27 Μαρτίου 2024

📺ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ🤣🤦‍♂️Fake - βίντεο δείχνει ότι η Ελλάδα «κλέβει νησί» από την Τουρκία σπρώχνοντάς το με βάρκες🤣🤦‍♂️Το βίντεο έχει χιλιάδες likes


Η ιστοσελίδα teyit.org αναδεικνύει παραπλανητική ανάρτηση/βίντεο σε λογαριασμό στο Instagram με ημερομηνία 19.03.2024, που δείχνει την Ελλάδα «κλέβει ένα μικρό νησί» από την Τουρκία. Τα πλάνα υποτίθεται δείχνουν πολλές βάρκες να μεταφέρουν ένα μικρό νησί.

Η εν λόγω ανάρτηση έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 16,5 χιλιάδες likes και πλέον εμφανίζεται με ένδειξη false information και φίλτρο αντί προεπισκόπησης.


Ωστόσο, το νησί που μεταφέρεται από σκάφη είναι ένα βαλτώδες νησί στο Wisconsin των ΗΠΑ από τη λίμνη Chippewa.



Ποιος ήταν ο ισχυρισμός;
  • Υποστηρίχθηκε ότι το υλικό αφορούσε στιγμιότυπα από όταν η Ελλάδα έκλεβε ένα νησί από την Τουρκία.
  • ΕυρήματαΤο βίντεο καταγράφηκε στη λίμνη Chippewa στο Wisconsin των ΗΠΑ.
  • Το υλικό δείχνει ντόπιους να εργάζονται με τις βάρκες τους για να μετακινήσουν ένα νησάκι μακριά από μια γέφυρα.
  • Η νησίδα που απομακρύνεται είναι στην πραγματικότητα ένας βάλτος τύρφης που δημιουργήθηκε λόγω ενός φράγματος που χτίστηκε το 1923 στον ποταμό Chippewa και την εύφορη λεκάνη Chippewa.
Ποια είναι η Teyit.org;

Η τουρκική ιστοσελίδα fact-checking teyit.org είναι μία προεξάρχουσα fact checking πλατφόρμα σήμερα στην Τουρκία, που ελέγχει ειδήσεις που περιέχουν παραπληροφόρηση ή είναι fake news προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας.

Εμφανίζει έντονη παρουσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (839 χιλιάδες ακόλουθοι στην πλατφόρμα Χ) ενώ αποτελεί μέλος του European Fact Checking Standards Network.

Μαρία Ζαχαράκη
ΕΘΝΟΣ