28 Απριλίου 2024

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ: Προφυλακίστηκε και ο «ΟΜΛΕ» για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Λυγγερίδη - Συνολικά επτά πρόσωπα οδηγήθηκαν στη φυλακή


Ολοκληρώθηκαν οι χθεσινες απολογίες των 31 κατηγορουμένων που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων γα τη δικογραφία που αφορά στην υπόθεση δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Από τους 31 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν χθες, προφυλακίστηκαν οι επτά ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι οποίοι είναι: Εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, απαγόρευση παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων οποιασδήποτε ομάδας και απαγόρευση συμμετοχής σε δραστηριότητες αθλητικών συνδέσμων.

Οι απολογίες των υπολοίπων κατηγορουμένων συνεχίζονται.

Προφυλακίστηκε ο «ΟΜΛΕ»

Νωρίτερα, στη φυλακή οδηγήθηκε ένας ακόμη κατηγορούμενος για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και άλλων εγκληματικών ενεργειών.

Πρόκειται για έναν 33χρονο, γνωστό με το προσωνύμιο «ΟΜΛΕ», εκ των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού τον περασμένο Δεκέμβριο στου Ρέντη. Πλέον όμως της ηθικής αυτουργίας ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος απολογήθηκε και για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται ακόμη πέντε άτομα από τους συνολικά 67 κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 33χρονος κατά την απολογία του στον ανακριτή αρνήθηκε τα αδικήματα λέγοντας ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου, πλην όμως δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στους ανακριτές ο 33χρονος υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μολονότι είναι εξαιρετικά επισφαλές να κριθεί το ζήτημα της ηθικής αυτουργίας με αυτό τον τρόπο, έστω και ως υπόθεση εργασίας εμένα η διωκτική αρχή δεν με συγκαταλέγει στους φερόμενους ηθικούς αυτουργούς. Οι αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 26.02.2024 δεν με συγκαταλέγουν ουχί μόνον ως ηθικό αυτουργό ή φυσικό αυτουργό αλλά ούτε και ως άτομο που "διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου"».

Κατά την απολογία του ο 33χρονος αρνήθηκε γενικότερα ότι συμμετείχε στα επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, κάτι, που όπως υποστήριξε, αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες και το βιντεοληπτικό υλικό που προσκομίζει. «Το βιντεοληπτικό υλικό της δικογραφίας αποδεικνύει ότι από την έναρξη του αγώνα εγώ ευρίσκομαι στην κερκίδα. Δεν χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο, δεν έχω την οιαδήποτε συζήτηση με τρίτα πρόσωπα, κρατώ ανά χείρας τηλεβόα, απευθύνομαι στην κερκίδα, φωνάζω συνθήματα και προτρέπω να εμψυχώσουμε την αγαπημένη μας ομάδα. Αυτή είναι η μόνη μορφή επικοινωνίας μου, και δη με αόριστο αριθμό ατόμων. Όταν αναφέρει η διωκτική αρχή ότι η κερκίδα αδειάζει εγώ δεν μετακινούμαι από την θέση μου και εξακολουθώ να φωνάζω συνθήματα στην κερκίδα», υποστήριξε ο 33χρονος.

Συνεχίζοντας ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στην παρουσία του εντός του γηπέδου για να υποστηρίξει ότι: «Κινήθηκα μόνον εντός του Κ.Γ "Μελίνα Μερκούρη" και συγκεκριμένα κατέβηκα από τις κερκίδες στον αγωνιστικό χώρο για να ενημερωθώ για την κατάσταση εκτός γηπέδου και να ρωτήσω τι θα γίνει με εμάς που έχουμε εγκλωβιστεί εντός γηπέδου. Ευρίσκομαι πάντα εντός γηπέδου και φυσικά ουδέποτε "έσπασα πέτρες". Περαιτέρω καταδεικνύεται ότι ουδέποτε εξήλθα του γηπέδου αλλά κινήθηκα μόνον στον αγωνιστικό χώρο και μόνον όταν διεκόπη ο αγώνας».

Ο 33χρονος επιχείρησε όμως να αντικρούσει τα στοιχεία της δικογραφίας για τα «πολεμοφόδια» που οι κατηγορούμενοι φέρονται να μετέφεραν στο γήπεδο αλλά και για την αποθήκευση υλικών στις κερκίδες. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε: «Κατά την διωκτική αρχή (χωρίς να εξετάσει το γιατί) το γεγονός ότι χρησιμοποιούσα ενοικιαζόμενο ΙΧΕ αυτοκίνητο (τότε) για τις ανάγκες μετακίνησης μου αποτελεί ένδειξη ότι δήθεν συμμετείχα σε οργανωμένο σχέδιο «ώστε να καταστεί δυσχερέστερη η ενδεχόμενη ταυτοποίηση» μου. (…) Από έγγραφα που προσκομίζω και επικαλούμαι αποδεικνύεται ότι είχα μεταφέρει το οικογενειακό αυτοκίνητο μάρκας AUDI, μοντέλο Q2, ιδιοκτησίας μου στην εταιρία επωνυμίας «ΒΕΛΜΑΡ» στις 28.11.2023 για τεχνικό έλεγχο επειδή είχα παρατηρήσει θόρυβο και τρέμουλο – κατά την αλλαγή ταχυτήτων». Τέλος, σε ό,τι αφορά στα "υλικά" που αποθηκεύονται στις κερκίδες ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε: «Απογευματινές ώρες της 07.12.2023 πράγματι μετέβην με το όχημα που είχα ενοικιάσει σε προηγούμενο χρόνο και μόνον για τις ανάγκες μετακίνησης εμού και τις οικογένειας μου, εγγύς του αποθηκευτικού χώρου στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Αφού πήρα τα "πανιά – λάβαρα" τα τοποθέτησα στο αυτοκίνητό μου. Δεν έδωσα καμία "οδηγία" για πρόκληση επεισοδίων».

Προφυλακιστέος και ο μάνατζερ τράπερ

Νωρίτερα, είχε προφυλακιστεί ένα ακόμη διευθυντικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος είναι μάνατζερ γνωστού τράπερ.

Μετά την απολογία του με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος κρίθηκε προφυλακιστέος. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως του αποδίδονται.

Σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι απολογίες του πρώτου «κύματος» των κατηγορουμένων για τη μεγάλη δικογραφία που περιλαμβάνει βαριές κατηγορίες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη τον περασμένο Δεκέμβριο στου Ρέντη αλλά και σειρά άλλων εγκληματικών πράξεων.

Μέχρι στιγμής, έχουν προφυλακιστεί έξι άτομα, ανάμεσά τους κι ένας 31χρονος που είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Κοκός». Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για πρόσωπο που έχει σοβαρό ποινικό παρελθόν, καθώς έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για ρατσιστική επίθεση σε κουρείο μετανάστη, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, καθώς για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Ο 31χρονος φέρεται να έπαθε κρίση πανικού μετά την απόφαση για την προφυλάκισή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε στην κατοχή του μια τηλεκάρτα και αυτοτραυματίστηκε ενώ ήταν στην ΓΑΔΑ. Ωστόσο, έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Παράλληλα, είκοσι εκ των κατηγορουμένων που απολογήθηκαν μέχρι αυτή την ώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Μεταξύ αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι και ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο για τη δολοφονία του αστυνομικού.

Στον 16χρονο επιβλήθηκαν οι όροι της υποχρεωτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα και της απαγόρευσης παρακολούθησης αγώνων. Επίσης ένας ακόμη κατηγορούμενος για την υπόθεση αφέθηκε ελεύθερος με όρους, οι οποίοι είναι απαγόρευση εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε ΑΤ. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αντιμετώπιζε σωρεία αδικημάτων και σε βαθμό κακουργήματος.

Ηγετικό στέλεχος

Τώρα, ο αποκαλούμενος «Κοκός» ηλικίας 31 ετών που πήρε μετά την απολογία του το δρόμο για τις φυλακές παρίσταται -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- στους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού, σε όλα τα αθλήματα και βρίσκονταν συνήθως στον αγωνιστικό χώρο φορώντας διαπίστευση.

Πρόκειται δε σύμφωνα με τη δικογραφία για ένα από τα ηγετικά στελέχη και εμφανίζεται να υποκινεί οπαδούς του Ολυμπιακού στην εκδήλωση επεισοδίων.

Ακόμη έχει προκύψει και η συμμετοχή του σε αξιόποινες πράξεις, είτε ως φυσικός αυτουργός είτε ως ηθικός αυτουργός. Συγκεκριμένα η δικογραφία αναφέρει για τον 31χρονο: «Ξεχωρίζει στην Θύρα 7, καθώς κάθεται μαζί με (….), σε χώρο που επιτρέπονται διαπιστευμένοι. Επίσης κινείται ελεύθερα σε όλους τους χώρους των γηπέδων χωρίς κανέναν περιορισμό, δηλαδή εισέρχεται σε όποια θύρα θέλει στη διάρκεια του αγώνα, περιφέρεται στον αγωνιστικό χώρο και δίνει εντολές στον οργανωτή της κερκίδας που τις μεταφέρει στους οργανωμένους οπαδούς με την ντουντούκα. Αποκομίζει χρηματικά οφέλη από τα προαναφερόμενα “μεροκάματα” και δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα ηγετικά Μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, όταν απειλείται να χάσει μερίδιο από αυτά».