11 Απριλίου 2024

Παπαπαναγιώτου: ΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΣΑΡΚΑ ΜΙΑΝ Κασσελάκης και Βελόπουλος


Στο άρθρο του Στ. Κασσελάκη στην «Καθημερινή», το οποίο έγινε ήδη περίφημο, αναγνωρίζει κανείς με ευκολία τη σκέψη και τον δημόσιο λόγο του Κ. Βελόπουλου.
Oλες οι ψεκασμένες θεωρίες του αποκλειστικού διακινητή των επιστολών του Ιησού Χριστού -αυτοπροσώπως- συραμμένες σε έναν πολιτικό αχταρμά κάτω από μια «αριστερή» κρούστα και με διά ταύτα το αίτημα για εκλογές. Ο πραγματικός συγγραφέας του άρθρου δείχνει να είναι ο πωλητής κηραλοιφών και όχι ο πλοιοκτήτης «αστακοκάραβων».

Ολο το σκεπτικό και η «επιχειρηματολογία» του άρθρου είναι συρραφή των κατά καιρούς «αποκαλύψεων» και συνωμοτικών θεωριών που έχει εισαγάγει στον δημόσιο βίο ο Κ. Βελόπουλος. Κι όμως, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δεν φαίνεται να απολαμβάνει το θρίαμβό του. Δεν χαίρεται για την κατάκτηση της ηγεμονίας στη σκέψη του Στ. Κασσελάκη. Και καλά κάνει. Γιατί ο Κ. Βελόπουλος μπορεί να είναι πολιτικά γραφικός, αλλά δεν είναι ανόητος. Καταλαβαίνει τι προσπαθεί να κάνει -και μάλιστα συστηματικά και μεθοδευμένα- ο Στ. Κασσελάκης: δημιουργώντας το «κόμμα Κασσελάκη», έχοντας αποφασίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ληγμένο πολιτικό προϊόν, στοχεύει ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του Κ. Βελόπουλου. Οχι εκείνους που βρήκαν καταφύγιο στην Ελληνική Λύση λόγω του γάμου των ομοφύλων, αλλά εκείνους που είναι επιρρεπείς στη συνωμοσιολογία, στα «μπαζώματα», στο λαϊκισμό, στον αντιεμβολιασμό, στους ψεκασμούς, στην τυφλή ρωσοφιλία και στις ανύπαρκτες συγκρούσεις με τα μεγάλα συμφέροντα.

Το «κόμμα Κασσελάκη» ξέρει ότι από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να πάρει τίποτα. Γι’ αυτό και παρά τη σημαντική φθορά της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τίποτε. Και το ΠΑΣΟΚ το προσπερνά εισπράττοντας κυρίως από την γκρίζα ζώνη και από τα ειδικά «κοινά» που ανακαλύπτει και δημιουργεί. Νέους απολιτίκ, λούμπεν, περιθωριακούς και πάσης φύσεως αντισυστημικούς. Και τώρα πιο στοχευμένα, στην προσπάθειά του να αλλάξει εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει τη σημαντική δεξαμενή της Ελληνικής Λύσης. Με την οποία έχουν την ίδια ατζέντα, τον ίδιο ανορθολογισμό και την ίδια αντισυστημικότητα.

Ο Στ. Κασσελάκης τελικά ξέρει τι κάνει. Εχει διαγράψει οποιαδήποτε εκδοχή της Αριστεράς – πόσω μάλλον της «ριζοσπαστικής». Γι’ αυτό π.χ. χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ «ιερό», αλλάζει άποψη και είναι υπέρ της αποστολής ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, έγινε υπέρμαχος του φράκτη στον Εβρο, τάσσεται υπέρ των αμυντικών δαπανών, ακόμα και υπέρ της επέμβασης της Αστυνομίας στα ΑΕΙ. Τα κάποτε «λάβαρα» της Αριστεράς αλά ΣΥΡΙΖΑ τα γράφει προκλητικά στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Το ψεκασμένο δεξιόστροφο κοινό και οι μπαχαλάκηδες του δημόσιου βίου τον ενδιαφέρουν.

Κάπως έτσι έχει καταφέρει να φέρει σε δύσκολη θέση τον επίσης «νάρκισσο» Κ. Βελόπουλο, ο οποίος, από τη μια, κολακεύεται γιατί έχει περάσει γραμμή στον Στ. Κασσελάκη, αλλά, από την άλλη, βλέπει τον κίνδυνο ο παρ’ ολίγον έκπτωτος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει καριέρα με τον δικό του κόπο. Ετσι όπως τα έφερε η ζωή, Κασσελάκης και Βελόπουλος έσονται εις πολιτικήν σάρκα μίαν. Κι εδώ είναι η δεύτερη μάχη -εκτός από τη μάχη για τη δεύτερη θέση- των επικείμενων ευρωεκλογών.

STOP BULLYING ΟΛΙΣΤΙΚΟ

Το πλαίσιο για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, που παρουσίασε χθες ο Κ. Πιερρακάκης, έχει ένα σπάνιο χαρακτηριστικό. Συνδυάζει μια βαθύτερη φιλοσοφία, η οποία στοχεύει μακροπρόθεσμα τη ρίζα του κακού, με άμεσα μέτρα αποτροπής της αυξανόμενης ενδοσχολικής βίας και του bullying.

To βλέμμα των περισσοτέρων έπεσε στις αυστηρότερες ποινές, οι οποίες ασφαλώς έχουν μεγάλη σημασία. Η επαναφορά της 5ήμερης αποβολής, η αλλαγή σχολείου με συνοπτικές διαδικασίες, η υποχρέωση των γονέων να πληρώνουν από την τσέπη τους τους βανδαλισμούς των παιδιών τους. Σημαντικές αποφάσεις, που μπορούν σε πρώτο χρόνο να αποσυμπιέσουν κάπως το πρόβλημα. Ομως ίσως πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το σχέδιο του υπουργού Παιδείας προβλέπει σειρά δράσεων και μέτρων που αντιμετωπίζουν το σχολικό bullying ως «εθνικό πρόβλημα» και αποσκοπούν στη βαθύτερη αντιμετώπισή του. Οπως π.χ. -και μεταξύ άλλων- η ένταξη στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών των «δράσεων του ενεργού πολίτη». Ή η στελέχωση των σχολείων με περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, και η κατάρτιση νέου σχολικού κανονισμού από τον Σεπτέμβριο. Ή ακόμα η πλατφόρμα καταγραφής διαχείρισης και παρακολούθησης περιστατικών bullying.

Μέτρα όχι εφήμερα και μέτρα που δεν εξαντλούνται στις εντυπώσεις. Πρόκειται για μια αρκετά ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία αντιμετωπίζει τον παροξυσμό του φαινομένου, αλλά παράλληλα δρα στο υπόστρωμα του προβλήματος, ενδυναμώνοντας την κοινωνικότητα των παιδιών και την αίσθηση του ανήκειν σε μια πολιτισμένη κοινωνία.

Αντιθεσμική μύγα στο ΠΑΣΟΚ…

Σαν κάποια αντιθεσμική μύγα να κυκλοφορεί πλέον στη Χ. Τρικούπη και να τσιμπάει αδιακρίτως τους παρεπιδημούντες. Τις παρενέργειες του τσιμπήματος τις ένιωσε πρώτος ο διακεκριμένος συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος, ο οποίος θεωρείτο κάτι σαν ιερό τοτέμ του ΠΑΣΟΚ (δεν είναι τυχαίο ότι ορίστηκε ομόφωνα επικεφαλής της επιτροπής για την εκλογή αρχηγού στο κόμμα). Ομως ο κ. Αλιβιζάτος «τόλμησε» να πει ότι «από το 1974 η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου, όπως δεν ήταν ποτέ στη νεότερη Ιστορία μας, και μάλιστα βελτιώνεται». Ενα αφήγημα που είναι κόντρα στη νέα τακτική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ακολουθώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην ολισθηρή κατηφόρα, με αφορμή είτε τις υποκλοπές είτε τα Τέμπη, πλειοδοτεί για την ανυπαρξία Κράτους Δικαίου στη χώρα. Κι έτσι, ο μέχρι προχθές «αξιοσέβαστος» καθηγητής έγινε ενοχλητικός, αν όχι και «ύποπτος»…

…και ο νέος καθηγητής 

…Ομως στο ΠΑΣΟΚ πήρε μεταγραφή ένας άλλος καθηγητής, ο οποίος έκανε μια μικρή καριέρα με τη φανέλα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον Κ. Χρυσόγονο, ο οποίος με τον ενθουσιασμό του νεόφερτου έσπασε κάθε φράγμα λογικής. Εφτασε στο σημείο να καταγγείλει, ο αθεόφοβος, τους ανώτατους δικαστές του Αρείου Πάγου, γιατί επηρεάζονται και καθοδηγούνται από την κυβέρνηση. Γιατί; Γιατί έτσι λέει η πολιτική του άποψη. Για στοιχεία ούτε λόγος! Εντάξει, όλοι όσοι πάνε σε νέα ομάδα και χρίζονται μάλιστα υποψήφιοι ευρωβουλευτές θέλουν να αποδείξουν την «αξία» τους. Να το κάνει ο Θ. Ζαγοράκης -που δεν το έκανε- πάει στο καλό. Ο άνθρωπος μόνο από μπάλα ξέρει. Αλλά να το κάνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου; Να δείξει τέτοια ασέβεια στο Κράτος Δικαίου ένας άνθρωπος που διδάσκει στους φοιτητές Συνταγματικό Δίκαιο;

ΑΠΟΡΙΕΣ -1

Υπάρχει κάποιος άλλος που θα μπορούσε να σκεφτεί και να εκστομίσει την ατάκα «το ΕΣΥ έγινε ΕΓΩ»;

ΑΠΟΡΙΕΣ -2

Είναι «πετσωμένη» και η Κομισιόν, που δικαιώνει το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια;

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
https://eleftherostypos.gr/apopseis/eis-politikin-sarka-mian-kasselakis-kai-velopoulos