19 Μαρτίου 2024

Μολότοφ, ρόπαλα, στο ίδιο έργο θεατές


Σάκης Μουμτζής

Πρώτα - πρώτα να πω ότι ήταν θετικό γεγονός η επέμβαση της ΕΛΑΣ τόσο στην πανεπιστημιούπολη, όσο και στο Βιολογικό του ΑΠΘ. Και εξίσου θετικές ήταν οι δηλώσεις της εκπροσώπου της ΕΛΑΣ πως αν χρειαστεί τέτοιες επεμβάσεις θα επαναλαμβάνονται.

Βέβαια, από αυτή την εδώ τη στήλη χαιρέτισα πριν από τέσσερα χρόνια μια ανάλογη επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ, αν θυμάμαι καλά. Και τότε βρέθηκαν καδρόνια, κράνη, μολότοφ και άλλα σύνεργα των λαϊκών αγωνιστών. Αλλά τι έγινε στη συνέχεια; Σταδιακά η κατάσταση επανήλθε στο προηγούμενο χάλι, με τα γνωστά αποτελέσματα. Τι μπορεί να γίνει ώστε οι πανεπιστημιακοί χώροι να πάψουν να είναι άντρα παρανομίας; Τι μπορεί να γίνει ώστε το 2026 να μη χειροκροτήσουμε και πάλι μια ανάλογη επέμβαση της ΕΛΑΣ;

Να υπενθυμίσω πως προχθές συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ενώ είναι γνωστό πως τα περίφημα πάρτι τα οποία καταλήγουν σε βανδαλισμούς, προσπορίζουν εισόδημα σε επιτήδειους του «χώρου». Αυτά τα έχουμε πει, αλλά τελικά επικρατεί η νοοτροπία «τι θες και τα ψάχνεις τώρα;» Αυτήν την αντίληψη ας την υποστηρίξουν και στους κυρ-Παντελήδες που βλέπουν τις περιουσίες τους να καίγονται τις πρωινές ώρες, μετά από τα διαβόητα πάρτι.

Προφανώς, αυτό το πρόβλημα που κρατά περίπου 40 χρόνια δε θα λυθεί με περιστασιακές εφόδους της ΕΛΑΣ. Από την άλλη την πλευρά είναι αστειότητα που μετατρέπεται σε αθλιότητα, να επαναλαμβάνουμε την ανοησία ενός διαλόγου με τα «παιδιά». Τα «παιδιά» δε θέλουν να συζητούν, θέλουν να καταστρέφουν και αυτό είναι γνωστό στους πάντες. Με μολότοφ και ρόπαλα δε γίνεται διάλογος.

Συνεπώς, ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός της σταθερής φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων όχι από εταιρείες security, αλλά από την ΕΛΑΣ. Τι μορφή θα έχει αυτή η φύλαξη είναι προς συζήτηση. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγήσει στη διαιώνιση του προβλήματος. Ας αφήσουμε τους πρυτάνεις στην άκρη. Οι άνθρωποι έχουν άλλα προβλήματα να λύσουν. Τους μπαχαλάκηδες και δε θέλουν και δε μπορούν να τους αντιμετωπίσουν. Το νομικό πλαίσιο επιτρέπει την επέμβαση της ΕΛΑΣ χωρίς να ζητήσουν την άδεια κανενός, πλην της εισαγγελίας.

Ο πρωθυπουργός χθες δήλωσε πως «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής σε πανεπιστημιακούς χώρους». Λησμονεί πως η κυβέρνηση του βρίσκεται στη δεύτερη τετραετία της και ως εκ τούτου η χρήση του μέλλοντος διαρκείας δεν ακούγεται πειστικά. Τέτοιας κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα, όσοι ψήφισαν και στήριξαν το κυβερνών κόμμα, θα περίμεναν να είχαν αντιμετωπιστεί ριζικά στην πρώτη τετραετία. Όμως μέσα σε ένα εξάμηνο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πέρασαν τέσσερις (4) υπουργοί. Τι να κάνουν τα στελέχη της ΕΛΑΣ;

Συμπερασματικά, σταθερή εποπτεία της ΕΛΑΣ των πανεπιστημιακών χώρων και άμεση επέμβαση ευθύς ως διαπιστώνουν τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Αυτό δε λέει ο νόμος; Ας τον τηρήσουν.

liberal.gr