…

ΑΠΟΡΙΕΣ-2

Στις πόσες καρατομήσεις διευθυντών νοσοκομείων θα αρχίσει η ουσιαστική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ;

ΑΠΟΡΙΕΣ-3

Αληθεύει ότι το τρίτο κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την «Ομπρέλα» και τους «6+6» θα είναι και το καίριο χτύπημα, γιατί θα συμπεριλαμβάνει κι άλλους βουλευτές;

https://eleftherostypos.gr/apopseis/i-geloiotita-sounak-meta-ti-mikrotita