20 Ιανουαρίου 2024

📺Συγκίνηση στην Τουρκία: 102 χρόνια μετά Μικρασιατική καταστροφή τελέστηκαν με λαμπρότητα τα Θεοφάνεια στην Τρίγλια


Έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, για την ακρίβεια 102 χρόνια μετά, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, κατάνυξης και με τη δέουσα λαμπρότητα τελέστηκαν στο ναό της Παναγίας στην Τρίγλια της Βιθυνίας στην Τουρκία, τα Θεοφάνεια, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Συγκίνηση και εκατοντάδες πιστοί

Πάνω από 250 πιστοί από τη Νέα Τρίγλια του δήμου Νέας Προποντίδας της Χαλκιδικής, τα Νέα Μουδανιά και τη Ραφήνα της Αττικής, με καταγωγή από την Τρίγλια ήρθαν στην προκυμαία και βούτηξαν στα παγωμένα νερά της Προποντίδας, ανάμεσά τους και μία γενναία γυναίκα, όπου ο Παναγιώτατος έριξε τον Τίμιο Σταυρό.

Το σταυρό ανέσυρε o Τριγλιανός, Δημήτρης Αντωνάκος από τη Ραφήνα, στον οποίο ο Πατριάρχης του προσέφερε ως ευλογία έναν επιστήθιο σταυρό. «Πρώτη φορά εδώ στην Τρίγλια» είπε στο OPEN o κ. Αντωνάκος.

Παρόντες και ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, από τη Χαλκιδική ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Κων/νος Κούτρας και πρόξενοι πολλών άλλων χωρών, όπως της Σερβίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας κλπ.

Ο ελληνικός πληθυσμός εδώ εγκατέλειψε τις εστίες του μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Είναι η 6η χρονιά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέστη της Θείας Λειτουργίας στην Τρίγλια, της Ιεράς Μητροπόλεως Προύσης και της τελετής του αγιασμού των υδάτων.

Η πρώτη φορά ήταν το 2019, 97 χρόνια μετά την τελευταία κατάδυση του Σταυρού στη μικρασιατική πόλη από το 1922.


«Να θυμηθούμε τους προγόνους μας»

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της παράδοσης. «Αγάλλονται οι ψυχές των προγόνων μας βλέποντας την επίσκεψη μας σήμερα εδώ στα ευλογημένα χώματα της μικρές Ασίας. Βρίσκουμε παντού το αποτύπωμα των προγόνων μας. Μα μη λησμονήσετε τις ρίζες σας Η νέα γενιά να αισθάνεται περήφανη για την καταγωγή τους από αυτά τα ιερά χώματα.

«Η Τρίγλια ήταν αμιγώς ελληνικό χωριό»

Συγκινημένος ο Μητροπολίτης Προύσης Ιωακείμ μας εξήγησε πώς αναβίωσε η παράδοση των Θεοφανείων στα Τρίγλια, γιατί γιορτάζονται σήμερα σε αυτό το χωριό της Προποντίδας, καθώς επίσης και την ιστορία του ελληνικού σχολείου. «Έλληνες κάτοικοι ζούσαν εδώ και μόνο 30 οικογένειες Τούρκων ήταν εδώ», είπε στο OPEN.