Η μέρα η σημερινή, η 6η Ιανουαρίου, εκτός από την γιορτή των Θεοφανείων σηματοδοτεί και τις στέψεις έξι μοναρχών-βασιλιάδων της ευρωπαϊκής ηπείρου. Όλοι τους έχουν κάτι το ξεχωριστό που σημάδεψε την πορεία τους· να ‘ταν το Άγιο Πνεύμα που τους φώτισε; Μπορεί…
Πάρτε μολύβι και σημειώστε:
1. Μια μέρα σαν σήμερα, λοιπόν, το 1017 στέφθηκε ο Κανούτος ή Κνούτος ο Μέγας, ο διαβόητος Δανός Βίκινγκ, βασιλιάς της Αγγλίας. Ναι πολύ σωστά διαβάσατε, ένας Δανός στον θρόνο του Μεγάλου Νησιού. Οι Βίκινγκ είχαν καταλάβει την Αγγλία από το 1015 και ο Κανούτος βασίλεψε για 19 χρόνια μέχρι και τη δολοφονία του. Ο Κανούτος ήταν ο μοναδικός βασιλιά που ένωσε την Αγγλία και τη Δανία υπό ένα στέμμα με κοινή γλώσσα, ήθη και έθιμα.
2. Το 1066 βασιλιάς της Αγγλίας στέφεται ο Χάρολντ Γκόντουινσον ο συχνά αποκαλούμενος Χάρολντ Β΄ ή εξελληνισμένα Χαράλδος… Ήταν ο τελευταίος εστεμμένος Αγγλοσάξονας βασιλιάς της Αγγλίας!
3. Το 1205 στέφεται βασιλιάς της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Φίλιππος της Σουαβίας, ο πέμπτος στη σειρά και νεότερος γιος του διαβόητου Φρειδερίκου Α΄ Βαρβαρόσσα. Ο Φίλιππος ήταν ο πρώτος Γερμανός βασιλιάς που δολοφονήθηκε!
4. Το 1322 ο Στέφανος Ούρος ο Γ’ στέφεται βασιλιάς της Σερβίας (η ελληνική ιστορία τον έχει καταγεγραμμένο ως Ντεκάνσκι). Ο Στέφανος Ούρος έχει κι αυτός κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει: η Ορθόδοξη Εκκλησία τον έχει ανακηρύξει Άγιο και τον γιορτάζει στις 24 Νοεμβρίου. Το τέλος του ποιο ήταν; Τον στραγγάλισαν οι μπιστικοί του γιού του, του γνωστού Στέφανου Δουσάν.
5. Ο Κάρολος Δ΄ στέφεται βασιλιάς της Ιταλίας στο Μιλάνο. Ο Κάρολος ήταν επίσης βασιλιάς της Βοημίας και ο πρώτος βασιλιάς της Βοημίας που έγινε επίσης αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Γιατί τον θυμούνται ακόμα; Μα για τη διάσημη Γέφυρα του Καρόλου, μία από τις πιο φημισμένες αψιδωτές γέφυρες της Ευρώπης, που βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα στο κέντρο της Πράγας.
Και φθάνουμε στην 6η στέψη που αφορά περισσότερο την Ελλάδα.
Ο Παλαιολόγος έπεσε μαχόμενος κατά την Άλωση της Πόλης.
6. Το 1449, ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος στέφεται Βυζαντινός αυτοκράτορας στον Μυστρά· ήταν ο τελευταίος βασιλεύων Ρωμαίος (Βυζαντινός) αυτοκράτορας, ως μέλος της δυναστείας των Παλαιολόγων αλλά και ο πρώτος και τελευταίος αυτοκράτορας που πήρε τον τίτλο «Βασιλεύς των Ελλήνων». Από το 1449 έως το θάνατό του, που σκοτώθηκε μαχόμενος στα τείχη της Κωνσταντινούπολης κατά την Άλωση, το 1453. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είναι ο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» του θρύλου: «… Κι ο βασιλιάς θα σηκωθεί τον Τούρκο να χτυπήσει.
Και χτύπα-χτύπα, θα τον πα πίσω στην κόκκινη μηλιά, και πίσω από τον ήλιο, που πια να μη γυρίσει!»…
Και χτύπα-χτύπα, θα τον πα πίσω στην κόκκινη μηλιά, και πίσω από τον ήλιο, που πια να μη γυρίσει!»…