Έκτακτη σύνοδο πραγματοποιούν σήμερα οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων στη «σκιά» των καταλήψεων στις οποίες έχουν προχωρήσει οι φοιτητές πολλών σχολών διαμαρτυρόμενοι για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ο κίνδυνος να «τιναχθεί στον αέρα» το εξάμηνο είναι πιο ορατός από ποτέ.
Οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων θα συνεδριάσουν προκειμένου να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων εξαμήνου και για να συζητήσουν και την πρόταση του υπουργείου Παιδείας αυτές να γίνουν εξ αποστάσεως.
Στην Σύνοδο θα παρέμβει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί επίσης στη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων, καθώς και στη θεσμική τους απελευθέρωση από το κράτος.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος, ενώ για να άρει τις οποίες επιφυλάξεις ο υπουργός Παιδείας θα καταθέσει σειρά από προτάσεις τεχνικού τύπου που, όπως επισημαίνεται, θα διασφαλίσουν τη διαδικασία. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο, τις εξετάσεις «από μακριά» αυξάνεται η πιθανότητα μαζικών αντιγραφών.
Οι προτάσεις του υπουργείου φαίνεται να γίνονται αποδεκτές ήδη από κάποια πανεπιστήμια. «Η εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας για την ψηφιακή διεξαγωγή των εξετάσεων στις σχολές που είναι σε εξέλιξη καταλήψεις μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μην χαθεί το εξάμηνο», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Κατσής.
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μία χαρακτηριστική περίπτωση Ιδρύματος με εργαστηριακά μαθήματα, με τη φύση του επιστημονικού αντικειμένου να περιπλέκει την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εξεταστικής, το θέμα θα τεθεί υπό συζήτηση.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται ρητά όταν είναι αδύνατη η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας. Ο νόμος προβλέπει ωστόσο ότι την απόφαση λαμβάνουν οι αρχές των ιδρυμάτων όπως επιβάλλει το αυτοδιοίκητο.
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις
Υπενθυμίζεται ότι κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια άρχισε με διπλή κατεύθυνση η Εισαγγελία Πρωτοδικών που θέτει υπό έρευνα και όσους συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά και πρόσωπα στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Οι πρυτανικές Αρχές προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική περίοδος και κατ’ επέκταση και το εξάμηνο εξαιτίας των καταλήψεων. Όπως ανέφερε η έκτακτη σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων: «Οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά και το εαρινό εξάμηνο.
Οι φοιτητές που αντιδρούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.