Παράταση ζωής-μέχρι νεωτέρας-στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης παίρνει το αντιτορπιλικό «Βέλος» λόγω του χειμώνα αλλά και των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Αιγαίο, φρενάροντας προς το παρόν την μεταφορά του στην Αθήνα. Οι ζημιές στο αντιτορπιλικό «Βέλος» το οποίο είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές στην πρύμνη του στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης επιδιορθώθηκαν και πλέον μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές.
Σήμερα βρίσκεται στον προβλήτα 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας την απόφαση της Πολιτείας για το πού θα δέσει μόνιμα. Μιλώντας στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης τόνισε την αναγκαιότητα να μείνει το αντιτορπιλικό στη Θεσσαλονίκη. «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη 2.300 χρόνια. Η συσχέτισή της με την ναυτοσύνη είναι δεδομένη. Ξεκινάει από το πρώτο ναυπηγείο στο Κελλάριο κόλπο, πηγαίνουμε στην βύθιση του Φετίχ Μπουλέντ και φτάνουμε στη νεότερη ιστορία του πολεμικού ναυτικού το οποίο είναι το Βέλος. Η επισκεψιμότητα στο αντιτορπιλικό είναι δεδομένη και δείχνει την αγάπη των Θεσσαλονικιών για τη θάλασσα και το ναυτικό. Είναι σημείο αναφοράς μέσα στην πόλη. Ένα τοπόσημο το οποίο δημιουργήθηκε και αγκαλιάστηκε από τους Θεσσαλονικείς όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή τη στιγμή θέλουν να το πάρουν στην Αθήνα με ένα άγνωστο μέλλον. Πρέπει πάση θυσία να μείνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου και αναδείχτηκε».
Πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, μιλώντας στο ethnos.gr προτείνουν να παραμείνει το Βέλος στον προβλήτα 1 και να υπάρχει εκεί επισκεπτήριο για τον κόσμο. «Να βρεθεί μια βιώσιμη λύση. Η Θεσσαλονίκη το αγάπησε, το ανέδειξε. Το πλοίο στην Αθήνα δεν αναδείχτηκε ποτέ, κανένας δεν τον ήξερε. Η αίγλη που έχει και όλη η Ελλάδα μιλάει για το «Βέλος» αποκτήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης θέλουμε να παραμείνει το Βέλος στον προβλήτα 1», τονίζουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού στο ethnos.gr.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το μεγάλο ρήγμα στο σκαρί του το «Βέλος» μεταφέρθηκε στο χώρο όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για καταγραφή των ζημιών. Εκεί ακολούθησε πλήρης απάντληση των υδάτων και προχώρησαν οι εργασίες αποκατάστασης.
Τίμος Φακαλής
ΕΘΝΟΣ