18 Απριλίου 2024

📺Ευρωεκλογές 2024: Σφοδρή σύγκρουση Μουρούτη - Φίλη για τον Μπελέρη


Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε στην τηλεόραση του OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» μεταξύ του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς Νίκου Φίλη και του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Μουρούτη με αφορμή την υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου 

«Την πρώτη μου ψήφο θα τη δώσω στον Μπελέρη»

«Εγώ προσωπικά είμαι υποψήφιος, αλλά την πρώτη μου ψήφο θα τη δώσω στον Φρέντι Μπελέρη. Γιατί είναι ένας Έλληνας, ο οποίος φυλακίστηκε για την πατρίδα του. Είναι φυλακή γιατί είχε το θράσος να κατέβει δήμαρχος στη Χειμάρα που δεν αναγνωρίζεται ενώ είναι μειονοτική, και να εκλεγεί. Είναι φυλακή για τα πιστεύω, για τις αρχές του, για τη σημαία του, για την πατρίδα του. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος διώκεται διότι είναι Έλληνας της Χειμάρας, που δεν την έχει αναγνωρίσει κανείς ως μειονοτική. Νομίζω η ΝΔ το θέτει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό πια πλαίσιο με την υποψηφιότητά του» ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Μουρούτης στηρίζοντας την επιλογή της ΝΔ ερωτώμενος για την υποψηφιότητα Μπελέρη.

Και πρόσθεσε «για όλα αυτά που γράφονται η μόνη του καταδίκη είναι στην Αλβανία επειδή προσέλαβε τον αλβανισμό, δεν έχει σχέση με όσα του προσάπτονται».

«Είχε καταδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο για συνέργεια»

Τα λεγόμενα του κ. Μουρούτη προκάλεσαν την αντίδραση του Νίκου Φίλη, ο οποίος τόνισε «έχω μείνει έκπληκτος διότι γνωρίζουμε όσοι ήμασταν δημοσιογράφοι το σκοτεινό παρελθόν του κυρίου Μπελέρη. Είχε σχέση με παρακρατική οργάνωση και ήταν προβοκάτορας όπως έγραφαν οι εφημερίδες εκείνη την περίοδο και η κυβέρνηση που ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι πρόκειται για άκρως επικίνδυνη περίπτωση που από εμάς δεν θα συγκαλυφτεί και πρόκειται για τη σύλληψη του κ. Μπελέρη όταν ερχόταν από την Αλβανία στην Ελλάδα με όπλα και στολές παραλλαγής και σύμφωνα με τη δικογραφία είχε πάρει μέρος σε μια προσπάθεια να επιτεθεί σε ένα αλβανικό στρατόπεδο, μαζί με άλλους. Ένα χρόνο περίπου πριν είχε γίνει το επεισόδιο από οργάνωση που λέγεται ΜΑΒΗ ακροδεξιά, βορειοηπειρωτών, εναντίον ενός αλβανικού στρατοπέδου με νεκρούς δύο Αλβανούς στην Επισκοπή. Και τα όπλα είχαν κλαπεί από την Επισκοπή. Δεν βγάζω συμπεράσματα άλλα, σταματώ από εκεί. Ο κ. Μπελέρης καταδικάστηκε για την κατοχή των καλάσνικοφ, δεν είναι άμωμος, λευκή περιστερά».

Και συνέχισε: «Στη συνέχεια αρχίζει έναν πολιτικό αγώνα με το ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή. Είναι πατεντάτος ακροδεξιός, συνωμότης εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων διότι οι επιθέσεις αυτές ήταν εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Έχει δικαίωμα η ΝΔ να διαλέξει όποιον θέλει, αλλά δεν έχει δικαίωμα να μεταφέρει ένα θέμα που έχει ανθρωπιστική αξία, δημοκρατική, αξία προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να το μετατρέψει σε μια ιστορία κομματικής ψηφοθηρίας στην Ελλάδα».

«Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό δεν είναι ακροδεξιά - Έχει διαφωνήσει και ο Γεραπετρίτης»

«Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό δεν είναι ακροδεξιά και λυπάμαι για τον κ. Φίλη. Γνωρίζει από προπαγάνδα ο κ. Φίλης και μπέρδεψε τη ΜΑΒΗ με τον Μπελέρη. Η ΜΑΒΗ πράγματι υπήρχε ένα επεισόδιο αιματηρό που ο Μπελέρης ήταν εκτός Ελλάδας και Αλβανίας, ήταν στην Κύπρο. Η αλβανική κυβέρνηση τον έψαχνε γιατί πήγε στο αρχείο. Ο Μπελέρης έχει δυο καταδίκες μια στην Αλβανία γιατί προσβάλει τον αλβανισμό και δεύτερον στην Ελλάδα αλλά καταδικάστηκε για συνέργεια με όπλα σε άλλους ανθρώπους» απάντησε ο κ. Μουρούτης με τον Νίκος Φίλη να του απαντά «είναι λυπηρό να εντάσσετε ένα τέτοιο ακραίο εθνικιστικό πρόσωπο στο ψηφοδέλτιό σας. Ξέρω ότι ο κ. Γεραπετρίτης έχει διαφωνήσει».