17 Ιανουαρίου 2024

Παπαπαναγιώτου: «ΔΥΟ ΚΑΛΠΕΣ» στις ευρωεκλογές


Η ίδια η πραγματικότητα έχει σπάσει στα δύο την κάλπη των ευρωεκλογών. Στη μία θα γίνουν κανονικές ευρωεκλογές με αυξημένο πολιτικό αλλά και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον.
Στην άλλη, την πιο μικρή, θα αναμετρηθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση. Υπό μία έννοια αυτό το παράδοξο φαινόμενο θα μπορούσε είναι και κάποιου είδους στρέβλωση στη λειτουργία της δημοκρατίας. Αλλά εφόσον αυτό συμβαίνει, χωρίς καμία έξωθεν παρέμβαση ή κάποια θεσμική μπαγαποντιά και είναι αποτέλεσμα μιας διαμορφωμένης πραγματικότητας, τότε δεν είναι στρέβλωση. Είναι η πραγματικότητα έτσι όπως διαμορφώνεται από τα κόμματα διά πράξεων και παραλείψεων.
Ηδη τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ρίξει λευκή πετσέτα για την κάλπη των κανονικών ευρωεκλογών. Δεν διεκδικούν την πρωτιά -κάτι ψέλλισε σε κάποια στιγμή έπαρσης ο Στ. Κασσελάκης, ωστόσο σχετικά γρήγορα το «μάζεψε» μέσα σε συνθήκες θυμηδίας- αλλά διεκδικούν με πάθος να νικήσει ο ένας τον άλλον. Και μάλιστα αδιαφορώντας σε πόσο χαμηλά ποσοστά μπορεί να κριθεί η σχετική νίκη.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll ήρθε μετά από πολλές άλλες να δείξει ακριβώς την ίδια εικόνα, και μάλιστα μέσα σε συνθήκες έντονων εσωτερικών διαφοροποιήσεων βουλευτών της Ν.Δ. αλλά και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων και την τεκνοθεσία. Σε ό,τι αφορά την πρώτη θέση, η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται του δεύτερου κόμματος με 25%. Ενώ το ντέρμπι της δεύτερης θέσης παίζεται οριακά, με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ μόλις με 1,2%. Οσον αφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, υπάρχει ο Κ. Μητσοτάκης με 42,2% και μετά το χάος: ο Στ. Κασσελάκης με 7,8% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 7,1%. Σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι παράλογο που οι Στ. Κασσελάκης και Ν. Ανδρουλάκης άφησαν το μεγάλο παιχνίδι κι έφτιαξαν ένα μικρότερο δικό τους, από το οποίο έχουν να περιμένουν κάτι.

Αυτή η επιλογή και των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορεί να είναι αναγκαστική, αλλά είναι αποτέλεσμα και της δικής τους επάρκειας και συμπεριφοράς. Επάρκειας να κατανοήσουν ότι η κοινωνία έχει αλλάξει και είναι «αλλού», ζητώντας λύσεις, ρεαλισμό και όχι μετωπικές μονοθεματικές και διχαστικές συγκρούσεις χωρίς νόημα. Δεν λείπουν από κανέναν οι αντιπολιτευτικές κόντρες, οι οποίες δίνουν ρόλους σε κάποιους, αλλά δεν παράγουν το παραμικρό αποτέλεσμα για τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.

Και καλά ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τα DNAικά προβλήματά του ευρισκόμενος σε ένα απότομο καθοδικό σπιράλ που προκαλεί ίλιγγο. Το ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι διεκδικεί τη δεύτερη θέση λόγω της σοκαριστικής πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι επειδή ανακάμπτουν οι ιδέες του ή επειδή κερδίζει έδαφος το πεδίο της σοβαρότητας και του προγραμματικού ρόλου. Πόσο σοβαρό είναι ένα κόμμα με το θεσμικό φορτίο που κουβαλάει το ΠΑΣΟΚ να κάνει συνδικαλιστικά τερτίπια της δεκαετίας το ’80 και να μην παίρνει σαφή και καθαρή στάση π.χ. για το γάμο των ομοφύλων και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων; Δεν καταλαβαίνει ότι ο «αντιμητσοτακισμός» δεν είναι πολιτική; Οπως επίσης δεν είναι πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας το «κολλημένο γραμμόφωνο» που παίζει μονότονα «μείωση του ΦΠΑ, μείωση του ΦΠΑ», την ώρα που άλλες χώρες όπως η Ισπανία που την εφάρμοσαν τώρα αυξάνουν τον ΦΠΑ;

Οι επικείμενες ευρωεκλογές θα γίνουν σε «δύο κάλπες». Στην πρώτη κάλπη θα κριθεί η εκπροσώπηση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια περίοδο έντονου ευρωσκεπτικισμού και κρίσιμων αποφάσεων για την Ε.Ε. Θα δοκιμαστεί και η κυβέρνηση, αν θα αμφισβητηθεί η πολιτική κυριαρχία της, έστω κι αν δεν θα απορροφηθεί από κάποιο άλλο κόμμα. Για τη Ν.Δ. υπάρχει μόνο ένα «κάτω όριο θραύσης»: Το ποσοστό που θα λάβει να μην προσεγγίζει περισσότερο το 30% από το 40%. Στη δεύτερη κάλπη το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, οι οποίες δεν είναι μικρές, αλλά ικανές να μην τους επιτρέψουν κοινή πορεία.

ΠΟΛΑΚΗΣ, Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Τον «άδειασε» δημοσίως στη συνεδρίαση της Κ.Ε., όταν τον προκάλεσε λέγοντας: «όποιος διαφωνεί με το γάμο των ομοφύλων να σηκωθεί όρθιος». Τον απείλησε ευθέως -μέσω τρίτου προσώπου- ότι θα τον διαγράψει αν διαφοροποιηθεί στο σχετικό νομοσχέδιο. Πήγε κι έφερε 3-4 φορές την κομματική πειθαρχία για χάρη του, τσαλακώνοντας άσχημα την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος. Αλλά την Κυριακή ο Στ. Κασσελάκης τα πήρε όλα πίσω για τον Π. Πολάκη. Αν δεν υπήρχε ο Πολάκης και ο Καπνισάκης, εγώ δεν θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ο πρόεδρος του κόμματος. Ολα μέλι-γάλα; Κοντός ψαλμός…

Παραμονές των εκλογών του Μαΐου 2023 ο Α. Τσίπρας ήρθε μόλις ένα βήμα πριν από τη διαγραφή του Π. Πολάκη. Τον «άδειασε», τον παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, έγινε ειδική συνεδρίαση της Π.Γ., κι ενώ όλα έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβαινε στις εκλογές χωρίς τον Π. Πολάκη, ο «αψύς» όχι μόνο κατέβηκε, αλλά ήταν και αυτός που πήρε τον Στ. Κασσελάκη από το χέρι και τον έκανε αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, με μια γραμμή που αποδομούσε την πολιτική Τσίπρα και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση…

Και τότε και τώρα, υπήρχαν και υπάρχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν τον Π. Πολάκη μία από τις βασικές αιτίες της καταβαράθρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως, κόσμος πάει κι έρχεται, αλλάζει η ηγετική πυραμίδα, οι έσχατοι γίνονται πρώτοι και ο μόνος που αποδεικνύεται παντός καιρού είναι ο Π. Πολάκης. Ο οποίος το μόνο πραγματικό έρεισμα που έχει είναι το ντοπαρισμένο και τοξικό 3% που φλέγεται για τη ρεβάνς του εμφυλίου.

Ο Α. Τσίπρας δεν κατάφερε να τον διαγράψει. Κι όπως φαίνεται, ούτε ο Στ. Κασσελάκης θα τα καταφέρει. Και κάπως έτσι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να δούμε τον «μαχαλόμαγκα των Σφακίων» να ηγείται ενός μικρού αλλά «καθαρού» κόμματος. Αλλωστε κανένας άλλος δεν εκφράζει τόσο αυθεντικά το «καραβάνι» του 2015 που έκανε ντου μέσα στο γενικό ξεχαρβάλωμα της χώρας.

Επισπεύδεται ο πολιτικός γάμος -1

Ο αρχικός σχεδιασμός του Μ. Μαξίμου προέβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων θα έπαιρνε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 30 Ιανουαρίου. Αυτός ο σχεδιασμός, όμως, προφανώς δεν είχε εκτιμήσει σωστά το μέγεθος των αντιδράσεων και σε κοινωνικό επίπεδο και -κυρίως- σε επίπεδο βουλευτών και μελών της κυβέρνησης. Ισως έτσι εξηγείται και γιατί άργησε να τεθεί το πλαίσιο της μεταρρύθμισης, το οποίο τέθηκε με τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη. Και κάπως έτσι το Μ. Μαξίμου βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη να διαχειριστεί ακόμα μία κρίση, η οποία δεν δημιουργήθηκε από αντικειμενικούς λόγους…

Επισπεύδεται ο πολιτικός γάμος -2 

…Οι πληροφορίες λένε ότι, μετά την παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη, το κλίμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει βελτιωθεί, χωρίς όμως να έχει εξομαλυνθεί. Η χθεσινή «αντεπίθεση» του Α. Σαμαρά στις δηλώσεις του Π. Μαρινάκη δείχνει ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να έχει βάθος, παρότι υπουργοί και υφυπουργοί, όπως π.χ. οι Μ. Βορίδης, Κ. Κυρανάκης και Στ. Κελέτσης, δείχνουν έτοιμοι να μη συμβάλουν στην περαιτέρω όξυνση της τεταμένης κατάστασης. Στο Μ. Μαξίμου περιμένουν και τα αποτελέσματα της ενημέρωσης των βουλευτών από τους Α. Σκέρτσο, Α. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη χθες και σήμερα στην Πειραιώς, ώστε να βγει ο τελικός αριθμός που γράφει το «τεφτέρι». Αν όντως η εικόνα είναι καλύτερη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έχει επηρεάσει οριζόντια σχεδόν όλα τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) προκαλώντας αντιδράσεις, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επισπευστεί η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου. Η έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται πριν από το τέλος του μήνα και η ψήφισή του μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Φεβρουαρίου, ώστε να «τελειώσει» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και εκ των πραγμάτων επισκιάζει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί (επιστολική ψήφος, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων, ενίσχυση της ασφάλειας και του ΕΣΥ).

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
https://eleftherostypos.gr/apopseis/dyo-kalpes-stis-evroekloges