Με αυτή την «μέθοδο» σκοπεύει να μειώσει τους τόκους από τα υπάρχοντα δάνεια και παράλληλα να ρίξει κι άλλο το επίπεδο του δημόσιου χρέους.
Αίτημα για νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, ύψους 5,29 δις ευρώ τα οποία λήγουν το 2026 και το 2027 υπέβαλε η χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Είναι η τρίτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτή την κατευθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF το 2022 και το 2024 με κεντρικό στόχο να μειωθεί το ύψος του χρέους να αρχίσει όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και ως απόλυτο μέγεθος .
Ειδικότερα η χώρα αποπλήρωσε το 2022 πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της ενώ ον περασμένο Δεκέμβριο αποπληρώθηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025 ύψους 5,3 δις ευρώ.
Με αυτές τις κινήσεις το οικονομικό επιτελείο βελτιώνει το προφίλ του δημοσίου χρέους και ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, εκτός από το ταμειακό όφελος, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί και ενισχύει την οικονομική σταθερότητα της χώρας, σε μια στιγμή που οι αποδόσεις των ελληνικά δεκαετών κρατικών ομολόγων έχουν «πέσει» στα 3,348. Το Δημόσιο σκοπεύει να εξοφλήσει πρόωρα δάνεια από την περίοδο των μνημονίων, δανειζόμενο από την αγορά ομολόγων με αισθητά χαμηλότερο επιτόκιο.
Η αποπληρωμή και τα δάνεια του ΕFSF
Το οικονομικό επιτελείο αφού λάβει το πράσινο φως από τον ESM εξετάζει να προχωρήσει στις διαδικασίες αποπληρωμής, πιθανότατα αφού ξεκινήσει η υποχώρηση των επιτοκίων, δηλαδή κοντά στον Ιούνιο.
Επισημαίνεται ότι τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δις. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως τα 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά καθώς το Euribor 3μηνου είναι 3,412%.
Επίσης από φέτος τρέχει και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF ύψους 141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056 ενώ από το 2034 προστίθενται τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM ως το 2060.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η χώρα μας μέχρι το 2034 οπότε και θα ξεκινήσει να αποπληρώνει τα δάνεια προς τον ΕFSF πρέπει να έχει αποκλιμακώσει τον δείκτη του δημόσιου χρέους της ως ποσοστού του ΑΕΠ, κάτω από το 100% του ΑΕΠ ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν.
Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση βιωσιμότητας χρέους που συνέταξε η Ε.Ε «η Ελλάδα αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα, υψηλούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα και χαμηλούς κινδύνους μακροπρόθεσμα.
Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης για το 2023 και το 2024 είναι χαμηλές, λόγω των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και της πορείας μείωσης του.
Νέα έξοδος στις αγορές
Η χώρα διαθέτει ταμειακό απόθεμα κοντά στα 36 δισ. ευρώ και θα το χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει τα συγκεκριμένα δάνεια.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσει περαιτέρω το χρέος όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και ως απόλυτο ποσό. Ταυτόχρονα στις 20 Μαρτίου θα προχωρήσει σε επανέκδοση ομολόγου ενώ σχεδιάζει και νέα έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα.
Η πρώτη έξοδος του Δημοσίου στις αγορές για το 2024 με δεκαετές ομόλογο ήταν επιτυχημένη, με τη χώρα να αντλεί 4 δισ. ευρώ καθώς οι προσφορές που υπεβλήθησαν στο βιβλίο προσφορών ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ.
Οι επενδυτές κατέδειξαν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα και εν γένει στην ελληνική οικονομία. To οικονομικό επιτελείο προσδοκα να ανέβει ξανά στην πρώτη κατηγορία στην κλίμακα των αξιολογήσεων, όπως ήταν πριν ξεσπάσει η ελληνική οικονομική κρίση.
Μετα πρώτα βήματα να έχουν γίνει καθώς η Ελλάδα διαθέτει πλέον την πρώτη βαθμίδα της επενδυτικής σύστασης από τους οίκους αξιολόγησης, πλην της «αυστηρής» Moody’s, του μόνου από τους "μεγάλους" που δεν έχει δώσει ακόμη επενδυτική βαθμίδα προχωρά σε στοχευμένες κινήσεις ώστε μέχρι τέλος του έτους ,ο στόχος να επιτευχθεί.
Σίσσυ Σταυροπιερράκου
imerisia.gr