19 Μαρτίου 2024

Διοικητές Νοσοκομείων: Έρχονται οι γραπτές εξετάσεις - Πότε θα διοριστούν


Στα θρανία οι υποψήφιοι Διοικητές Νοσοκομείων και Διοικητές των ΥΠΕ. Στο τέλος του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι γραπτές εξετάσεις για τους διοικητές των νοσοκομείων που επιδιώκουν να λάβουν μια θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στις 30 και 31 Μαρτίου ορίστηκαν και επισήμως από το ΑΣΕΠ τα τεστ δεξιοτήτων τόσο για τους διοικητές νοσοκομείων όσο και για τους υποψήφιους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, αφού τα τεστ θα είναι ενιαία.

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 8 το πρωί για δύο ημέρες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα γράψουν ανά ομάδες με βάση την αλφαβητική σειρά των ονομάτων τους. Η διαδικασία θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις της ΟΤΕAcademy στο Μαρούσι όπου και θα συγκεντρωθούν τα στελέχη από όλη τη χώρα. Θα ακολουθήσει ένα διάστημα ελέγχου των γραπτών ώστε να δημιουργηθούν οι λίστες των 15 ατόμων ώστε να ακολουθήσουν και οι προσωπικές συνεντεύξεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στα θρανία θα καθίσουν τόσο νέοι υποψήφιοι όσο και μεγαλύτερα άτομα τα οποία ήδη υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή επιδιώκουν να ενταχθούν σε αυτό. Μάλιστα, με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, αρκετοί ξεπερνούν την 7η δεκαετία της ζωής τους, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για το περιβόητο brain regain.

Η ανησυχία, πάντως, υπάρχει στους ενδιαφερόμενους, για αυτό άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αρκετοί επισκέφθηκαν και φροντιστήρια προκειμένου να προετοιμαστούν για τον γραπτό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το ΑΣΕΠ η εξέταση για τους υποψηφίους είναι κοινή και θα περιλαμβάνει τις παρακάτω τρεις ενότητες δοκιμασιών (τεστ):
  • Παραγωγικός Συλλογισμός,
  • Επαγωγικός Συλλογισμός και
  • Διαχείριση Εργασιακών Σεναρίων.
Η εξέταση για τις δύο πρώτες ενότητες θα πραγματοποιηθεί μέσω προσαρμοστικών τεστ (Computerized Adaptive Testing – CAT) που θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και / ή άλλου είδους κλειστού τύπου ερωτήσεων και για την τρίτη ενότητα περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών που θα αφορούν προσομοίωση εργασιακών καταστάσεων.

Να υπενθυμιστεί εδώ πώς για την κάλυψη 152 θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων υποβλήθηκαν 1.048 αιτήσεις, ενώ για την κάλυψη 7 θέσεων διοικητών και 14 θέσεων υποδιοικητών των υγειονομικών Περιφερειών του υπουργείου Υγείας υποβλήθηκαν συνολικά 229 αιτήσεις.

«Παγωμένα» τα νοσοκομεία μέχρι τον διορισμό

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν αποφασίσει ο διορισμός των στελεχών να καθυστερήσει και να γίνει μετά τις ευρωεκλογές προκειμένου να μην επηρεαστεί το «γαλάζιο» εκλογικό σώμα.

Μέχρι τότε βέβαια τα δημόσια νοσοκομεία θα παραμείνουν με τους υπάρχοντες διοικητές οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν κατεβάσει τα μολύβια καθώς δεν γνωρίζουν το εργασιακό τους μέλλον. Πολλοί εξ αυτών είναι ξανά υποψήφιοι ενώ υπάρχουν και κάποιοι που απέφυγαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους στο ΑΣΕΠ καθώς εκτιμούν ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί δεν θα είναι αξιοκρατική.

Να σημειωθεί ότι την τελική επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων αλλά και των Υγειονομικών Περιφερειών θα την κάνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στον οποίο και θα φθάσει η λίστα των 3 ατόμων (shortlist) για κάθε νοσοκομείο και κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.

Δήμητρα Ευθυμιάδου
ΕΘΝΟΣ