15 Ιανουαρίου 2024

Να ενεργοποιήσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο θέλει η Τουρκία για αξιοποίηση ενεργειακών δυνατοτήτων


«Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Δηλώσαμε ότι μέσω των δικών μας πλοίων μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο οικονομικά, αποδοτικά και ταχύτερα αποτελέσματα. Την προσεχή περίοδο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε μια ομάδα εδώ. Μπορούμε να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με μια πιο εντατική τεχνική εργασία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπαϊρακτάρ, ο οποίος βρισκόταν στην Τρίπολη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης.

Ο Μπαϊρακτάρ έκανε εκτιμήσεις για την επίσκεψή στη Λιβύη στον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού και ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα οδηγήσουν σε ανώτερο επίπεδο τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας.

Έτοιμοι για την αξιοποίηση της ενεργειακής δυνατότητας της Λιβύης

Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι οι δραστηριότητές στον τομέα της ενέργειας απέκτησαν μεγάλη σημασία, ιδίως με τη συμφωνία για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας το 2019.

«Πέρυσι, δημιουργήσαμε ένα νομικό πλαίσιο συνεργασίας με ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων. Σε συνέχεια αυτού, βρισκόμαστε σήμερα εδώ».

Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε ότι «μαζί με τις εταιρείες του ιδιωτικού μας τομέα και τις κρατικές εταιρείες, πραγματοποιήσαμε αυτή την επίσκεψη για να προωθήσουμε τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη στον τομέα της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και των ορυχείων και άλλων τομέων στην ηλεκτρική ενέργεια. Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Πετρελαίων και τους αξιωματούχους των αρμόδιων θεσμικών οργάνων. Δείξαμε μία πολύ σοβαρή αποφασιστικότητα για την επόμενη περίοδο. Ελπίζω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα αυτές οι προσπάθειες. Η Τουρκία και η Λιβύη θα συνεχίσουν την πολύ-επίπεδη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας με πιο μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τρόπο».

Δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο Μπαϊρακτάρ επισημαίνοντας τις δυνατότητες της Λιβύης όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους, δήλωσε: «Οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι ορυκτοί πόροι της χώρας είναι αρκετά πλούσιοι. Όμως, φυσικά, υπάρχει η ανάγκη για σταθερότητα. Προκειμένου οι επενδύσεις που έρχονται εδώ να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει μαζί με αυτές να πραγματοποιηθούν και κάποια έργα».

Τουρκία και Λιβύη ενισχύουν σε άλλο επίπεδο την ενεργειακή συνεργασία

Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να συμβάλει στις ενεργειακές υποδομές της Λιβύης, στις υποδομές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και στην παραγωγή ενέργειας.

«Έχουμε επίσης εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αρμόδιοι φορείς μας και οι εταιρείες που βρίσκονται εδώ, ήρθαν σε επαφή. Εδώ υπάρχει μια πολύ σοβαρή προοπτική για την ηλιακή ενέργεια και μπορούν να επωφεληθούν οικονομικά από την εμπειρία της Τουρκίας στην αξιοποίησή της. Παροτρύνουμε τις εταιρείες μας στην Τουρκία να έρθουν εδώ. Τις κατευθύνουμε προς αυτό το πεδίο. Διότι οι πόροι εδώ θα συμβάλουν πολύ σοβαρά στην ανάπτυξη του λαού της Λιβύης και της Λιβύης ως χώρας και θα δώσουμε τη δυνατότητα στις εταιρείες μας να σημειώσουν σημαντική πρόοδο εδώ. Δεν αναφερόμαστε μόνο στους υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εκφράζουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία και σε άλλους τομείς».

Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σημείωσε ότι ένας από τους στόχους της Τουρκίας είναι η έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες.

«Μπορούμε να διεξάγουμε έρευνες υδρογονανθράκων σε χερσαία και υπεράκτια κοιτάσματα στη Λιβύη, το Ιράκ, την Αφρική, στη γεωγραφία του Καυκάσου και την Κεντρική Ασία».

«Ενεργειακή αποστολή»

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ κάνει λόγο για «Ενεργειακή αποστολή στη Λιβύη με σκοπό τη δίκαιη κατανομή της ενέργειας της περιοχής» και υποστηρίζει ότι «ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ οργάωνωσε μια ενεργειακή αποστολή στη Λιβύη για να υπενθυμίσει τα δικαιώματα της Τουρκίας όσον αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο».

Μαρία Ζαχαράκη
ΕΘΝΟΣ