16 Ιανουαρίου 2024

ΝΔ: Το παρασκήνιο από το «γαλάζιο» φροντιστήριο για τα ομόφυλα ζευγάρια-Δαβάκης: Τα είδαμε τα βίντεο του Πατέλη στο tik-tok🤣


Η εσωκομματική ζύμωση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με φόντο το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία ξεκίνησε και θα είναι μακρά, κατά τα φαινόμενα. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι το χθεσινό «φροντιστήριο» στα γραφεία του κόμματος κράτησε περίπου 2,5 ώρες, με τον διάλογο να είναι εξαιρετικά ζωντανός, καθώς εκφράστηκαν ενστάσεις και προβληματισμοί από βουλευτές, ενώ δόθηκαν και απαντήσεις από τους παριστάμενους υπουργούς.

Τον ρόλο αυτόν επωμίστηκαν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ αρκετές παρεμβάσεις έκανε ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Μπρατάκος. Παρόντες στη συζήτηση που έγινε, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, ο γραμματέας της Κ.Ο., Σταύρος Καλαφάτης, αλλά και η καθηγήτρια του ΑΠΘ Κατερίνα Φουντεδάκη που είναι εκ των βασικών διαμορφωτών του υπό κατάθεση νομοθετήματος που θα έρθει είτε στο υπουργικό του Ιανουαρίου είτε στο πρώτο, εμβόλιμο του Φεβρουαρίου.

Οι διάλογοι

Η διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 18:45, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, να εξηγεί γιατί υπερψηφίζει το νομοσχέδιο και να υπογραμμίζει ότι όσοι καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 ή είχαν απάσχει από τη συζήτηση, δεν μπορούν να το επικαλούνται τώρα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο κ. Γεωργιάδης έκανε μια έμμεση αυτοκριτική για την τότε στάση του. Επίσης, αυτό που είπε ισχύει και για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις, αν και μετά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Υγείας δεν θέλησε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά.

Βασικό ρόλο στην ενημέρωση είχε ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος παρουσίασε ένα αναλυτικό powerpoint με επιχειρήματα υπέρ της νομοθέτησης, αλλά και τι συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Δύο υφυπουργοί, η Σοφία Βούλτεψη και ο Βασίλης Σπανάκης, τοποθετήθηκαν με σαφήνεια υπέρ του νομοθετήματος. Ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης άκουσε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης και προς το τέλος της ρώτησε τον Άκη Σκέρτσο τι θα αναγράφεται στην ταυτότητα ενός παιδιού που υιοθετείται από ομόφυλο ζευγάρι και ειδικά στο σκέλος όνομα πατέρα και μητέρας, για να πάρει την απάντηση ότι θα γίνεται αναφορά σε «πατέρα και πατέρα» και «μητέρα και μητέρα». Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης περιέγραψε δικούς τους προβληματισμούς ιδίως ως προς το σκέλος της υιοθεσίας παιδιών, ενώ ζήτησε από τους υπουργούς να σταματήσουν να επικαλούνται το δικαίωμα ενός μόνου πατέρα στην υιοθεσία από το 1946, με δεδομένο ότι τότε υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες ορφανά παιδιά. Πιο αιχμηρός ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος διερωτήθηκε αν η ΝΔ λέει ανοιχτά ότι το μοντέλο ενός ομόφυλου ζευγαριού συνιστά μορφή οικογένειας, με την έννοια που τη στηρίζει το κόμμα. Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, η οποία έχει ισχυρούς προβληματισμούς, ενώ δεν έκανε καν δήλωση προσερχόμενη ή εξερχόμενη των κομματικών γραφείων.

Οι διαφωνούντες βουλευτές

Η εντύπωση των παρισταμένων, πάντως, είναι ότι οι απόψεις των διαφωνούντων βουλευτών δεν μετεστράφησαν από τη συζήτηση που έγινε. Αρκετοί παρατήρησαν και τις αιχμηρές τοποθετήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ως αφορμή «άμυνας» αρκετών εκ των παρισταμένων βουλευτών, με τη βουλευτή Άννα Καραμανλή να αποχωρεί στα μέσα της ενημέρωσης.

Εξ αυτών που τοποθετήθηκαν με έντονους προβληματισμούς ή ξεκάθαρα αρνητικά είναι ο Κώστας Καραγκούνης που τόνισε ότι θα μπορούσαν ζητήματα που αφορούν παιδιά ομόφυλων ζευγαριών να ρυθμιστούν μέσω παρεμβάσεων στο σύμφωνο συμβίωσης, ο βουλευτής Α’ Πειραιώς Νίκος Βλαχάκος που διερωτήθηκε αν ένα παιδί θα ερωτάται αν θέλει να υιοθετηθεί από μια οικογένεια ομόφυλων, ο επίσης βουλευτής Α’ Πειραιώς Κώστας Κατσαφάδος, ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, αλλά και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί μια επιλογή που θα δημιουργήσει επιπρόσθετο κόστος στη ΝΔ, ενώ ρώτησε ευθέως τον Άκη Σκέρτσο πότε συμπεριελήφθη στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος το θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας. Χωρίς να τοποθετηθεί, ξεκάθαρα αρνητικός εμφανίστηκε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ο οποίος σε μια φάση ακούστηκε να λέει «τα είδαμε όλα στο βίντεο του κ. Πατέλη», εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την παρέμβαση μέσω TikTok του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Η αίσθηση που υπάρχει, πάντως, είναι ότι υπάρχει και μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ που είναι πιο «φρέσκοι» και οι οποίοι θα ταχθούν υπέρ της ρύθμισης, έστω και χωρίς να εκδηλωθούν δημοσίως ακόμα. Σε αυτή την κατηγορία των πιο θετικών, με δηλώσεις τους, ανήκουν οι βουλευτές Γιώργος Βρεττάκος (Β’ Πειραιώς), Γιώργος Κωτσός (Καρδίτσας), Νεοκλής Κρητικός (Λακωνίας), Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη (Εύβοιας), Νεφέλη Χατζηιωαννίδου (Επικρατείας) σε δηλώσεις που έκαναν στις τηλεοπτικές κάμερες πριν την ενημέρωση, ενώ θετικός εμφανίζεται πλέον και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης. Άλλοι, πάντως, παραμένουν με έντονους προβληματισμούς, όπως ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, μια σειρά άλλων βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και βουλευτές νομών, όπου υπάρχουν καταγεγραμμένοι διαφωνούντες π..χ. ο νέος βουλευτής Λάρισας Χρήστος Καπετάνος.

Σημειωτέον, απόντες από την ενημέρωση ήταν καταγεγραμμένοι διαφωνούντες, όπως ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Βασίλης Γιόγιακας και ο Χρήστος Κέλλας.

Το δεύτερο γκρουπ και η παράμετρος Σαμαρά

Σήμερα η ενημέρωση θα επαναληφθεί με παρόντα τον έτερο αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη αντί του Άδωνι Γεωργιάδη. Το εν λόγω γκρουπ, πάντως, περιέχει επίσης ονόματα βουλευτών και υφυπουργών που έχουν δεδηλωμένους προβληματισμούς, όπως οι: Διονύσης Σταμενίτης (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Γιάννης Παππάς (υφυπουργός Ναυτιλίας), ο Μακάριος Λαζαρίδης (Καβάλας), Νότης Μηταράκης (Χίου), Θάνος Πλεύρης (Α’ Αθηνών), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Μάριος Σαλμάς (Αιτωλοακαρνανίας), Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης), Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνίας) και Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λάρισας). Άκρως προβληματισμένος είναι και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος (Β΄Πειραιώς), αλλά και μια σειρά άλλων γαλάζιων βουλευτών.

Στο εσωτερικό της ΝΔ, παράλληλα, έχει ανοίξει και συζήτηση με φόντο τη χθεσινή νέα παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απάντησε μέσω συνεργατών στην αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι το 2015 είχε απόσχει από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης. «Δεν αντιλαμβανόμαστε το "μάθημα" που θέλησε να δώσει σήμερα ο κ.Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ», έλεγαν πηγές από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο ίδιος ως πρόεδρος είχε σεβαστεί το συνειδησιακό θέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2015. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησαν για μια ακόμα φορά να δώσουν συνέχεια στην αντιπαράθεση, λέγοντας ότι ο πολιτικός αντίπαλος της ΝΔ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται, πάντως, δια γυμνού οφθαλμού ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών μεγαλώνει. Εξ ου και ο κ. Σαμαράς προτίθεται να τοποθετηθεί στη Βουλή, όταν το νομοσχέδιο έρθει προς ψήφιση.