20 Φεβρουαρίου 2024

Η ανακατάληψη της Νομικής από τις επαναστατικές δυνάμεις


Σάκης Μουμτζής

Το σκηνικό είναι λίγο-πολύ γνωστό. Τα ξημερώματα της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου άνδρες των ΜΑΤ εισήλθαν στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και εκδίωξαν τους καταληψίες. Η απελευθέρωση της Σχολής λέγεται πως έγινε μετά από αίτημα του κοσμήτορα για να μη χαθεί η εξεταστική, ενώ η Πρυτανεία πολύ ορθά δήλωσε πως, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, δεν απαιτείται η δική της πρόσκληση προς την ΕΛ.ΑΣ.

Τα ξημερώματα επίσης μια φοιτήτρια που βρισκόταν σε επαναστατική επαγρύπνηση κατήγγειλε την εισβολή και τον κοσμήτορα, ο οποίος, όπως δήλωσε η μικρή μας Πασιονάρια, άνοιξε πόλεμο όχι μόνον με τους φοιτητές της Σχολής, αλλά και με τους φοιτητές όλου του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια του επαναστατικού της δεκάρικου χειρονομούσε με το δασκαλεμένο ύφος του αγκιτάτορα, ο δε τόνος της φωνής της φανέρωνε και την κομματική της ένταξη.

Οι επαναστάτες παίρνουν μαθήματα και επαναστατικής ορθοφωνίας στα κομματικά φροντιστήρια. Δε γίνεται να καταγγέλλεις ολόκληρο κοσμήτορα, όπως συζητάς με τις φίλες σου.

Ευθύς ως τα ΜΑΤ αποχώρησαν από το κτίριο, η Σχολή ανακαταλήφθηκε από τις «προοδευτικές δυνάμεις». Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο σε τίνος τα χέρια βρίσκεται. Των επαναστατών ή των αντεπαναστατών; Πάντως λίγο αργότερα, μια ομάδα φοιτητών προέβη σε μια άλλη γενναία πράξη. Μπούκαρε στο κυλικείο της Πρυτανείας και «απαλλοτρίωσε» τα κουλούρια, χρεώνοντας τον λογαριασμό στον κοσμήτορα της Νομικής.

Είναι φανερό πως το μπαλάκι στα ΑΕΙ έχει χαθεί. Όχι μόνον για την κυβέρνηση, αλλά και για την κοινωνία όλη. Η Νομική του ΑΠΘ εκκενώθηκε και ανακαταλήφθηκε. Αυτό το μοντέλο πιθανόν να το δούμε σε όλες τις σχολές. Συγχρόνως, συγκεκριμένοι χώροι -όπως η πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου- αποτελούν τα ορμητήρια των μπαχαλάκηδων για τις μεταμεσονύκτιες επιδρομές τους κατά τις οποίες καταστρέφονται περιουσίες ιδιωτών.

Αν συνδυάσουμε αυτή την κατάσταση με το γεγονός πως τα Εξάρχεια -με τη συνδρομή του Χάρη Δούκα- έχουν ξαναγίνει άντρο παρανομίας, τότε το πρόβλημα της Δημόσιας Τάξης αναγορεύεται στο υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα για την κυβέρνηση. Η πάταξη της ανομίας δε συνιστά καμιά δεξιά ή ακροδεξιά ατζέντα, είναι η υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας απέναντι στους πολίτες της.

Είτε είναι οι γονείς των φοιτητών που κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική τους περίοδο, είτε είναι οι καταστηματάρχες των Εξαρχείων που οι περιουσίες τους απειλούνται από τις καταδρομικές επιθέσεις των αναρχοαυτόνομων, η κυβέρνηση οφείλει να τους προστατεύσει. Και το ΠΑΣΟΚ ας τραβήξει το αυτί του δημάρχου Αθηναίων. Αυτοί τον προώθησαν.

Είναι γεγονός, πως το νομοσχέδιο για την ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα αλλοδαπών ΑΕΙ, παραβιάζει τα ιερά και τα όσια της Αριστεράς. Το σύνθημα για τη δωρεάν δημόσια παιδεία αποτελεί ιστορικά μια από τις καταστατικές της αρχές. Συνεπώς, η αντίδραση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δικαιολογημένα είναι έντονη και όποιος πιστεύει πως οσονούπω θα εκτονωθεί η κατάσταση, είναι γελασμένος.

Το πρόβλημα δεν το έχουν τα κόμματα της Αριστεράς, αυτά τη δουλειά τους κάνουν, τις αρχές τους υπερασπίζονται. Το πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση και ο νοών νοείτω.

liberal.gr