11 Δεκεμβρίου 2023

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ο Stefanos!


Γιάννης Σιδέρης

Παρά τις εντυπώσεις, δεν είναι μεγάλη προς το παρόν η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά. Η ειδησεογραφία και ο σχολιασμός επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πλέον τρίτο κόμμα, με ποσοστό προτίμησης 9.8%. Όμως αν προστεθεί και το 2,5% της «Νέας Αριστεράς» που είναι σαρξ εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό ανεβαίνει στο 12,3% με το ΠΑΣΟΚ καθηλωμένο στο 12,1%!

Και αυτό παρόλο που ήταν πολύμηνη και διαλυτική η εσωτερική αναταραχή, ο εμφύλιος πόλεμος, οι ανήθικες κατηγορίες μεταξύ συντρόφων, η τοξικότητα στα σόσιαλ μίντια, ο παροξυσμός της αλήθειας και του τραμπουκισμού, η αδερφοφάς αλληλοσφαγή. Και παρόλα αυτά, τα δύο κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο επίπεδο το ΠΑΣΟΚ, και με ελαφρά υπεροχή!

Το ΠΑΣΟΚ το οποίο πραγματικά δουλεύει, οργανώνει ημερίδες, επεξεργάζεται θέσεις, με τον Ανδρουλάκη να γυρίζει όλη την Ελλάδα (χθες σύσκεψη στη Θεσσαλία, προχθές στον Έβρο, για τις πληγές των πυρκαγιών και των πλημμυρών), αλλά ανταπόκριση δεν υπάρχει.

Ίσως να φταίει η βεβαρυμμένη ιστορία του ΠΑΣΟΚ, καθώς συγκράτησε μεν τον σκληρό πυρήνα των φανατικών οπαδών του, αλλά δείχνει δυσκολία επέκτασης. Ίσως να οφείλεται και στην ελλείπουσα ακτινοβολία του αρχηγού, παρόλο που έχει συνέπεια σε αυτά που λέει, εν αντιθέσει με τον Κασσελάκη που ο λόγος του αντιφάσκει, έχει α-συνέχεια, είναι τοξικός κατά περίπτωση, και γενικώς χτυπάει μια στο καρφί και μια στο πέταλο.

Στην Κεντρική Επιτροπή για να ξορκίσει την καταγγελλόμενη ως μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πια δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες, και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Δηλαδή ο αρχηγός του κόμματος που κάθε λίγο και λιγάκι αναφέρεται στον Τσίπρα, καταγγέλλει το κόμμα του ότι είχε στους κόλπους του, και μάλιστα σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις, αυλικούς που δούλευαν για τους servicers και τις τράπεζες, και τους ήλεγχαν επιχειρηματικά συμφέροντα;

Και αυτοί ήταν άνθρωποι της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού Τσίπρα με τους οποίους φωτογραφιζόταν πριν τις εκλογές, παρουσιάζοντάς τους ως βασικούς αξιότιμους συνεργάτες του; Δηλαδή ο πρώην Πρωθυπουργός, και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είτε δεν είχε καταλάβει ποιους είχε σε πρώτο πλάνο, είτε αποδεχόταν συνεργάτες που ήξερε πως ήταν αυλικοί συμφερόντων!

Βεβαίως, δεν είναι δικά του λόγια αυτά. Ο Stefanos ήρθε από την ξένοιαστη ζωή του Μαΐάμι, να αναλάβει ένα κόμμα χωρίς να γνωρίζει τις πολιτικές του συντεταγμένες και κυρίως την ανθρωπογεωγραφία του.

Έχοντας στην κυριολεξία μαύρα μεσάνυχτα για το κόμμα και τους ανθρώπους του, αναγκαστικά εμπιστεύεται αυτούς που τον βοήθησαν. Κυρίως τον Πολάκη… Γίνεται τοξικός σε μια παντομίμα καταγγελιών, αν αυτά που λέει δεν μοιάζουν δικά του, ακούγονται ψεύτικα, ως απαγγελία κατόπιν αποστήθισης.

Στην ίδια Κ.Ε. κατήγγειλε την προσαγωγή των οπαδών προκειμένου να εντοπισθεί ο δράστης που εκτόξευσε τη φωτοβολίδα, και τραυμάτισε τον αστυνομικό. Ως τρολ του διαδικτύου, παραλλήλισε την κυβέρνηση με τη Χούντα, λέγοντας: «Χρειάζονται πράξεις χωρίς επικοινωνιακού τύπου αναποτελεσματικές αυστηροποιήσεις των ποινών όπως για μια ακόμα φορά ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά με συνοχή, συνεκτικότητα και κυρίως με διασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών»

Ως εδώ θα μπορούσε να συμφωνήσει ο καθένας. Όμως, στη συνέχεια, το απογείωσε. Είπε ότι αυτά θα γίνουν «όχι με μαζικές προσαγωγές από κλειστά γήπεδα που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές (!).

Πώς θα εντοπιζόταν δηλαδή ένας επίδοξος φονιάς ανάμεσα σε πλήθος κόσμου μέσα στο οποίο θα χανόταν, δεν μας είπε ο Stefanos. Αρκεί που ικανοποιούσε τον ανόητο δικαιωματισμό, τον δικαιωματισμό που χαρακτήρισε αυτούς που προσήχθησαν, προκειμένου να εντοπισθεί η πυρίτιδα στα χέρια του δράστη, ως… ομήρους!

Σήμερα θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας. Ας ελπίσουμε να μη δικαιωθεί ο Κασσελάκης στο πρώτο σκέλος της καταγγελίας περί «επικοινωνιακού τύπου αναποτελεσματικές αυστηροποιήσεις των ποινών». Τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με αλύγιστη αυστηρότητα και με όποιο κόστος.

Όσο για τον ισχυρισμό περί μαζικών προσαγωγών από κλειστά γήπεδα που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές, το αποτέλεσμα του εντοπισμού του δράστη τον εξέθεσε. Ο δράστης βρέθηκε. Αλλά σιγά που αυτό νοιάζει τους Συριζαίους, στον λαϊκισμό των οποίων βαπτίζεται ταχέως ο Stefanos.

liberal.gr