16 Απριλίου 2024

📺Κυρ. Μητσοτάκης: Κυβερνήσεις, πολίτες και οργανισμοί να δουλέψουμε μαζί για την προστασία των ωκεανών


Για τη σημασία της προστασίας και της διατήρησης των ωκεανών μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference» την οποία φέτος φιλοξενεί η Ελλάδα.

Συνολικά, περισσότερες από 400 νέες δεσμεύσεις ύψους 10 δισ.δολαρίων θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η Ελλάδα θα δαπανήσει 780 εκατ. ευρώ για 21 δεσμεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την απαγόρευση της αλιείας με τράτα βυθού σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, πρόσθεσε.

Η χώρα μας δεσμεύτηκε επίσης να δημιουργήσει δύο ακόμη θαλάσσια πάρκα, ένα στο Αιγαίο Πέλαγος για την προστασία των θαλασσοπουλιών και ένα στο Ιόνιο Πέλαγος για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, τα οποία θα καλύψουν περισσότερα από 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών που προστατεύονται από το δίκτυο περιοχών Natura 2000 της ΕΕ.

«Ο μετριασμός και η προσαρμογή δεν αρκούν. Πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στην προστασία και την αποκατάσταση για να απομονώσουμε τη γη και τις θάλασσες από τις επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες και να δώσουμε χώρο στη φύση να θεραπευτεί», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κυβερνήσεις, πολίτες και οργανισμοί πρέπει να δουλέψουμε μαζί για την προστασία των ωκεανών», τόνισε ο πρωθυπουργός, που στάθηκε και στις αλλαγές που συντελούνται από την κλιματική αλλαγή.

Ευρωπαίος Επίτροπος: Κοινή μας ευθύνη ο ωκεανός
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δαπανήσει 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία των ωκεανών και την προώθηση της βιωσιμότητας μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών φέτος, δήλωσε την Τρίτη ο Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον.

Οι 40 δεσμεύσεις της ΕΕ, που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης κυμαίνονται από την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης έως τη στήριξη της βιώσιμης αλιείας και τις επενδύσεις στη λεγόμενη γαλάζια οικονομία - τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων και γλυκών υδάτινων πόρων για οικονομική δραστηριότητα.

«Ο ωκεανός είναι μέρος του ποιοι είμαστε και αποτελεί κοινή μας ευθύνη», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία Βιρτζίνους Σινκεβίτσιους.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών σημείωσαν ρεκόρ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται από το 1979. Η υπεραλίευση και η πλαστική ρύπανση αποτελούν επίσης μεγάλες απειλές για τους ωκεανούς.

Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων της ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη 14 επενδύσεων και μιας μεταρρύθμισης στον τομέα της βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τις αφρικανικές χώρες να αναπτύξουν τη γαλάζια οικονομία τους.

Δείτε την ομιλία:


Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους ιδρυμάτων που ειδικεύονται στην προστασία των ωκεανών και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και στηρίζουν τη διοργάνωση της 9ης διεθνούς διάσκεψης «Our Ocean Conference», την οποία φέτος φιλοξενεί η Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων και των οργανισμών ευχαριστησαν τον Πρωθυπουργό για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της διάσκεψης, και για την ευρύτερη πολιτική της χώρας μας για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τον καθαρισμό των θαλασσών και τη βιώσιμη αλιεία. Οι δωρητές τόνισαν επίσης το υψηλό επίπεδο οργάνωσης και την καλή προετοιμασία από την πλευρά της χώρας μας για το «9ο Our Ocean Conference».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η προστασία της θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και συνδέεται με τους στόχους για αειφόρο ανάπτυξη και βιώσιμο τουρισμό, ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα ήδη συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για την ανάπτυξη πράσινων ενεργειακών λύσεων σε νησιά και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με φορείς που έχουν την εμπειρογνωμοσύνη ώστε να συμβάλλουν στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών.

Οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων υποσχέθηκαν να στηρίξουν προσπάθειες της Ελλάδας για φιλόδοξες ευρωπαϊκές πολιτικές για την προστασία της Μεσογείου.