25 Μαρτίου 2024

📺Τραμπ: Θα σώσει την περιουσία του με 175 εκατ. δολάρια – Τι αποφάσισε δικαστήριο


Με τον Ντόναλντ Τραμπ να πιέζεται να εξασφαλίσει εγγύηση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων για την υπόθεση αστικής απάτης που τον αφορά, ένα εφετείο της Νέας Υόρκης φαίνεται ότι έδωσε τη Δευτέρα μια σανίδα σωτηρίας στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, αποδεχόμενο μια πολύ μικρότερη εγγύηση ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταδίδουν οι New York Times.

Κρίσιμη και απροσδόκητη νίκη για τον Τραμπ

Η απόφαση της πενταμελούς επιτροπής εφετών αποτελεί μια κρίσιμη και απροσδόκητη νίκη για τον πρώην πρόεδρο, αποτρέποντας ενδεχομένως μια διαφαινόμενη οικονομική καταστροφή.

Αν το δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημά του -και αν δεν είχε καταφέρει να λάβει το πλήρες ποσό της εγγύησης- ο Τραμπ κινδύνευε να χάσει τον έλεγχο των τραπεζικών του λογαριασμών και, τελικά, ακόμη και ορισμένων εκ των ακινήτων του.

Ο Τραμπ έχει 10 ημέρες για να αποκτήσει την εγγύηση και δύο άτομα με γνώση των οικονομικών του δήλωσαν ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να την εξασφαλίσει μέχρι τότε.

Η ομολογία έφεσης είναι μια υπόσχεση από μια εξωτερική εταιρεία ότι θα καλύψει την απόφασή του εάν τελικά δεν μπορεί να πληρώσει. Για να αποκτήσει μια τέτοια εγγύηση, ο Τραμπ πρέπει να καταβάλει στην εταιρεία εγγυήσεων μια αμοιβή και να δεσμεύσει ένα σημαντικό ποσό μετρητών ως εγγύηση. Ο Τραμπ δεν χρειάζεται να παραδώσει την εγγύηση προς το παρόν, αλλά η εταιρεία εγγυήσεων θα έχει το δικαίωμα να την εισπράξει εάν δεν πληρώσει.

Οι δικηγόροι του Τραμπ είχαν ζητήσει από το εφετείο είτε να δεχθεί μικρότερη εγγύηση είτε να παύσει εντελώς την απαίτηση για εγγύηση. Υποστήριξαν ότι το δικαστήριο θα ήταν πιθανό να ανατρέψει την ποινή των 454 εκατομμυρίων δολαρίων που επέβαλε ο δικαστής μόλις ακούσει την ουσία της έφεσής του, υποστηρίζοντας ότι ήταν «κατάφωρα δυσανάλογη και αντισυνταγματική».