Υπόγειο «πόλεμο» μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών προκαλεί η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να μεταφερθεί η εμβολιαστική επιχείρηση για τον κορωνοϊό «Ελευθερία» στα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε συνεχόμενες συναντήσεις προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά και άλλα ζητήματα που θα προκύψουν εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς covid στα φαρμακεία, ενώ οι γιατροί εγείρουν ερωτήματα που αφορούν βασικά στην αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών από τον εμβολιασμό.
Μετά την εκπεφρασμένη πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να γίνονται εμβόλια κορωνοϊού και στα φαρμακεία, όπως διατυπώθηκε στη συνάντηση που είχε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με το νέο Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το προεδρείο του ΠΦΣ είχε χθες το μεσημέρι σύσκεψη προκειμένου να γίνει μια πλήρης ενημέρωση για ό,τι είναι γνωστό έως σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με την ΗΔΙΚΑ προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά θέματα, όπως οι καταχωρήσεις των εμβολίων. Παράλληλα, σήμερα έχει συνάντηση ο Υπουργός Υγείας με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δηλαδή τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τους εκπροσώπους πολυϊατρείων. Οι γιατροί αυτών των ειδικοτήτων αναμένεται να παραθέσουν στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη τις αντιρρήσεις τους για διενέργεια εμβολιασμών από μη γιατρούς.
Σύμφωνοι οι φαρμακοποιοί – Με ποιες προϋποθέσεις θέλουν τον εμβολιασμό
Η επιθυμία των φαρμακοποιών να συμμετάσχουν σε δράσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα ζητήματα που χρήζουν συνεννόησης και επίλυσης προκειμένου οι εμβολιασμοί για Covid-19 να διενεργούνται σε πλαίσιο ασφάλειας. Πρόκειται για διαδικαστικά θέματα που αφορούν στην αποθήκευση και συντήρηση των εμβολίων, καθώς και την καταχώρηση των εμβολιασμών και τον προγραμματισμό ραντεβού, εάν αυτά χρειάζονται.
Τα νέα μονοδύναμα εμβόλια διατηρούνται για διάστημα έως δέκα εβδομάδων σε συνθήκες ψυγείου (2ο C – 8ο C). Δε χρειάζονται, δηλαδή, βαθιά κατάψυξη όπως τα πρώτα εμβόλια κορωνοϊού. Από τη στιγμή που το κάθε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων ανοιχτεί, πρέπει να πραγματοποιηθούν οι έξι δόσεις σε διάστημα 12 ωρών, αλλιώς απορρίπτεται. Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι μπορούν να χειριστούν τις συνθήκες αποθήκευσης, με τη συνεργασία φυσικά και των φαρμακαποθηκάριων. Ένα θέμα που είναι προς συζήτηση και επίλυση είναι εάν και πώς θα προγραμματίζονται ραντεβού καθώς και πώς θα καταχωρούνται οι εμβολιασμοί.
Ως οδικός χάρτης για το νέο σχεδιασμό εμβολιασμού με τα mRNA εμβόλια για τον κορωνοϊό χρησιμοποιείται το «μοντέλο» άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ άλλων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το σίγουρο είναι πως δεν έχει συζητηθεί ακόμη το θέμα της τιμολόγησης. Μια αρχική σκέψη, η οποία έχει έρθει σε γνώση των γιατρών, είναι να πληρώνει ο πολίτης 5 ευρώ για κάθε διενέργεια εμβολίου στο φαρμακείο. Οι προθέσεις του Υπουργείου, όμως, σε αυτό το ζήτημα δεν έχουν γίνει γνωστές. Άλλωστε, εάν απαιτείται να πληρώνει ο πολίτης για διενέργεια εμβολιασμών τη στιγμή που τόσα χρόνια διενεργούνται δωρεάν, είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν αντιδράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα, τα εμβόλια κορωνοϊού πραγματοποιούνται στα εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης, γίνονταν σε ιδιωτικά ιατρεία και από γιατρούς και κινητές μονάδες κατ’ οίκον. Η δυνατότητα να γίνονται σε ιδιωτικές δομές ΠΦΥ σταμάτησε, καθώς δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις πέρα από την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Οι φαρμακοποιοί θέλουν να είναι καλυμμένοι νομικά σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών. Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικούν το ακαταδίωκτο, όπως είχε θεσπιστεί και για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό τον Δεκέμβριο του 2021 με τροπολογία του τότε υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.
Τα ερωτήματα των γιατρών
Η αντιμετώπιση των παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό είναι στην κορωνίδα των αντιδράσεων των γιατρών για τη διενέργεια εμβολιασμών κορωνοϊού στα φαρμακεία. Όπως προκύπτει από ιατρικές πηγές, οι γιατροί είναι αυτοί που μπορούν να εκτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν έναν ασθενή. Αμέσως επόμενοι είναι οι νοσηλευτές οι οποίοι είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι.
Επιπλέον, όπως λένε οι γιατροί, εκείνοι είναι υπεύθυνοι να συστήσουν ποιος πολίτης πρέπει να κάνει εμβόλιο. Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια της γρίπης που πραγματοποιούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, οι γιατροί ισχυρίζονται ότι δεν είναι mRNA εμβόλια, ενώ στους ηλικιωμένους γίνονται μετά από ιατρική συνταγή στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), πάντως, έχει στείλει επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εκφράζοντας την αντίθεσή του στη διενέργεια εμβολίων covid στα φαρμακεία. «Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας οι μόνοι εμβολιασμοί που διενεργούνται απρόσκοπτα και επιτυχώς, ως προς την ευρύτητα και την έγκαιρη διενέργεια, είναι όσοι βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη των ιατρών», αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού είναι απαραίτητο να αυξηθούν κατά κοινή παραδοχή του Υπουργείου Υγείας και των ειδικών Δημόσιας Υγείας. Οι πολίτες που είναι άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι σημαντικό να μπουν σε μια λογική ετήσιου εμβολιασμού, όπως ακριβώς γίνεται και με την εποχική γρίπη. Έως σήμερα, οι εμβολιασμοί με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB.1.5 της Pfizer δεν ξεπερνούν τις 300.000, αριθμός που χρήζει ενίσχυσης.
ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
https://www.ygeiamou.gr/