Κατ’εξαίρεση, θα εξεταστούν διαδικτυακά οι φοιτητές Erasmus, οι επί πτυχίω, οι διδακτορικοί και οι μεταδιδακτορικοί, αναφέρει η ανακοίνωση της Συγκλήτου
Ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα συζήτησης το μέλλον της εξεταστικής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομόφωνης απόφασης, που εκδόθηκε, δεν υιοθετείται η λύση των τηλε-εξετάσεων λόγω πιθανής διαβλητότητας.
Κατ’εξαίρεση, θα εξεταστούν διαδικτυακά οι φοιτητές Erasmus, οι επί πτυχίω, οι διδακτορικοί και οι μεταδιδακτορικοί.
Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα, που δεν θα εξεταστούν αυτή την περίοδο λόγω καταλήψεων, προβλέπεται η μετάθεση της εξέτασής τους στο πλαίσιο διευρυμένης εξεταστικής σε συνδυασμό με τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.
Η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια εξετάσεων.
Η ανακοίνωση της Συγκλήτου:
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών
Διαπιστώνει ομόφωνα ότι:
Η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη
και αποφασίζει ομόφωνα ότι:
Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών - διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών
2) Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου.
3) Οι περιπτώσεις (1) και (2) είναι εφαρμοστέες για τα Τμήματα, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.
4) Η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια εξετάσεων.
Πηγή: Tempo24
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Στις 5/2 και εξ αποστάσεως η εξεταστική -Έκκληση για άμεση διακοπή της κατάληψης
Την έναρξη των εξ αποστάσεως εξετάσεων τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου αποφάσισε ομόφωνα η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σύμφωνα με τα ήδη ανακοινωθέντα προγράμματα εξετάσεων των τμημάτων.
Οι δύο πρώτες εβδομάδες της εξεταστικής θα μεταφερθούν στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αφού αναφέρει ότι διαφωνεί και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων, ως εκδήλωση απάδουσα στις δημοκρατικές παραδόσεις της ελληνικής πολιτείας, απευθύνει έκκληση «για άμεση διακοπή της κατάληψης και έναρξη του διαλόγου για τα προβλήματα και τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου».
Η παρεμπόδιση -προσθέτει- του διδακτικού έργου και των εξετάσεων καταρρακώνει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου ως χώρου διδασκαλίας και μάθησης, και πόρρω απέχει από τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες των φοιτητών. Η αδυναμία πρόσβασης στις υποδομές και στα εργαστήρια παρεμποδίζει την πορεία των ερευνητικών προγραμμάτων και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη διακοπή της ερευνητικής συνεισφοράς του ιδρύματος. Η αναστολή των διοικητικών λειτουργιών οδηγεί σε επιβαρύνουσες καθυστερήσεις οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων, με κύρια θιγόμενους τους φοιτητές και δευτερευόντως το πάσης φύσεως προσωπικό του πανεπιστημίου, εξηγούν τα μέλη της συγκλήτου, και τονίζουν πως «η κατάληψη οδηγεί σε απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου και αποτελεί την καλύτερη, αν και ψευδεπίγραφη, διαφήμιση για την ανάγκη δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων».
Στην ανακοίνωσή της η σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας αναφέρει ότι «συμμερίζεται την ανησυχία των φοιτητών, διδασκόντων και της ελληνικής κοινωνίας για το μέλλον της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα, ιδιαίτερα ενόψει της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις απόψεις της επί του σχεδιαζόμενου νομοθετήματος, αμέσως μετά την κατάθεσή του στη δημόσια διαβούλευση», ενώ «ενθαρρύνει τους φοιτητές να συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και την ανάδειξη της δυναμικής, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης».
Όπως αναφέρεται, «η Σύγκλητος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την Ελληνική κοινωνία, έχει προβεί μέχρι σήμερα σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε, παρά την αρρυθμία που έχουν προκαλέσει οι καταλήψεις, να έχουν ολοκληρωθεί σε όλα τα Τμήματα οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες διδασκαλίας του χειμερινού εξαμήνου και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επιταχύνει την επιστροφή στην ακαδημαϊκή κανονικότητα. Μετά την επείγουσα Υπουργική εγκύκλιο της 25.01.2024, η Σύγκλητος καταλήγει στην απόφαση διεξαγωγής εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους, παρά τις ακαδημαϊκές και επιπλέον δυσκολίες που απορρέουν τόσο από τη φύση των εξ αποστάσεως μορφών εξέτασης όσο και από την αδυναμία προσέλευσης του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού στους χώρους του Πανεπιστημίου λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης», ορίζοντας ημέρα έναρξης αυτών τη Δευτέρα 5/2/24.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα και θα επανεκτιμήσει την κατάσταση.