25 Μαρτίου 2024

📺Μακελειό στη Μόσχα: Ο ήρωας 15χρονος με το όνομα Ισλάμ έσωσε δεκάδες -Τους έβγαλε από το συναυλιακό χώρο [βίντεο]


«Ήρωα» χαρακτηρίζουν τα ρωσικά ΜΜΕ έναν 15χρονο μαθητή, που έσωσε δεκάδες ανθρώπους από το μακελειό της Μόσχας οδηγώντας τους με ασφάλεια έξω από το Crocus City Hall.

Ο Ισλάμ Χαλίλοφ εργαζόταν στο βεστιάριο του συναυλιακού χώρου στο Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα την περασμένη Παρασκευή, όταν χτύπησαν οι μακελάρηδες γύρω στις 20:00 τοπική ώρα.

Χάρη σε αυτόν τον δεκαπεντάχρονο μαθητή με ρίζες από την Κιργισία σχεδόν 100 άτομα μπόρεσαν να απομακρυνθούν σώοι και ασφαλείς, ειδάλλως ο απολογισμός των θυμάτων μακελειού θα ήταν πολύ μεγαλύτερος από τους 137 νεκρούς.


Όταν άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά οι τρομοκράτες, μια μεγάλη ομάδα θεατών εγκατέλειψε την αίθουσα, αλλά δεν γνώριζαν που να πάνε. Κι ήταν ο 15χρονος που οδήγησε το πανικόβλητο πλήθος στην κατάλληλη έξοδο του κτιρίου, όπως φαίνεται και στο βίντεο που τράβηξε ο ίδιος με το κινητό του τηλέφωνο.

Τα πλάνα αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι έγιναν γρήγορα viral, με χιλιάδες χρήστες να πλέκουν το εγκώμιο του νεαρού για την ψυχραιμία του να συνοδεύσει τους πανικόβλητους θεατές φροντίζοντας να μην αφήσει κανέναν πίσω.

Τι είπε ο 15χρονος ήρωας

Το θάρρος του επαίνεσε και η αγαπημένη του ομάδα, η Σπάρτακ Μόσχας. Μάλιστα ο Ισλάμ συναντήθηκε με ποδοσφαιριστές της ομάδας, που του χάρισαν μια εμφάνιση του συλλόγου και ένα εισιτήριο διαρκείας.

Σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε χθες ο Ισλάμ Χαλίλοφ είπε ότι απλά έκανε τη δουλειά του. «Μας είχαν δείξει πού να κατευθύνουμε ανθρώπους σε περίπτωση σοβαρού περιστατικού. Ήξερα πού να πάω τους ανθρώπους για να είναι ασφαλείς», δήλωσε σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.


«Συνειδητοποίησα ότι αν δεν αντιδρούσα, θα έχανα τη ζωή μου όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι. Ειλικρινά, ήταν πολύ τρομακτικό», εξήγησε το αγόρι, σημειώνοντας ότι είναι ακόμα «σε κατάσταση σοκ».

Ο μαθητής λυκείου είπε ότι είδε έναν άνδρα να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια του κατά τη διάρκεια της επίθεσης την οποία ανέλαβε ο ISIS. O επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας στη Ρωσία του έδωσε μετάλλιο, ενώ ο Ισλάμ αναμένεται να παρασημοφορηθεί τις επόμενες ημέρες από τις Αρχές της χώρας.