23 Απριλίου 2024

Η Ιαπωνία προσφέρει υποτροφίες σε Έλληνες: Ποια έξοδα καλύπτει


Μια θαυμάσια ευκαιρία να σπουδάσουν και να ζήσουν στην Ιαπωνία, θα έχουν Έλληνες μαθητές, φοιτητές και ερευνητές

Μια θαυμάσια ευκαιρία να σπουδάσουν και να ζήσουν στην Ιαπωνία, θα έχουν Έλληνες μαθητές, φοιτητές και ερευνητές μέσω των υποτροφιών που παρέχει η κυβέρνηση της χώρας. Όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες υποτροφιών.

Το ποσό της υποτροφίας διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία και μπορεί να διαρκέσει έως και 7 χρόνια όταν πρόκειται για την ολοκλήρωση προπτυχιακών σπουδών σε κάποιο πανεπιστήμιο της χώρας. Υποτροφίες χορηγούνται και για σπουδές σε επαγγελματικές σχολές καθώς και για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές στην Ιαπωνία.

Τις λεπτομέρειες για κάθε κατηγορία υποτροφίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις βρουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Επίσης στο Μορφωτικό Τμήμα-Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.

«Undergraduate Students» 

Αφορά το 2025 σε Έλληνες πολίτες ηλικίας 17-24 ετών(ημερομηνία γέννησης από 2 Απριλίου 2000 και μετά), που έχουν ολοκληρώσει 12 χρόνια σχολικής εκπαίδευσης και επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ιαπωνικά πανεπιστήμια ως προπτυχιακοί φοιτητές.

Η περίοδος φοίτησης ξεκινά από τον Απρίλιο του 2025 και διαρκεί για πέντε (5) ή επτά (7) χρόνια ανάλογα με τη σχολή. Περιλαμβάνει και ένα χρόνο προετοιμασίας- κυρίως εκμάθησης της ιαπωνικής γλώσσας και των μαθημάτων κατεύθυνσης. Τα πανεπιστήμια ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας της Ιαπωνίας. Η υποτροφία καλύπτει τη δαπάνη μεταφοράς προς/από την Ιαπωνία, τα δίδακτρα, την εγγραφή, την έκδοση βίζας σπουδών και ένα μηνιαίο χρηματικό ποσό από το οποίο καλύπτεται και η διαμονή.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 117.000 ΓΕΝ (περίπου 715 ΕΥΡΩ). Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής αιτήσεων: 17 Μαΐου 2024 (καμία αίτηση δεν θα γίνει δεκτή μετά την καταληκτική ημερομηνία). Οι αιτήσεις υποβάλλονται δια ζώσης αυτοπροσώπως (ΜΟΝΟ με ραντεβού στο cultural@at.mofa.go.jp) ή ταχυδρομικά στο Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας (Εθνικής Αντιστάσεως 46, 152 31 Χαλάνδρι – Αθήνα).

Διαδικασία Αξιολόγησης και Επιλογής 

Αρχικά γίνεται έλεγχος των υποβληθέντων δικαιολογητικών (ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πλήρης και ορθή συμπλήρωση). Τον Ιούνιο 2024, οι επιλεχθέντες προχωρούν σε υποχρεωτικές γραπτές εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα, την ιαπωνική γλώσσα (ανεξαρτήτως γνώσεων) και τα Μαθηματικά, ενώ στη συνέχεια οι επιτυχόντες καλούνται σε προσωπική συνέντευξη, καθώς και σε γραπτές εξετάσεις σε μαθήματα επιλογής. (Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο 2024). Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προτεινόμενη εξεταστέα ύλη, ωστόσο μπορείτε να δείτε θέματα εξετάσεων προηγούμενων ετών εδώ.

«Specialized Training Colleges Students» 

Αφορά  σε Έλληνες πολίτες ηλικίας 17-24 ετών (ημερομηνία γέννησης από2 Απριλίου 2000 και μετά), που έχουν ολοκληρώσει 12 χρόνια σχολικής εκπαίδευσης και επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε εξειδικευμένες επαγγελματικές σχολές στην Ιαπωνία. Η περίοδος φοίτησης ξεκινά από τον Απρίλιο του 2025 και διαρκεί για τρία χρόνια. Περιλαμβάνει ένα (1) χρόνο προετοιμασίας, κυρίως εκμάθησης της ιαπωνικής γλώσσας, και δύο (2) χρόνια εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε σχολή που ορίζεται από το ΜΕΧΤ. Η υποτροφία καλύπτει τη δαπάνη μεταφοράς προς/από την Ιαπωνία, τα δίδακτρα, την εγγραφή, τη βίζα σπουδών και ένα μηνιαίο χρηματικό ποσό από το οποίο καλύπτεται και η διαμονή. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 117.000 ΓΕΝ (περίπου 715 ΕΥΡΩ). Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής αιτήσεων: 17 Mαΐου 2024 (καμία αίτηση δεν θα γίνει δεκτή μετά την καταληκτική ημερομηνία). Οι αιτήσεις υποβάλλονται δια ζώσης αυτοπροσώπως (ΜΟΝΟ με ραντεβού στο cultural@at.mofa.go.jp) ή ταχυδρομικά στο Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας (Εθνικής Αντιστάσεως 46, 152 31 Χαλάνδρι – Αθήνα).

Διαδικασία Αξιολόγησης και Επιλογής

Αρχικά γίνεται έλεγχος των υποβληθέντων δικαιολογητικών (ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πλήρης και ορθή συμπλήρωση). Τον Ιούνιο 2024, οι επιλεχθέντες προχωρούν σε υποχρεωτικές γραπτές εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα, την ιαπωνική γλώσσα (ανεξαρτήτως γνώσεων) και τα Μαθηματικά, ενώ στη συνέχεια οι επιτυχόντες καλούνται σε προσωπική συνέντευξη. (Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο 2024). Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προτεινόμενη εξεταστέα ύλη, ωστόσο μπορείτε να δείτε θέματα εξετάσεων προηγούμενων ετών εδώ.

«Research Students» 

Αφορά στο 2025 σε Έλληνες ερευνητές ηλικίας έως 34 ετών (ημερομηνία γέννησης από 2 Απριλίου 1990 και μετά), που είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή έχουν ολοκληρώσει 16 χρόνια σχολικής εκπαίδευσης και επιθυμούν να συνεχίσουν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές στην Ιαπωνία. Δικαίωμα αίτησης έχουν και όσοι περιμένουν να αποφοιτήσουν μέχρι την έναρξη του προγράμματος της υποτροφίας. Τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών θα πρέπει να αφορούν σε ίδιες ειδικότητες ή συγγενείς προς τα επιστημονικά πεδία των προπτυχιακών σπουδών και να προσφέρονται σε ιαπωνικό πανεπιστήμιο.

Διάστημα χορήγησης υποτροφιών και κάλυψη

Η περίοδος φοίτησης ξεκινά τον Απρίλιο ή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2025 και διαρκεί έως τον Μάρτιο του 2027 (περιλαμβάνει και την εκμάθηση της ιαπωνικής γλώσσας για έξι (6) μήνες). Η υποτροφία καλύπτει τη δαπάνη μεταφοράς προς/από την Ιαπωνία, τα δίδακτρα, την εγγραφή, την έκδοση βίζας σπουδών και ένα μηνιαίο χρηματικό ποσό από το οποίο καλύπτεται και η διαμονή.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 143.000 ΓΕΝ (περίπου 900ΕΥΡΩ ). Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής αιτήσεων: 17 Μαΐου 2024 (Καμία αίτηση δεν θα γίνει δεκτή μετά την καταληκτική ημερομηνία). Οι αιτήσεις υποβάλλονται δια ζώσης αυτοπροσώπως (ΜΟΝΟ με ραντεβού στο cultural@at.mofa.go.jp) ή ταχυδρομικά στο Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας (Εθνικής Αντιστάσεως 46, 152 31 Χαλάνδρι – Αθήνα). Αρχικά γίνεται έλεγχος των υποβληθέντων δικαιολογητικών (ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πλήρης και ορθή συμπλήρωση). Τον Ιούνιο 2024, οι επιλεχθέντες προχωρούν υποχρεωτικά σε γραπτές εξετάσεις στην αγγλική και ιαπωνική γλώσσα (ανεξαρτήτως γνώσεων) και καλούνται σε προσωπική συνέντευξη (Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο 2024). Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προτεινόμενη εξεταστέα ύλη, ωστόσο μπορείτε να δείτε θέματα εξετάσεων προηγούμενων ετών εδώ.

Νικολίτσα Τρίγκα
ΕΘΝΟΣ