24 Ιανουαρίου 2024

Επιστολική ψήφος: Οι όροι που θέτει το ΠΑΣΟΚ για να υπερψηφίσει


Στον δρόμο της καταψήφισης  του νομοσχεδίου κινείται και το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να θέτει ως προϋποθέσεις για να ταχθεί θετικά επί της αρχής, την απόσυρση της τροπολογίας αλλά και την τροποποίηση των διατάξεων για την επιστολική στις ευρωεκλογές, ώστε εντός της επικράτειας να διευκολυνθούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες (ηλικιωμένοι, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενοι) και όχι το σύνολο των ψηφοφόρων.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι το κόμμα του συνέβαλε με τη στάση του στη διαμόρφωση συναινετικής συνθήκης για τη θεσμοθέτηση, τόσο της ισότητας στο γάμο, όσο και της επιστολικής ψήφου, όμως το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να τορπιλίσει το κλίμα συνεννόησης και να λειτουργήσει με αλαζονικό τρόπο. Γι’ αυτό και χθες από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, αφού έκανε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κάλεσε την κυρία Κεραμέως να αποσύρει την τροπολογία στο νόμο για την επιστολική ψήφο και επιχείρησε να περιγράψει με ενάργεια την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην αιφνιδιαστική κυβερνητική κίνηση:

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής σε ένα νομοσχέδιο, που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν συγκεκριμένα κωλύματα, που ανέφερα προηγουμένως- σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί. Αν κληθούμε να στηρίξουμε αυτά τα αιωρούμενα και μη προβλεπόμενα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκπλήξεις στις ευρωπαϊκές εκλογές και να εγκλωβίσουν το πολιτικό σύστημα στις εμμονές σας, κυρία Κεραμέως, και στις εμμονές του προϊσταμένου σας, είμαστε απολύτως αρνητικοί».

Στο σημείο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι εφόσον η αρμόδια υπουργός αποσύρει την τροπολογία (που έτσι κι αλλιώς δεν είναι δυνατό να ισχύσει αφού χρειάζεται 200 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη πει «όχι») το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συζητήσει για το πως θα μπορούσε η επιστολική ψήφος να εφαρμοστεί για τους αποδήμους και στις εθνικές εκλογές, πέρα από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη, αυτό το πλαίσιο, να αξιολογηθεί στην πράξη στις ευρωεκλογές, ώστε να εντοπισθούν τυχόν αδυναμίες και να βελτιωθούν.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χθες ότι η ψήφος των αποδήμων κατοχυρώθηκε νομοθετικά χάρη στις ψήφους του κόμματός τους που κινείται υπέρ των προοδευτικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών σε κάθε του βήμα. Θύμιζαν δε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη φέρει τρεις νόμους για το ίδιο θέμα: «ξεκινώντας από τον νόμο Θεοδωρικάκου, που άλλαξε τον Ιούλιο και τώρα η υπουργός Εσωτερικών φέρνει «ένα νομοσχέδιο… μιας χρήσης», μόνο για τις εκλογές του Ιουνίου, εισάγοντας καθολικά την επιλογή της επιστολικής ψήφου και για ψηφοφόρους εντός της χώρας, ακόμη κι αν δεν έχουν κανένα απολύτως κώλυμα να πάνε στην κάλπη.

Οι ίδιοι βουλευτές ισχυρίζονταν ακόμη ότι ενώ στις συναντήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου με τα κόμματα από το καλοκαίρι είχε διαμηνυθεί ότι δεν θα γίνουν δεκτοί αιφνιδιασμοί για τις εθνικές εκλογές (καθώς το Σύνταγμα προβλέπει πλειοψηφία 2/3 για τέτοιες παρεμβάσεις) εντούτοις η αρμόδια υπουργός με εντολή του πρωθυπουργού άλλαξε ρότα στο… παραπέντε.

Το σίγουρο είναι ότι σήμερα- μέχρι και την ώρα ψήφισης του νόμου για την επιστολική ψήφο- η πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα αναμένει μια κίνηση «διόρθωσης» από την κυβέρνηση μέσω της απόσυρσης της τροπολογίας και της υιοθέτησης αυτής που κατέθεσε η Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έτσι κι αλλιώς έχουν λάβει «σήμα» από την ηγεσία για συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, αμέσως μετά την παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο του σχεδίου νόμου για την ισότητα στο γάμο- πράγμα που σημαίνει ότι και τα δύο θέματα θα βρεθούν σήμερα στο τραπέζι των «πράσινων» βουλευτών υπό το Νίκο Ανδρουλάκη, όπου και θα «καθαρογραφεί» η θέση τους.