26 Μαρτίου 2024

📺Ανδρουλάκης: Καταθέτω πρόταση δυσπιστίας-Βορίδης: Είσαι εντολοδόχος του ΒΑΓΓΕΛΑ😝😝


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, έσπευσε να σηκώσει το γάντι, χαρακτηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας «καλοδεχούμενη».

Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «εντολοδόχο συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία.

Πλέον, οι εργασίες στη Βουλή σταμάτησαν, καθώς η πρόταση δυσπιστίας θα εκκινήσει αμέσως, στις 19:00, απόψε, και θα ολοκληρωθεί σε τρεις ημέρες.

Στη συζήτηση θα τοποθετηθούν βουλευτές, υπουργοί, αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ η διαδικασία κορυφώνεται με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Εφόσον η πρόταση δυσπιστίας παραμείνει ως τέτοια, κατά της πρότασης αναμένεται να ψηφίσουν 158 βουλευτές, όση δηλαδή και η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ, με τους υπόλοιπους -της αντιπολίτευσης- να υπερψηφίζουν.

Βορίδης σε Ανδρουλάκη: Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων

Αμέσως μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη και την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, τον λόγο πήρε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση έναρξη της διαδικασίας της πρότασης δυσπιστίας, ενώ χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη εντολοδόχο συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων.


Η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη

Κύριε Ανδρουλάκη, η αλήθεια είναι ότι δημιουργεί μία εντύπωση η συγκεκριμένη πρόταση, όλα όσα αναδείξατε το έχει συζητήσει η Ολομέλεια. Ολα όσα θέσατε είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση, την ολομέλεια και την κοινή γνώμη.

Τι είναι αυτό που αλλάζει και σας οδηγεί στην πρόταση δυσπιστίας; Ποιο είναι το προστιθέμενο στοιχείο και σας οδηγεί στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας; Γιατί δεν το κάνατε το προηγούμενο διάστημα και το δηλώσατε την περασμένη Κυριακή; Το δημοσίευμα του Βήματος; Τι λέει; Αναφέρεται σε υπόθεση για την οποία έχουν δοθεί εξηγήσεις. Υλικό που βρίσκεται στον ανακριτή και έχει δημοσιευθεί και παιχτεί τις μέρες εκείνες στην κρατική, δόθηκαν διευκρινίσεις, κρίνετε ότι αρκεί για να ζητήσετε να πέσει η κυβέρνηση. Γι' αυτό σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων μιντιακών συμφερόντων. Εννοούμε τη σχέση του δημοσιεύματος με την πρόταση δυσπιστίας. Καλοδεχούμενη. Έχω δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για σόου και κοκορομαχία. Στο οποίο προσυπογράψατε; Ενα σόου και κοκορομαχία που, μάλιστα, δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Βεβαίως δεν θα έχει, η αλήθεια είναι ότι για την πρόταση θα δώσει απάντηση η Βουλή στο τριήμερο και ο λαός στις επικείμενες ευρωεκλογές. Επιθυμούμε άμεση προώθηση της διαδικασίας και συζήτηση της πρότασης.



Νίκος Ανδρουλάκης

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε από το βήμα της Βουλής:

«Αναλαμβάνω την κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία γιατί η ΝΔ έχει κάνει συνήθειά της την υπονόμευση του κράτους δικαίου. Διαφθορά, συγκάλυψη ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο και κυβερνητική αποτυχία η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια, αντί να ακολουθείτε τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.

Πολιτική σας επιλογή είναι η ατιμωρησία και η συγκάλυψη, πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας την πολιτική.

Πριν από λίγες μέρες, από το βήμα αυτό, στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του Κώστα Καραμανλή, είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει τη θεσμική, ηθική και πολιτική χρεοκοπία. Ανθρωποι έχασαν με βίαιο τρόπο τη ζωή τους, το πανελλήνιο παρακολουθεί μια προσπάθεια συγκάλυψης. Ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ζητήσαμε προκαταρκτική και είπατε όχι. Η δε εξεταστική απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες που είχαν άμεσα γνώση του δικτύου και πολιτικές αποφάσεις Καραμανλή στο υπουργείο.

Καταθέσατε το πόρισμα, που αποδίδετε πλήρη ευθύνη σε ανθρώπινο λάθος. Αγνοείτε το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που ορίσατε εσείς, και επισημάνει ότι αν το σύστημα σηματοδότησης και αυτόματης πέδησης λειτουργούσε οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ.

Προχθές, είχαμε ένα δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που ανέδειξε ότι λίγες ώρες μετά τα Τέμπη, παγωμένος ο λαός από το σοκ της απώλειας, η μόνη αγωνία ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση και το κομματικό συμφέρον. Πώς θα ενισχυθεί ότι για όλα φταίει ο σταθμάρχης που είχατε εσείς διορίσει, παράνομα, στη θέση. Δικό σας ρουσφέτι ήταν.

Πριν ακόμα οι συνομιλίες παραδοθούν, κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις επεξεργάστηκαν και τις διοχέτευσαν σε φιλικό ΜΜΕ. Η κυβέρνηση δεν έδωσε εξηγήσεις ποιος είχε προτεραιότητα να παρέμβει στο ηχητικό. Ποιος είχε πρόσβαση σε αυτό, πριν την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Ποιος επεξεργάστηκε συνομιλίες και ποιος τις διοχέτευσε στα ΜΜΕ;

Έχουμε εμπεδώσει πια ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου είναι έργο της παρέας του Μαξίμου. Αυτοί οργάνωσαν υποκλοπές, πήραν με παράνομο τρόπο απόρρητα προσωπικά δεδομένα και, όπως κάνετε και τώρα, κοροϊδεύετε την κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει θέμα.

Οι πρακτικές της κυβέρνησης έναντι του κράτους δικαίου προσβάλλουν τη χώρα και απομακρύνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οφείλουμε να απαντήσουμε στην κραυγή της κοινωνίας, που αγωνιά. Τι ζητά ο λαός; Να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη. Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη.

Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, υπογεγραμμένη από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή, θα έρθει εδώ να απολογηθεί, ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του. Και μαζί όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν, επικροτούν αυτούς τους θλιβερούς χειρισμούς;

Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα. Πρέπει να μπει ένας φραγμός στην αλαζονεία σας, ένας φραγμός στην ασυδοσία σας, να σταματήσουμε τη θεσμική παρακμή που συζητούν σε όλη την Ευρώπη.

Δεν περίμενα άλλη συμπεριφορά από μηχανισμούς προπαγάνδας και υπουργούς προπαγάνδας. Άκουσα να συνδέουν την πρωτοβουλία μιας γνήσιας αγωνίας, την αίσθηση αξίας της δικαιοσύνης, με συμφέροντα. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία, οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές. Είναι πρωτοβουλία για να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη αν είναι διαρκές έγκλημα της ΝΔ. Αν, λοιπόν, νομίζετε ότι θα μας λυγίσουν οι αθλιότητες που διακινείτε από το πρωί, υποτιμάτε τη δύναμη και την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Υποτιμάτε τη πίστη μας στη δημοκρατία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με έχετε συνηθίσει, με υποκλοπές με βαφτίσατε πράκτορα ξένων δυνάμεων. Άρρηκτοι οι δεσμοί σας με κακές πρακτικές.

Σήμερα αγωνιζόμαστε να διασώσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού μας κόσμου, μας βαφτίζετε διαπλεκόμενους.

Ο καθεστωτισμός σας κινείται σε άλλο επίπεδο, είστε ικανοί να κάντε τα πάτα για τις καρέκλες σας».