Τι έδειξε ο πρώτος μήνας εφαρμογής του νέου μέτρου - Αν και τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος «κέρδισαν» το 95% της αγοράς τον Γενάρη, ο μεγάλος ανταγωνισμός μεταφέρεται τώρα στα σταθερά τιμολόγια βραχυχρόνιας διάρκειας
Στον γαλαξία των φθηνών τιμολογίων θα συνεχίσει να βρίσκεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τον Φεβρουάριο, με τα επιτελεία των προμηθευτών να ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους στα μπλε σταθερά τιμολόγια βραχυχρόνιας διάρκειας, στα οποία μεταφέρεται πλέον ο μεγάλος ανταγωνισμός.
Η διαμάχη γύρω από τη διάρκεια της σταθερής χρέωσης μεταξύ της Φυσικό Αέριο και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έγειρε τελικά υπέρ της εταιρείας, καθώς άνοιξε τον δρόμο για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου και θα επιτρέψει την πώληση στην αγορά τιμολογίων από 6 έως 12 μήνες. Ακόμη και αν χρειαστεί να επιβληθεί πρόστιμο γιατί η εταιρεία δεν προσαρμόστηκε στην απαίτηση της ΡΑΑΕΥ να αποσύρει το μπλε ανταγωνιστικό της τιμολόγιο, οι συνθήκες στην αγορά στρώνουν το έδαφος ώστε τα τιμολόγια σταθερής χρέωσης να γίνουν πιο ευέλικτα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους προμηθευτές ενέργειας.
«Οπως διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια, θα μπορούσαν να προσφερθούν στην αγορά ακόμη και τιμολόγια οκτάμηνης διάρκειας κάτω από τα 110 ευρώ η μεγαβατώρα (11 λεπτά η κιλοβατώρα) και κάτω από 120 ευρώ η μεγαβατώρα για 12μηνα συμβόλαια (12 λεπτά η κιλοβατώρα)», αναφέρει επικεφαλής μεγάλης εταιρείας προμήθειας.
Πρόκειται για τιμολόγια που είναι φθηνότερα ακόμη και από τα προϊόντα που διέθεταν οι εταιρείες πριν από την ενεργειακή κρίση. Σήμερα, το τιμολόγιο με τη χαμηλότερη σταθερή χρέωση της αγοράς παραμένει το προϊόν «Ρεύμα MAXI Home Fixed» της Φυσικό Αέριο με κόστος 12,3 λεπτά η κιλοβατώρα για 8 μήνες και πάγιο 9 ευρώ, το οποίο μέσα σε τρεις εβδομάδες έχει προσελκύσει πάνω από 10.000 καταναλωτές.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ζητήσει από την εταιρεία να αποσύρει το τιμολόγιό της καθώς θεώρησε ότι αντίκειται στους όρους και τους κανόνες της αγοράς που όριζαν το πλάνο της σταθερής τιμολόγησης με «κλειδωμένη» τιμή για 12 μήνες. Η εταιρεία αντέκρουσε τους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι ο Κώδικας Προμήθειας δεν το απαγορεύει εφόσον υπάρχει η συναίνεση του πελάτη. Τη δημόσια αντιπαράθεση που κλιμακώθηκε τις προηγούμενες μέρες «έσβησε» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνονται αποδεκτά ως σταθερά και τιμολόγια από 6 έως 12 μηνών.
Οπως λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο, στην Υπουργική Απόφαση για τον πολύχρωμο προσδιορισμό των τιμολογίων, για τα μπλε χρώματος προϊόντα δεν αναφέρεται διάρκεια, παρά μόνο προσδιορίζεται ότι είναι σταθερής τιμής και σταθερού χρόνου. Επομένως, με την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης θα αρθούν τα εμπόδια καθώς θα προστεθεί μόνο ο χρόνος.
Για την κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι έχει μικρότερη αξία το τι προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας (εν αντιθέσει με τη ΡΑΑΕΥ που θεωρεί ότι προκαλεί σύγχυση και παραβίαση των κανόνων της αγοράς), όταν το συμφέρον του καταναλωτή γέρνει προς την πλευρά των χαμηλών τιμολογίων και του μεγαλύτερου ανταγωνισμού. Εφόσον το «παιχνίδι» ανοίγει, οι προμηθευτές αλλά και η ΔΕΗ θα μπορούν να κοντραριστούν με νέα τιμολόγια. Πολλά από αυτά είναι ήδη στον «προθάλαμο» και αναμένεται να βομβαρδίσουν την αγορά τις επόμενες ημέρες όταν θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο με τις γκρίζες ζώνες. Η πορεία των τιμών στην μπλε κιλοβατώρα είναι αυτή που θα καθορίσει και τις μετακινήσεις από τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια, για όσους επιδιώκουν σταθερότητα χρέωσης χωρίς την αγωνία των ανατιμήσεων, αλλά και για όσους καταναλωτές αποφεύγουν ή δεν είναι εξοικειωμένοι να αλλάζουν πάροχο.
Οι περισσότεροι από όσους έχουν μεταπέσει στα πράσινα τιμολόγια αδιαφορούν για τις τιμές. Τι θα συμβεί όμως αν ένα σταθερό προϊόν μικρότερης διάρκειας προσφέρει μια καλύτερη τιμή που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αρκετά φθηνότερη από τα πράσινα ή τα άλλα κυμαινόμενα τιμολόγια; Το πιθανότερο είναι ότι θα μετακινηθούν προς τα εκεί, και αυτό μπορεί να είναι ένας παράγοντας ανακατατάξεων για την κατηγορία που επιβλήθηκε στην αγορά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και σύγκριση τιμών.
Γιατί σταθερό βραχείας διάρκειας
Εχουν όμως ρίσκο και σε ποιο βαθμό τα μπλε τιμολόγια; Η απάντηση που δίνουν στελέχη εταιρειών είναι ότι έχουν και μάλιστα μεγάλο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εγκλωβιστεί κανείς σε ένα ακριβό τιμολόγιο που για να σπάσει θα χρειαστεί να καταβάλει ρήτρα αποχώρησης ή να παραμείνει σε αυτό με αντίτιμο να πληρώνει μια τιμή μεγαλύτερη από την τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή.
«Σήμερα δεν είναι σε θέση ένας καταναλωτής να αξιολογήσει αν μία τιμή στα 123 ευρώ η μεγαβατώρα (12,3 λεπτά η κιλοβατώρα) ή στα 140 ευρώ (14 λεπτά η κιλοβατώρα) είναι κάτι που θα τον συμφέρει και τους επόμενους έξι μήνες», λέει παράγοντας του κλάδου της προμήθειας. Γι’ αυτό ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο, ειδικά σε μια πτωτική αγορά τιμών όπως είναι η σημερινή, ενδεχομένως να μη συμφέρει και να γίνει πολύ ακριβό. Τα τιμολόγια επομένως που έχουν τις λιγότερες δεσμεύσεις είναι και αυτά που λειτουργούν προς όφελος του καταναλωτή σε συνδυασμό πάντα και με το ύψος της κατανάλωσης ενέργειας.
Η πτωτική πορεία των τιμών είναι ευνοϊκή αυτή την περίοδο και για τα κίτρινα ex post τιμολόγια (με τιμολόγηση στο τέλος του μήνα), τα οποία χρεώνουν με βάση τη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Λόγω της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου που πλέον είναι σταθερά κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, η χονδρική τιμή του ρεύματος ακολουθεί τη χαμηλή καμπύλη.
Ο Ιανουάριος «τρέχει» με 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν ο Δεκέμβριος έκλεισε με 102,2 ευρώ και οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι ο Γενάρης μπορεί να σταθεροποιηθεί στα 97 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι τιμές αυτές επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ότι σε σχέση με τον Δεκέμβριο θα δούμε ακόμη πιο ανταγωνιστικά προϊόντα καθώς από τις τιμές του τρέχοντος μηνός και τις αντίστοιχες του Δεκεμβρίου θα υπολογιστούν οι χρεώσεις Φεβρουαρίου των πράσινων τιμολογίων, στα οποία έχει «περάσει» το 95% των νοικοκυριών.
Πρακτικά, σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών της ΔΕΗ και περί το 75% των ιδιωτών προμηθευτών, καθώς και το υπόλοιπο 20%-25% έχει μετακινηθεί στα κίτρινα και ένα μικρότερο ποσοστό στα μπλε.
Τι θα καθορίσει τις τιμές
Ωστόσο την πορεία των πράσινων τιμολογίων θα καθορίσουν τα ποσοστά των εκπτώσεων που θα υιοθετήσουν τις επόμενες μέρες οι πάροχοι. Οι εκπτώσεις είναι εκείνες που μπορεί να μετατρέψουν το ύψος της χρέωσης δραστικά ή ακόμη και να παγιδεύσουν τους καταναλωτές αν οι εταιρείες τις συνοδεύουν με «ψιλά γράμματα».
Τον προηγούμενο μήνα, ανακοινώθηκαν με αρκετή καθυστέρηση -και όχι την πρώτη μέρα- μαζί με την τελική χρέωση. Τα ποσοστά αυτών των εκπτώσεων που κινήθηκαν από 10% έως 36% ήταν αυτά που έριξαν τις τιμές. Τις περισσότερες φορές, όμως, οι επίμαχες εκπτώσεις συνοδεύονται με δεσμεύσεις από την πλευρά των καταναλωτών (π.χ. εμπρόθεσμη πληρωμή λογαριασμού ρεύματος) που αν δεν τηρηθούν τότε τα τιμολόγια μπορεί να είναι πολύ ακριβά.
Λόγω της πτώσης των τιμών, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα πράσινα είναι πιο δύσκολο να τιμολογηθούν για τον επόμενο μήνα, καθώς θα πρέπει να γίνει μια πρόβλεψη τιμής την 1η του μήνα με αυξημένο ρίσκο. Μια λάθος εκτίμηση θα είχε επίπτωση στο περιθώριο κέρδους των παρόχων, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη πελατειακή βάση είναι στο πράσινο τιμολόγιο. Υπό αυτή την έννοια τα πράσινα τιμολόγια θα διατηρήσουν ελαφρώς «τσιμπημένες» τις τιμές τους.
Πράσινα τιμολόγια
Την πορεία τους θα καθορίσουν τα ποσοστά των εκπτώσεων που θα υιοθετήσουν τις επόμενες ημέρες οι πάροχοι. Οι εκπτώσεις είναι εκείνες που μπορεί να μετατρέψουν το ύψος της χρέωσης δραστικά ή ακόμη και να παγιδεύσουν τους καταναλωτές αν οι εταιρείες τις συνοδεύουν με «ψιλά γράμματα».
Μπλε τιμολόγια
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εγκλωβιστεί κανείς σε ένα ακριβό τιμολόγιο που για να σπάσει θα χρειαστεί να καταβάλει ρήτρα αποχώρησης ή να παραμείνει σε αυτό με αντίτιμο να πληρώνει μια τιμή μεγαλύτερη από την τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή
Κίτρινα τιμολόγια
Η πτωτική πορεία των τιμών είναι ευνοϊκή αυτή την περίοδο και για τα κίτρινα ex post τιμολόγια (με τιμολόγηση στο τέλος του μήνα) τα οποία χρεώνουν με βάση τη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Λόγω της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου που πλέον είναι σταθερά κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, η χονδρική τιμή του ρεύματος ακολουθεί τη χαμηλή καμπύλη
Καταμέτρηση κάθε μήνα αρχίζει ο ΔΕΔΔΗΕ
Τη σταδιακή καταμέτρηση των παροχών σε μηνιαία βάση, η οποία και θα ολοκληρωθεί πανελλαδικά έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε πως ξεκινά ο ΔΕΔΔΗΕ. Οπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, στόχος είναι να υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, με κυριότερο τους χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Στο πλαίσιο αυτό, η διαχειρίστρια εταιρεία ζητά από τους καταναλωτές να διασφαλίσουν ότι το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών εταιρειών θα έχει πρόσβαση στον χώρο των μετρητών του ακινήτου, προκειμένου να γίνει η λήψη ένδειξης από τον μετρητή και στη συνέχεια να χορηγηθεί στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιλέξει ο πελάτης, για την έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού.
Υπογραμμίζεται ότι, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η λήψη της ένδειξης, όλοι οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν την ένδειξη της παροχής εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών από την ημέρα επίσκεψης του καταμετρητή στο ακίνητο, με τους εξής τρόπους:
• Καλώντας το Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών του ΔΕΔΔΗΕ στη δωρεάν γραμμή 800-400-4000
• Εναλλακτικά μπορούν να καταχωρήσουν την ένδειξη στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ
• Μέσω της εφαρμογής My DEDDIE App από το κινητό τους τηλέφωνο
«Η δέσμευσή μας για μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος υλοποιείται. Ξεκινώντας, σταδιακά, ο ΔΕΔΔΗΕ τις καταμετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, αναμένεται να οδηγηθούμε σε δραστική μείωση των ρευματοκλοπών. Και αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την τόνωση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό δυναμικό μας και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών μας, θα έχει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, με κυριότερο τους χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος».
Μαριάννα Τζάννε
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ