Τα τρίγωνα Πανοράματος συγκαταλέγονται στη λίστα με τα γλυκά που παραμένουν ανεξίτηλα στο χρόνο και, όσα χρόνια και αν περάσουν, για κάποιους αποτελούν την παντοτινή τους αγάπη.
Το κρατσανιστό φύλλο με τη γλυκάδα του σκάει μέσα στο στόμα και η απαλή, συννεφένια κρέμα γεμίζει τον ουρανίσκο.
Η φήμη των τριγώνων Πανοράματος έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας -όχι ότι δεν το γνωρίζαμε, αφού ουρές από επισκέπτες σχηματίζονται σε ζαχαροπλαστεία για να δοκιμάσουν το ξακουστό γλυκό-, καθώς το Taste Atlas τα κατέταξε στη δεύτερη θέση των καλύτερων γλυκισμάτων του κόσμου.
Τρίγωνα Πανοράματος: Το παραδοσιακό γλυκό με το τραγανό βουτυρένιο φύλλο και την πλούσια κρέμα
«Τα τρίγωνα Πανοράματος είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που προέρχεται από τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Αυτά τα τραγανά και βουτυρένια τριγωνικά (κωνοειδή) γλυκά από φύλλο είναι συνήθως εμποτισμένα με σιρόπι και γεμισμένα με πλούσια κρέμα. Η κρέμα παρασκευάζεται συνήθως με έναν συνδυασμό από κρόκους αυγών, αλεύρι, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, βανίλια και κρέμα γάλακτος.
Τα τρίγωνα από φύλλο ψήνονται μέχρι να ροδίσουν, βυθίζονται σε κρύο σιρόπι που αποτελείται από ζάχαρη και νερό και στη συνέχεια γεμίζονται με την κρύα κρέμα. Τα τρίγωνα συχνά γαρνίρονται με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς πριν από την κατανάλωσή τους», περιγράφει το Taste Atlas.
Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτή η διάκριση για τα ελληνικά προϊόντα από ζύμη καθώς δύο ακόμη κατατάσσονται πιο ψηλά και από το περίφημο γαλλικό κρουασάν.
Τέταρτη η μπουγάτσα, στην 7η θέση τα πιταράκια
Στην τέταρτη θέση κατατάσσεται η μπουγάτσα. Όπως περιγράφει, «η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, χωριάτικη ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο ζαχαροπλαστικής με γέμιση σιμιγδαλένιας κρέμας, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί. Το όνομα του πιάτου είναι παράγωγο της οθωμανικής λέξης "πογάτσα", που δηλώνει μια πίτα γεμάτη με τυρί. Η μπουγάτσα έχει καταγωγή από τη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ελληνική, και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις.
Με την πάροδο του χρόνου, η μπουγάτσα εξελίχθηκε ώστε να ενσωματώνει ένα αραιό ρολό, χειροποίητο φύλλο ζαχαροπλαστικής. Καθώς πολλοί Τούρκοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, η μπουγάτσα έγινε σπεσιαλιτέ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης.
Όσο για τα πιταράκια, είναι μια σπεσιαλιτέ της Μήλου, που αποτελείται από μικρά γλυκά σε σχήμα μισοφεγγαριού γεμισμένα με τυρί.
«Η ζύμη ζαχαροπλαστικής γίνεται συνήθως με αλεύρι, ελαιόλαδο, ξύδι ή χυμό λεμονιού, αλάτι και χλιαρό νερό, ενώ η γέμιση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο θρυμματισμένο ντόπιο τυρί (όπως μανούρα) ανακατεμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Άλλες παραλλαγές της γέμισης τυριού περιλαμβάνουν ένα μείγμα από ντόπιο τυρί μυζήθρα, αυγά, δυόσμο και αλάτι ή έναν συνδυασμό από ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια με ξηρό τυρί Melian. Υπάρχει επίσης μια γλυκιά εκδοχή της ζύμης που χρησιμοποιεί μια γέμιση από τυρί μυζήθρα, ζάχαρη, αυγά και κανέλα» αναφέρει το Taste Atlas.
Λίγους μήνες πριν, οδηγός γευσιγνωσίας είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τα 150 θρυλικά γλυκοπωλεία στον κόσμο τα «Τρίγωνα Ελενίδης», που φιγούραραν στην 50ή θέση.
Στις πρόσφατες λίστες που δημοσιεύθηκαν, το Taste Atlas ξεχώρισε τέσσερις ελληνικές πόλεις, οι οποίες βρίσκονται στις 50 καλύτερες του κόσμου για φαγητό, αλλά και 7 ελληνικά τυριά μέσα στα τοπ του κόσμου.