27 Μαρτίου 2024

📺Βαλτιμόρη: Εκκένωσαν τη γέφυρα σε 1,5 λεπτό και έσωσαν ζωές -Συγκλονιστικά ηχητικά, το μήνυμα που τους «πάγωσε»


Το mayday του πλοίου προς τις αρμόδιες τοπικές αρχές αλλά και τα γρήγορα αντανακλαστικά της τοπικής αστυνομίας έσωσαν ζωές στη Βαλτιμόρη και απέτρεψαν μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία.

Το πλοίο «Dali» κατευθυνόταν ανεξέλεγκτο προς τη γέφυρα, με προφανή φόβο να συμβούν τραγικά πράγματα. Και συνέβη ό,τι χειρότερο: Το πλοίο χτύπησε την κολώνα της γέφυρας και αυτή κατέρρευσε μέσα σε 4 δευτερόλεπτα. Οκτώ άτομα βρέθηκαν στο νερό, αλλά τα δύο ανασύρθηκαν - ο ένας καλά στον υγεία του και ο άλλος βαριά τραυματισμένος. Οι υπόλοιποι έξι θεωρούνται νεκροί εξαιτίας του ότι τα νερά του ποταμού Πατάπσκο είναι πολύ παγωμένα.

Όμως, εκτιμάται ότι πολλές άλλες ζωές σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη ενημέρωση από την πλευρά του πλοίου και στην έγκαιρη επέμβαση από την πλευρά της αστυνομίας, αναφέρει ο Independent.

Το σήμα συναγερμού που εκδόθηκε από το πλήρωμα του πλοίου λίγα λεπτά πριν από το δυστύχημα επέτρεψε στις Αρχές να σταματήσουν την είσοδο αυτοκινήτων στη γέφυρα και από τις δύο πλευρές, σώζοντας έτσι ζωές.

Το πλοίο ειδοποίησε το υπουργείο Μεταφορών (MDOT) ότι είχε χάσει τον έλεγχό του και ότι ήταν πιθανή η σύγκρουση με τη γέφυρα.

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: To mayday του πλοίου, η γρήγορη αντίδραση των Αρχών
Μετά τον συναγερμό mayday ακούστηκε μια προειδοποίηση 12 δευτερολέπτων στον ασύρματο: «Πλησιάζει ένα πλοίο που μόλις έχασε το τιμόνι του, οπότε, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, πρέπει να σταματήσουμε όλη την κυκλοφορία!».

Μέσα σε περίπου 90 δευτερόλεπτα οι αστυνομικοί, σημειώνει ο Independent, απάντησαν ότι είχαν καταφέρει να σταματήσουν την κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα και στις δύο κατευθύνσεις.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε πως ήταν έτοιμος να οδηγήσει στη γέφυρα για να ειδοποιήσει και το συνεργείο κατασκευών που εργαζόταν εκείνη την ώρα σε δομές της γέφυρας, αλλά ήταν πολύ αργά.




Με το πλοίο να κατευθύνεται προς τη γέφυρα με «πολύ-πολύ γρήγορη ταχύτητα», οι Αρχές είχαν μόλις αρκετό χρόνο για να σταματήσουν τα αυτοκίνητα, δήλωσε ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Γουές Μουρ. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες. Έσωσαν ζωές χθες το βράδυ».

Η απώλεια πρόωσης, η οποία σύμφωνα με μη διαβαθμισμένη έκθεση ήταν η αιτία της σύγκρουσης, είναι η αποτυχία του συστήματος πρόωσης να κατευθύνει και να πλοηγήσει το πλοίο.