09 Ιανουαρίου 2024

Ο βαρουφάκειος ναρκισσισμός του Κασσελάκη


Μάνος Βουλαρίνος

σπέτσες (οι) 1. επιβράβευση προσπαθειών, «τόσο σκληρά που δουλεύουν οι σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ τους αξίζουν σπέτσες… ίσως μια πενταήμερη στη Μύκονο». 2. λέξη που χρησιμοποιείται από στελέχη της Αριστεράς για να δηλώσουν την επίπονη εργασία, «σύντροφοι μπροστά μας έχουμε ημέρες σπετσών, αλλά οι κόποι μας δεν θα πάνε χαμένοι». 3. οργανωμένο αστείο σε βάρος κάποιου, φάρσα, «όλοι γέλασαν με τις σπέτσες του προέδρου σε βάρος των μεγαλοστελεχών του κόμματος».

Με άγνοια που τελικά τρομάζει

Αν υποτεθεί ότι ένας από τους στόχους της σάτιρας είναι να αποκαλύψει τη φαιδρότητα στη σοβαροφάνεια της πολιτικής και συχνά μέσω της υπερβολής να την αναδείξει, τότε κανείς δεν έχει καταφέρει να αφοπλίσει και τελικά να αχρηστεύσει τη σάτιρα όπως ο γοητευτικός Στέφανος. Μέσα σε λίγες μόλις μέρες α) κάλεσε τα μέλη της ΚΟ του κόμματός του στις Σπέτσες για διήμερο εργασίας στο εξοχικό του και β) κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι αποκαλεί «άλογα» συμπολίτες επειδή εκείνος χρησιμοποίησε τη φράση «να μη βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο» προκειμένου να περιγράψει την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση της κοινής γνώμης στο θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών. Πώς να σατιρίσεις, ποια κωμική υπερβολή να επινοήσεις, για έναν άνθρωπο ο οποίος με βαρουφάκειο ναρκισσισμό επιδεικνύει τέτοια άγνοια για την πραγματικότητα και την πολιτική αλλά και τέτοια αδυναμία κατανόησης κειμένου;

Προσκλήσεις

Το πιο αστείο στην πρόσκληση του ηγέτη της Τζάκρη για Σπέτσες είναι ότι ζητά από ΣΥΡΙΖΑίους βουλευτές να δουλέψουν το σαββατοκύριακο και μάλιστα περιμένει να έχουν μαζί τους έτοιμες παρουσιάσεις σε πάουερ πόιντ, πράγμα που είναι αντίστοιχο του να ζητάς από κάποιον χωρίς χέρια να συναντηθείτε για μονό στο μπάσκετ.

Οι ανεπαρκείς είναι ακόμα στη θέση τους

Τελικά, η ηγεσία του υπουργείου κάποιου πράγματος που δεν φαίνεται να είναι ο Πολίτης επιτέλους άλλαξε. Το πρόβλημα είναι ότι και τώρα παραμένει στη θέση της η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., του σώματος δηλαδή που είναι επιφορτισμένο με την πρακτική πλευρά της προστασίας. Η δικαιολογία «έρχονται οι κρίσεις» που ακούγεται εδώ και μήνες (από το φιάσκο με τους Κροάτες, αν θυμάστε) φυσικά δεν μπορεί να καθησυχάζει κανέναν, αφού, όπως με τραγικό τρόπο διαπιστώνουμε διαρκώς, σε έναν τομέα από το οποίον κυριολεκτικά εξαρτώνται ζωές κάθε μέρα, η παραμονή μιας αποδεδειγμένα ανεπαρκούς ηγεσίας έχει κόστος ανυπολόγιστο.

Κατανόηση

Κατι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αδυναμία του ηγέτη της Τζάκρη να καταλάβει την παροιμία με το κάρο και το άλογο είναι το ότι χρησιμοποιείται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και στα αγγλικά. Πράγμα που σημαίνει ότι το πρόβλημα του γοητευτικού Στέφανου δεν είναι γλωσσικό (που διορθώνεται) αλλά άλλης φύσεως (που δεν παίρνει επισκευή).

https://tomanifesto.gr/o-varoyfakeios-narkissismos-toy-kasselaki-162594