Για την παρένθετη κύηση, τα δικαιώματα των παιδιών και τους κινδύνους μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Όπως είπε η Αθηνά Λινού, «για την ιατρική είναι μια τεράστια επιτυχία το γεγονός ότι μπορούμε να καλύψουμε μέσω του πιο σημαντικού τρόπου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, την επιθυμία ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί ακόμη και όταν για παράδειγμα η σύζυγος σε ένα ζευγάρι δεν έχει καν μήτρα ή έχει άλλους ιατρικούς λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα τεράστιο θέμα σε επίπεδο ενίσχυσης και φιλανθρωπίας σε αυτό το είδος των ζευγαριών. Από εκεί και πέρα όμως, τόσο η Unicef όσο και ο ΟΗΕ και άλλοι Οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία υπάρχει πιθανότητα εκμετάλλευσης των παιδιών και απώλειας άλλων δικαιωμάτων των παιδιών».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «νομοθετικά σε επίπεδο διεθνές η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών είναι στο αέρα και στη χώρα μας ίσως κάποια δικαιώματα. Τα πιο πολλά δικαιώματα καλύπτονται από διεθνείς συμβάσεις όμως, το δικαίωμα να έχει το παιδί μια πατρίδα, να έχει εθνικότητα και ιθαγένεια, δεν είναι διασφαλισμένο. Τώρα προσπαθεί η Ευρώπη να το κάνει. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι νόμιμη η παρένθετη κύηση. Η Ελλάδα έχει ίσως το πιο φιλελεύθερο σύστημα παρένθετης κύησης και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία δεν εγκρίνεται και δεν είναι νόμιμη η παρένθετη κύηση. Είναι ένα μπερδεμένο θέμα. Ένα παιδί που μπορεί να γεννηθεί στην Ελλάδα από Γερμανούς γονείς διατρέχει τον κίνδυνο να μην αναγνωριστεί και να μην έχει ιθαγένεια στην Γερμανία. Στην Ελλάδα εξαφανίζεται πλήρως η παρένθετη μητέρα».
Σε ερώτηση για τα δικαιώματα της παρένθετης μητέρας, η κυρία Λινού απάντησε ότι «θεωρητικά οι παρένθετες μητέρες έχουν δικαιώματα αλλά δεν καλύπτονται πλήρως. Το βασικότερο δικαίωμα είναι να έχει αποκτήσει ήδη ένα παιδί δικό της και να είναι πλήρως ενημερωμένη και για την τύχη του παιδιού που θα κυοφορήσει και για τους ιατρικούς κινδύνους. Βασικό είναι επίσης ότι είναι καλυμμένη η όλη διαδικασία ως αλτρουϊστική πράξη και μπορεί να μετατραπεί σε εμπόριο με την έννοια ότι ξεκίνησε το 2002 η νομοθεσία ότι μπορούν να προσφύγουν στο Δικαστήριο για να πάρουν άδεια για παρένθετη κύηση δύο γυναίκες μόνιμες κάτοικοι Ελλάδος, μετατράπηκε αυτή η νομοθεσία να είναι μία από τις δύο μόνιμη κάτοικος και μετά πέρασε κανονισμός που αρκεί να κατοικούν προσωρινά στην Ελλάδα. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τα παιδιά που θα γεννηθούν καθώς δεν παρακολουθούνται, δεν κρατιούνται στοιχεία αν προχώρησε σε κύηση η γυναίκα, ούτε αν γεννήθηκε παιδί ή ποιο παιδί γεννήθηκε. Αν ένα παιδί θελήσει να αναζητήσει τις ρίζες του, δεν θα μπορέσει».
Η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει εμπορία παιδιών, εκμετάλλευση παιδιών και ακόμη και η μητέρα που θα λειτουργήσει ως παρένθετη δεν μπορεί να παρακολουθήσει αυτό το παιδί πού βρίσκεται και πώς είναι οι συνθήκες της ζωής του». Η ίδια πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι «χρειάζεται μια βαθιά ενημέρωση για τα θέματα καθώς πολλοί βουλευτές δεν τα γνωρίζουμε».