17 Μαρτίου 2024

Παπαπαναγιώτου: ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΟ ΤΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ


Η χωρίστρα αριστερά, το κούρεμα… σύριζα. Με το βλέμμα στο μέλλον και με θηριώδη «άγνοια» για το παρελθόν, ο Στ. Κασσελάκης έκανε την πιο αυτοκαταστροφική εμφάνιση που θα μπορούσε, δύο μέρες πριν παρουσιαστεί στο στρατό.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στον «αέρα» του MEGA, που τον «πήρε και τον σήκωσε». Δεν ήταν τόσο οι μισές αλήθειες ή οι αντιφατικές και καθόλου πειστικές απαντήσεις που έδωσε για τις αλλοδαπές εταιρίες του. Κυρίως ήταν ότι αποκαλύφθηκε ένας ρηχός και ανεπαρκής άνθρωπος, ο οποίος παρ’ όλα αυτά νομίζει ότι μπορεί -και του αξίζει- να κυβερνήσει τη χώρα. Η προχθεσινή αυτοκαταστροφική συνέντευξη του Στ. Κασσελάκη, θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τη συνέντευξη-Βατερλό του Α. Τσίπρα στον Μπ. Κλίντον στις 25 Σεπτεμβρίου 2015. Τότε που αποκαλύφθηκε το τεράστιο πολιτικό κενό, αλλά και το απίστευτο θράσος του τότε ανατέλλοντος αστέρα, ο οποίος πήγε με τα «κουτσοαγγλικούλια» του να διασύρει τη χώρα, μιλώντας στην αφρόκρεμα του αμερικανικού κατεστημένου.

Τηρουμένων των αναλογιών, ο Στ. Κασσελάκης βγήκε στο Πανελλήνιο να κάνει επίδειξη της άγνοιάς του και του διάχυτου Τραμπισμού που τον χαρακτηρίζει. Αλλα τον ρωτούσαν, άλλα απαντούσε. Κι όταν καταλάβαινε και ο ίδιος ότι είναι εκτεθειμένος, δεν δίσταζε να «αδειάσει» τους πάντες και τα πάντα. Το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως τον Α. Τσίπρα και τα «λάθη». Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, δεδομένου ότι η διακυβέρνηση Τσίπρα ήταν μια διαρκής αλληλουχία λαθών και καθεστωτικής νοοτροπίας. Αποκήρυξε όμως το νόμο ΣΥΡΙΖΑ, όχι σε ουδέτερο χρόνο, αλλά όταν συνειδητοποίησε πως παγιδεύτηκε ο ίδιος σε αυτόν το νόμο.

Το κακό ήταν ότι ο φιλόδοξος νεοσύλλεκτος «έβγαλε» τον κυνικό Στέφανο που κρύβει μέσα του. Χωρίς αξιόλογες οικονομικές γνώσεις -σε πείσμα του μύθου που καλλιέργησε- και με περισσό θράσος ισοπέδωσε κάθε έννοια κράτους δικαίου και αναγόρευσε εαυτόν σε επίπεδα Τραμπ. Αν έκανα λάθος θα πληρώσω, είμαι «καθαρός» γιατί το λέω εγώ. Εκνευρίζομαι όταν κάνετε ερωτήσεις που δεν μου αρέσουν. Και βέβαια ένας αρχηγός μπορεί να δανείζει (και να δανείζεται;) το κόμμα του, χωρίς να δίνει λογαριασμό. Και ξέρω και την «πιάτσα», τι γίνεται, τα «μαύρα» και τα «άσπρα»…

Ενας wanna be ηγέτης χωρίς την παραμικρή αντίσταση στα ψέματα (μέσα σε 10 μέρες έχει δώσει 10 διαφορετικές απαντήσεις για τις εταιρίες του). Κι ένας πολιτικός αδίστακτος να σπιλώνει τους αντιπάλους του. Τι πάει να πει π.χ. «ο Μητσοτάκης των πλαστών πόθεν έσχες», όταν το πόθεν έσχες του Κ. Μητσοτάκη έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά 4 και 5 φορές και μάλιστα επί ΣΥΡΙΖΑ; Ή, τι πάει να πει ότι «όλοι οι Ελληνες γνωρίζουν και το Πόθεν και Εσχες μου»; Από πού; Από τη δήλωση Πόθεν Εσχες που ΘΑ καταθέσει;

Εφτασε μάλιστα στο ακραίο σημείο, ενώ διαβεβαίωνε ότι από τον Μάρτιο του 2023 (πριν από ένα χρόνο) έχει μεταβιβάσει τα πάντα που αφορούν τις εταιρίες του, να μην μπορεί να απαντήσει, πώς η εταιρία του OSIOS δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από μόλις 3 μήνες. Κι είχε και το θράσος να πει ότι η αγαθοεργία του τού στοίχισε κιόλας λόγω των συναλλαγματικών διαφορών, όταν του επεστράφη το δάνειο!

Ο «μικρός Τραμπ» που ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει τον ηγέτη της Αριστεράς, εκμεταλλευόμενος το τεράστιο σάστισμα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριβή του 17%, μάλλον κάτι έχει καταλάβει λάθος. Αλλιώς δεν θα πρωταγωνιστούσε στο Βατερλό του. Μετά απ’ αυτήν τη συνέντευξη, τίποτα δεν είναι ίδιο για τον Στ. Κασσελάκη.

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Το ρήγμα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας δείχνει να βαθαίνει, όμως την ίδια στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες να μην κοπούν οι γέφυρες, καθώς και η Ι.Σ. και η κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως σε μια ενδεχόμενη μετωπική σύγκρουση δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά μόνο ηττημένοι.

Η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ ο Γ. Γεραπετρίτης φέρεται να επισκέφθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την Αρχιεπισκοπή συνομιλώντας με τον κ. Ιερώνυμο, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών. Η Εκκλησία επιμένει να σπάσει την παράδοση 161 χρόνων και στις 24 Μαρτίου να γιορτάσει τη γιορτή της Ορθοδοξίας στη Μονή Πετράκη και όχι στη Μητρόπολη. Οπερ σημαίνει ότι δεν θα παραστεί η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στην τελετή, όπως και ότι η Εκκλησία δεν θα παραστεί στο καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η ΠτΔ την ίδια μέρα. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος ανήμερα της 25ης Μαρτίου θα χοροστατήσει στη δοξολογία που θα γίνει στη Μητρόπολη και εν συνεχεία θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Η ψήφιση του νόμου για το γάμο των ομοφύλων και κυρίως οι ακρότητες που ακολούθησαν εκ μέρους Μητροπολιτών και ανώτερων ιερωμένων, προκάλεσαν ένα επικίνδυνο ρήγμα στην κοινωνία, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων τείνει να πάρει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς μέρος της Εκκλησίας δείχνει να πριμοδοτεί σχεδόν ανοιχτά την Ελληνική Λύση και την Νίκη εν όψει των ευρωεκλογών.

Το στοίχημα είναι σημαντικό και είναι ακόμα ανοικτό. Θα υπάρξει μορατόριουμ ή θα πέσουν οι γέφυρες; Ενδεχόμενο σπάσιμο των γεφυρών θα έρθει να ενισχύσει τη διάχυτη και ετερόκλητη κοινωνική αναστάτωση που υπάρχει, καθιστώντας πιο δύσκολη την ηρεμία και την κανονικότητα.

ΕΥΡΩΤΡΕΧΑΜΑΤΑ -1

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την κατάρτιση των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων και το τρέξιμο γίνεται όλο και πιο μεγάλο. Στο Μ. Μαξίμου μετά την οριστικοποίηση, ότι η «ισχυρή δεξιά υποψηφιότητα» δεν θα είναι ο Φ. Κρανιδιώτης, οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη συνεχίζουν να αναζητούν υποψηφιότητα, η οποία θα απευθύνεται στο πιο δεξιό τμήμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Τα ονόματα των νυν βουλευτών Κ. Γκιουλέκα και Ευρ. Στυλιανίδη που έχουν πέσει στο τραπέζι εξετάζονται, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι και οι δύο θέλουν να αφήσουν τη Βουλή και να μετακομίσουν στις Βρυξέλλες. Κάποιες πληροφορίες θέλουν τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις, να έχει έναν «άσο στο μανίκι». Ιδωμεν…

ΕΥΡΩΤΡΕΧΑΜΑΤΑ -2

…Πιο μπερδεμένα δείχνουν τα πράγματα στη Χ. Τρικούπη, όπου επικρατεί κατήφεια μετά τη δημοσκοπική βουτιά του ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Ανδρουλάκης δέχεται κριτική -εκτός των άλλων- για υπερσυγκεντρωτισμό, αλλά και για την προώθηση προσώπων, τα οποία είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του. Η συζήτηση αυτή αφορά και την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, για το οποίο ακούγεται έντονη μουρμούρα από τα παλαιότερα στελέχη του κόμματος. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η ατάκα ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έλεγε, «δηλαδή ο Νίκος πιστεύει ότι θα κάνει διεύρυνση με τον Ζαγοράκη και τον Κοντονή;».

ΑΠΟΡΙΕΣ -1

Η επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοΐδη στον Εβρο για την επιθεώρηση του νέου φράκτη μήκους 35 χλμ. που κατασκευάζεται, ενόχλησε -όπως ακούγεται- κάποιον πιο δικαιωματιστή υπουργό;

ΑΠΟΡΙΕΣ -2

Κι όταν φτάσει η ώρα να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη για τις αλλοδαπές εταιρίες, ποια από τις 10 απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι στιγμής, θα χρησιμοποιήσει;

ΑΠΟΡΙΕΣ -3

Μιας κι έχουμε σχολή που παράγει πολλούς «λαϊκούς δικαστές», γιατί δεν κάνουμε μια εξαγωγική start up;

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
eleftherostypos.gr