18 Απριλίου 2024

Παπαπαναγιώτου: «ΣΟΥΖΑ ΤΟ ΑΛΟΓΑΚΙ» από το κόμμα Κασσελάκη


Ηταν μια από τις ατάκες του Λ. Λαζόπουλου, που αγαπήθηκαν, γιατί νοηματοδοτούσε ένα υπαρκτό χάσμα νοοτροπίας και αντίληψης. Μια ατάκα από την εποχή της αθωότητας του Λάκη και από τότε που ούτε ο ίδιος ούτε οι «Δέκα Μικροί Μήτσοι» είχαν παραδώσει την ταυτότητά τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε που ο χαρισματικός δημιουργός συνομιλούσε με την κοινωνία και όχι με την αυλή του Α. Τσίπρα.
«Σούζα το αλογάκι» έλεγε ένας «Μήτσος», ο Τζιμς από την Καρδίτσα στον ξάδερφο Τζίμη από τα βόρεια προάστια της Αθήνας για τη «Βυσσινί Θύελλα» και όλοι καταλάβαιναν χαρίζοντας το γέλιο τους στον Λάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα προέκυψε ένας άλλος «Μικρός Μήτσος», όχι από την Καρδίτσα αλλά από την Εκάλη και τις ΗΠΑ, ο οποίος αντί για γέλιο προκαλεί κλάμα σε ό,τι έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηρθε ο Στ. Κασσελάκης για να πλήξει τον πυρήνα της «ορθόδοξης πίστης» της ηττημένης Αριστεράς: Είμαστε με τη Δύση και το Ισραήλ και όχι με το Ιράν-Το ΝΑΤΟ είναι «ιερό»-Καλώς στείλαμε τη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα-Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία-Υποστηρίζουμε τον φράκτη στον Εβρο-Είμαστε με την Εκκλησία. «Σούζα τα αλογάκια», που ήταν «με τον άνθρωπο», «σούζα» όσοι διοργάνωναν συναυλίες ουσιαστικά υπέρ της Χαμάς, όσοι στήριζαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τον προκλητικό ισαποστακισμό τους. Και δεν αναφέρομαι στις γραφικές φιγούρες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αναφέρομαι στα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένα. Κάποια νεόκοπη αγωνίστρια μάλιστα, βιάστηκε πολύ να ταχθεί υπερ του Ιράν. Τόσο ώστε όταν μίλησε ο αρχηγός από τις ΗΠΑ ξεπέρασε την Κομανέντσι στις ασκήσεις εδάφους και σε αμηχανία τον Π. Παυλόπουλο, όταν μπροστά στα μάτια του ο Η. Κασιδιάρης χτύπησε τη Λ. Κανέλλη σε live μετάδοση.

Ο Στ. Κασσελάκης το μόνο που δεν έχει κάνει ακόμα, είναι να πάρει από τον Γ. Αυτιά το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», με το οποίο κατεβαίνει στις ευρωεκλογές. Οχι ότι έχει πρόβλημα και δεν θα το κάνει. Αλλωστε αυτό που έγραψε πρώτο ο «Ελεύθερος Τύπος» -τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ιδού το «κόμμα Κασσελάκη- επιβεβαιώνεται με εντυπωσιακή σβελτάδα.

Εν προκειμένω δεν έχει ίσως τη μεγαλύτερη αξία, αν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξηλώνει τα «ιερά και τα όσια» μιας απολιθωμένης πολιτικής νοοτροπίας και προσπαθεί να εξορθολογήσει τον πολιτικό παραλογισμό του δημιουργήματος του Α. Τσίπρα. Εξυπνο είναι, αν και τολμηρό. Γιατί όπως έγραψε στην «Αυγή» ο δογματικός αγιογράφος του Α. Τσίπρα ασκώντας κριτική στη lifestyle πολιτική του Στ. Κασσελάκη, «σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του ’23 γυρίζουν την πλάτη στο κόμμα και στο πρόεδρό του. Τους απωθεί αντί να τους έλκει». Πιθανώς όσοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του ’23 «γυρίζουν την πλάτη» στο «κόμμα Κασσελάκη», να είναι και περισσότεροι από τους μισούς. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Το μεγάλο θέμα που εγείρεται -και δημιουργεί ήδη μετεκλογικές εκκρεμότητες ανάλογα και με το αποτέλεσμα- αφορά τα εναπομείναντα μεγαλοστελέχη του κόμματος. Τα οποία ανεξαρτήτως ονόματος, π.χ. Σ. Φάμελος, Ν. Παππάς, Ο. Γεροβασίλη, Γ. Ραγκούσης, Χρ. Σπίρτζης κ.λπ. και ανεξαρτήτως θεσμικής κομματικής θέσης που κατέχουν, αποδεικνύονται κομπάρσοι του one man show. Κι αυτό όπως και να το δει κανείς, όσο μεγάλο στομάχι κι αν -αποδεδειγμένα- έχουν, δεν καταπίνεται εύκολα. Τώρα σιωπούν. Σε δύο μήνες θα παίζουν με την προσωπική αξιοπρέπειά τους. Με πρώτον απ’ όλους τον Α. Τσίπρα. Ο οποίος θα φανεί αν έχει αποδεχτεί πλήρως την κατά κράτος ήττα του από τον Στ. Κασσελάκη στο Συνέδριο ή αν θα παίξει το τελευταίο του χαρτί.

Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΠΕΛΕΡΗ

Οταν το τρέχον ρεπορτάζ έλεγε με βεβαιότητα ότι «κόπηκε» η υποψηφιότητα του Φρ. Μπελέρη, η στήλη σάς ενημέρωνε πως το θέμα δεν έχει κλείσει. Η χθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του αποδεικνύει πως το θέμα ήταν ανοιχτό. Ωστόσο, υπήρχε όντως ένα έντονο παρασκήνιο με ισχυρά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Φρ. Μπελέρη έβλεπαν στο πρόσωπό του την υποψηφιότητα που θα μπορούσε να γεφυρώσει το «κενό» που έχει δημιουργηθεί στο πιο δεξιό τμήμα της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. Και θα μπορούσε να αναχαιτίσει τις διαρροές κυρίως προς τον Κ. Βελόπουλο και δευτερεύοντος προς τη Νίκη και τη Φωνή Λογικής.

Οσοι αντιδρούσαν, δεν αντιδρούσαν για τους ίδιους λόγους. Π.χ. το ΥΠΕΞ (Γ. Γεραπετρίτης και Αλ. Παπαδοπούλου) επεσήμαναν τον κίνδυνο το «θέμα Μπελέρη» από διεθνές θέμα που αφορά το κράτος δικαίου του Ε. Ράμμα, να υποβαθμιστεί σε διμερές πρόβλημα. Ελεγαν επίσης, ότι με την υποψηφιότητά του εγκαταλείπεται ο Δήμος της Χειμάρρας και μαζί του ίσως δημιουργηθεί η εντύπωση πως αφήνεται και η ομογένεια. Κάποιοι άλλοι διαφωνούσαν για ιδεολογικούς λόγους, υποστηρίζοντας ότι η υποψηφιότητα του Φρ. Μπελέρη είναι «πολύ δεξιά και χαλάει το κεντρώο προφίλ» της Ν.Δ…

Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ζύγισε πολύ και για αρκετό χρόνο. Και αποφάσισε τελικά να συμπεριλάβει τον εκλεγμένο και φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Εκτός από το ισχυρό πολιτικό του ένστικτο -το οποίο αποδεδειγμένα διαθέτει στις κρίσιμες στιγμές- ρόλο φαίνεται πως έπαιξε και μια μεγάλη δημοσκόπηση που πήρε στα χέρια του.

Κάτω από τον πήχη

Ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εμφανίσει τη συμμετοχή για την εκλογή των 35 υποψηφίων ευρωβουλευτών του, σαν κάτι που μοιάζει με «θρίαμβο». Επισήμως λέγεται πως πήραν μέρος «πάνω από 63.000», οι 57.000 είναι παλιά και νέα μέλη και περίπου 6.000 φίλοι. Ομως οι «παλιοί» της Κουμουνδούρου ξέροντας και τις λεπτομέρειες της διά ζώσης ψηφοφορίας, όσο και τις «τρύπες» που είχε το διαδικτυακό σύστημα, μιλάνε για «φουσκωμένο» αριθμό ψηφισάντων. Υπάρχουν βέβαια και οι αριθμοί του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν το αφήγημα του «θριάμβου». Στο β’ γύρο για την εκλογή του Στ. Κασσελάκη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, είχαν ψηφίσει 74.000 μέλη από τα συνολικά 200.000 που ήταν εγγεγραμμένα. Σχεδόν 11.000 λιγότεροι (χώρια οι 6.000 φίλοι, που μαζί κάνουν 17.000) δεν το λες και θρίαμβο…

ΑΠΟΡΙΕΣ -1

Αληθεύει αυτό που λένε συνομιλητές του Α. Τσίπρα; Αληθεύει ότι έχει μετανιώσει που παραιτήθηκε; Αν αληθεύει, σημαίνει πως αναγνωρίζει την οριστική ήττα του από τον Στ. Κασσελάκη…

ΑΠΟΡΙΕΣ -2

Δηλαδή περιμέναμε τον Ελον Μασκ για να μάθουμε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα ή ο Ελον για κάποιο λόγο μάς κάνει πλακίτσα;

AΠΟΡΙΕΣ -3

Θα συνεδριάσει τελικά αύριο, όπως είναι προγραμματισμένο, η Ε.Ε. για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ή θα περιμένει ψύχραιμη τις εξελίξεις;

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
https://eleftherostypos.gr/apopseis/souza-to-alogaki-apo-to-komma-kasselaki