22 Ιανουαρίου 2024

ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΠΟ@ΣΤΙΑ από την Κεραμέως🤣😜Με τροπολογία επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές-Στα κάγκελα το ΠΑΣΟΚ απειλεί να πάρει πίσω το ΝΑΙ για τις Ευρωεκλογές


Τροπολογία με την οποία επεκτείνεται το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων κατοίκων στο εξωτερικό με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές κατέθεσε στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, πρόκειται για μια κίνηση που δίνει τη δυνατότητα στο σύνολο του πολιτικού συστήματος να δείξει ότι σε θέματα δημοκρατίας δεν χωρούν διαφωνίες.

«Έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς με την πατρίδα με τεράστια οφέλη για τη χώρα. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε, και απαιτεί την ψήφο 200 βουλευτών για να ισχύσει. Είναι δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία που βαραίνει τον καθένα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής η Νίκη Κεραμέως, και πρόσθεσε:

«Ήδη, κόμματα που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά για την επιστολική στις ευρωεκλογές, γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές; Η Βουλή των Ελλήνων έχει ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να εγκρίνει το νομοσχέδιο που αίρει τα εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών. Η κατάθεση της τροπολογίας για τους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό με προϋποθέσεις ενίσχυσης της συμμετοχής συνιστά χρέος της πολιτείας. Η υπερψήφιση της τροπολογίας είναι ένα σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού και διάθεσης να πράξουμε το αυτονόητο πέρα και πάνω από διαφορές και κόμματα και χρώματα. Να δείξουμε ότι σε θέματα δημοκρατίας είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».

Αιφνιδιασμός αντιπολίτευσης

Αμέσως μετά την τοποθέτηση της υπουργού, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι εμφανίστηκαν μάλλον αιφνιδιασμένοι και αμήχανοι με τις εξελίξεις.

«Δεν παύετε να μας εκπλήσσετε κ. της κυβέρνησης, ακόμα και με υποψία συναίνεσης το μεταλλάσσετε σε τρικ επικοινωνιακό και ένα κορυφαίο ζήτημα το υποβιβάζετε σε τροπολογία που παραδίδετε στους πρακτικογράφους», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος κάνοντας λόγο για τσαπατσούλικη και επικοινωνιακή διαδικασία.

« Ο χρόνος παγώνει και ξεκινάμε από μηδενική βάση», είπε ο Μ. Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ (εννοώντας πως δεν είναι πλέον βέβαιη η θετική του στάση στο νομοσχέδιο) και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ θέλει να αρθούν τα εμπόδια , έρχεστε χωρίς να έχετε προϊδεάσει κανένα να καταθέσετε τροπολογία – γιατί τα νου μεράκια δεν βγαίνουν – βάζετε επέκταση της διάταξης για τις εθνικές εκλογές. Αυτός είναι ο σεβασμός στους αποδήμους;».

« Η κυβέρνηση είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και αυτό που έκανε η κ. Κεραμέως με νομοθετικό αιφνιδιασμό χωρίς ενημέρωση, είναι απόδειξη και ομολογία της δύσκολης θέσης που βρίσκεστε», είπε ο Γ. Γκιόκας από το ΚΚΕ.

Κεραμέως: « Ο καθένας και η καθεμιά μας κρίνεται»

Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, η κ. Κεραμέως, εξήγησε πως μόλις πριν από λίγες μέρες, διαπιστώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πλειοψηφία επί της αρχής που ξεπερνά τις 230 ψήφους.

«Να κάνουμε ότι δεν το είδαμε; Είναι κάτι σημαντικό που τιμά το πολιτικό σύστημα. Ερχόμαστε αμέσως, και λέμε, εφόσον φαίνεται να διαμορφώνεται συναίνεση στην επιστολική για τους εκλογείς του εξωτερικού στις ευρωεκλογές γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «ο καθένας και η καθεμιά μας κρίνεται! Όσοι θέλουν οι συμπολίτες μας να μπορούν να ψηφίζουν και εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν «ναι», όσοι δεν θέλουν θα ψηφίσουν «όχι». Αν δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους δεν θα περάσει. Απλά τα πράγματα. Αλλά να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια, ενώ υπάρχει συναίνεση θα ήταν λάθος».

ΠΑΣΟΚ: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός η τροπολογία Κεραμέως - Από μηδενική βάση η συζήτηση για την επιστολική ψήφο

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές χωρίς διαβούλευση εμπεριέχει το στοιχείο του εμπαιγμού των κομμάτων, όπως του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν «ναι» επί της αρχής - Για προσβολή προς το κοινοβούλιο κάνει λόγο ο Αλέξης Χαρίτσης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ξαφνική κατάθεση τροπολογίας από την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές κάνει το ΠΑΣΟΚ, δια του εκπροσώπου του Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος τονίζει ότι η συζήτηση για τη στάση του κόμματός του ξεκινά από μηδενική βάση.

«Είναι σαφές ότι πριν την ομιλία της Υπουργού υπήρξε μια συζήτηση και μία στάση με συγκεκριμένα δεδομένα και πως μετά την ομιλία της Υπουργού ξεκινά μια άλλη συζήτηση από μηδενική βάση», λέει χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,  προαναγγέλλοντας ακόμη και την απόσυρση του «ναι» που είπαν οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη, όταν η συζήτηση αφορούσε στη ψήφιση νόμου για την επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές. Όμως η κυρία Κεραμέως επέκτεινε τη ρύθμιση με τροπολογία- «ξαφνικά, αποφάσισε ότι οι διατάξεις ισχύουν και για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση», επισημαίνει ο κ. Κατρίνης εξαπολύοντας πυρά στο Μέγαρο Μαξίμου:

«Η κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως “μεταρρυθμιστική”, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται, δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές. Και το έκανε, γιατί αυτό που τη διακρίνει, είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και χρησιμοποιεί τη συναίνεση σε ένα σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικό όφελος».

Ω γνωστόν η τροπολογία που αφορά στις εθνικές εκλογές απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 Βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η κατάθεση τροπολογίας από την κυρία Κεραμέως εμπεριέχει το στοιχείο του εμπαιγμού των κομμάτων, όπως του ΠΑΣΟΚ, που συναίνεσαν και ψήφισαν «ναι» επί της αρχής.

Ομιλία Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναλύσει τις θέσεις του κόμματος μετά και την τροπολογία Κεραμέως αύριο το μεσημέρι με ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής. Θα υπογραμμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου για τις προσεχείς ευρωεκλογές και θα θέσει ταυτόχρονα ζήτημα προώθησης πολιτικών για την καταπολέμηση της αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες. «Την αποχή δεν την καταπολεμά κανείς με τεχνητούς τρόπους», τονίζει χαρακτηριστικά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας ο οποίος με συνέντευξή του σήμερα στο ρ/σ Real FM 97,8 αναφέρθηκε στην τροπολογία που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του κόμματός του, για τους εντός επικρατείας πολίτες. Η τροπολογία αφορά όσους αντιμετωπίζουν θέματα υγείας, υπερήλικες, φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από τον τόπο που ψηφίζουν, και έχουν πραγματικά κάποιο κόλλημα να ψηφίσουν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εργαζόμενοι π.χ. στον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Πολιτικός παραλογισμός»

Η Χαριλάου Τρικούπη τάσσεται υπέρ και της θεσμοθέτησης του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ στελέχη της εκτιμούν ότι τα «όχι» θα είναι τελικώς περιορισμένα. Στελέχη του επιτελείου του κ. Ανδρουλάκη τονίζουν ότι οι όποιες επιφυλάξεις θα συζητηθούν και θα αναλυθούν κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα γίνει το πιθανότερο την Τετάρτη. Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ ως προς το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Γλαβίνας εν τω μεταξύ δήλωσε ότι: «Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί προς τη θετική κατεύθυνση. Έχουμε πιστοποιήσει τη θέση μας, η οποία είναι θέση αρχών και αξιών, όπως πράξαμε και τη δεκαετία του ’80, όταν το ΠΑΣΟΚ με αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης τον περίφημο νομικό Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη, προώθησε τη μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο». Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε το κείμενο του νομοσχεδίου, δεν έχουμε ακούσει παρά σε συνεντεύξεις και δημοσιεύματα τι θα περιλαμβάνει. Ταυτόχρονα, ακούμε συνεχώς επιθέσεις εναντίον του ΠΑΣΟΚ, του οποίου όμως οι ψήφοι είναι αναγκαίες για να περάσει το νομοσχέδιο. Πρόκειται για έναν πολιτικό παραλογισμό, στον οποίο μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με τις αντιδράσεις της Εκκλησίας σημείωσε ότι: «Εμείς μένουμε στο δόγμα “Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”. Η ιεραρχία μπορεί να έχει τις θέσεις της, οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Πολιτεία, η νομοθετική λειτουργία, οι βουλευτές είναι αυτοί που αποφασίζουν και αυτοί θα πρέπει να εκφράσουν και τη γνώμη τους όταν έρθει το νομοσχέδιο και θα κληθούν να ψηφίσουν».

Θα ζητηθούν εξηγήσεις από Παρασκευαΐδη

Ως προς τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Π. Παρασκευαΐδη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε δε ότι «έχουμε εκφράσει τη δυσαρέσκειά μας, κυρίως για το ύφος και τον τρόπο με τον οποίο έχουν γίνει γνωστές οι θέσεις του κ. Παρασκευαΐδη, οι οποίες δεν απηχούν τις πάγιες θέσεις της παράταξης. Έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες συστάσεις». Και κατέληξε απευθυνόμενος και στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ από τη Λέσβο, που τάχθηκε εναντίον του νομοσχεδίου αλλά και των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Όλα τα ζητήματα θα συζητηθούν την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και ελπίζω ο κ. Παρασκευαΐδης να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τα λεγόμενά του».

Χαρίτσης: Παραβιάζει το Σύνταγμα η τροπολογία

Για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και αντιθεσμική παρέμβαση κάνει λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά», αναφερόμενος στη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλά για αιφνιδιαστική κατάθεση που «συνιστά προσβολή προς το κοινοβούλιο». Επιπλέον, ο κ. Χαρίτσης καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή είχαν δώσει θετική ψήφο, να καταψηφίσουν επί της αρχής αλλά και τη σχετική τροπολογία.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε σήμερα κάτι εξαιρετικά δύσκολο, να ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό στην θεσμική παρεκτροπή. Η τροπολογία της ΥΠΕΣ που καθιερώνει την επιστολική ψήφο για τους εκτός επικράτειας ψηφοφόρους ως αποκλειστικό μέσο ψηφοφορίας στις εθνικές εκλογές, συνιστά ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και αντιθεσμική παρέμβαση που στρέφεται κατά της δημοκρατικής τάξης. Η αιφνιδιαστική μάλιστα κατάθεση της τροπολογίας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, συνιστά πρόκληση και προσβολή προς το Κοινοβούλιο. Επειδή ακριβώς πρόκειται για μείζονα θεσμική αλλαγή, απαιτείται η συναίνεση 200 βουλευτών. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν έστω και την ύστατη ώρα να αλλάξουν την ακατανόητη και εξωφρενική στάση συναίνεσης που έχουν μέχρι τώρα και να καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο και την τροπολογία.