19 Μαρτίου 2024

📺Θεσσαλονίκη: Απόπειρα για «πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ-


Απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, φαίνεται να έγινε πριν κάποια 24ωρα από αγνώστους, με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι κουκουλοφόροι φέρεται να έχουν σπάσει το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Το συμβάν κατέθεσε το εκπαιδευτικό προσωπικό στην ΕΛ.ΑΣ. Εάν η εισβολή ήταν επιτυχημένη, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πρώτα θύματα θα ήταν οι ίδιοι οι εισβολείς, αφού αυτοί θα αντιμετώπιζαν τις συνέπειες της διαρροής από το εργαστήριο, καθώς και όσοι θα έρχονταν σε επαφή με τις ουσίες. Επίσης, ενδεχομένως να καταστρεφόταν συσκευές μέτρησης ραδιενέργειας και ευαίσθητος εξοπλισμός, συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το ίδιο μέσο, οι καταληψίες της Σχολής Θετικών Επιστημών κινήθηκαν προς το υπόγειο του κτηρίου, με σκοπό να φτάσουν στη Βιολογική Σχολή, που τελούσε υπό κατάληψη για πολλά χρόνια, μέχρι που «έσπασε» μετά από αστυνομική επιχείρηση, το 2022. Εκεί, φέρεται πως κατέστρεψαν το πρώτο από τα δύο συστήματα θωράκισης του πυρηνικού αντιδραστήρα χαμηλής ισχύος του Εργαστηρίου Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής.


Πρύτανης ΑΠΘ: «Δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας από τον αντιδραστήρα» – Τι απαντά στα περί «πυρηνικού ριφιφί»

Το περιστατικό που φέρεται να σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου φυλάσσεται ένας μικρός υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας και το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, σχολίασε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Χαράλαμπος Φείδας.

Σύμφωνα με είπε στην ιστοσελίδα, thestival.gr, πρόκειται για ένα συμβάν που πιθανόν έγινε πριν από περίπου 1,5 μήνα. Το μόνο που εντοπίστηκε είναι ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας. Ο κ. Φείδας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας και πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί καθώς ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνος για εκπαιδευτικούς λόγους.

«Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ή ανάφλεξης. Υπόκειται σε όλους τους ρυθμιστικούς ελέγχους από την αρμόδια ελληνική και ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας φυλάσσεται σε υπόγειο χώρο όπου υπάρχει θωρακισμένη πόρτα και συναγερμός.

Πριν από ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο thestival.gr, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας.

Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας είναι υπό την εποπτεία του τμήματος Φυσικής του τομέα Πυρηνικής Φυσικής.