14 Απριλίου 2024

📺Ισράηλ: Έχουν εξαπολυθεί εκατοντάδες drones από το Ιράν - "Τα καταρριψαμε όλα" λεει ο IDF


Επίθεση με εκατοντάδες drones έχει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ, όπως μεταδίδει ο στρατός του. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι έχει ξεκινήσει ήδη και ένα τρίτο κύμα επιθέσεων. 

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έχουν εξαπολύσει δεκάδες drones και πυραύλους. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται να έχουν εξαπολυθεί τόσο από την Υεμένη όσο και από τον Λίβανο, από τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. 

Τα drones αναμένονται στις 2 μετά τα μεσάνυχτα στο Ισραήλ, ωστόσο κάποια έχουν ήδη καταρριφθεί πάνω από τη Συρία.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν αργά το Σάββατο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν ανακοίνωσε πως η «μεγάλη» επιχείρηση με τη χρήση drones και πυραύλων και την οποία διεξάγουν βάφτισαν «Αληθινή Υπόσχεση», αποτελεί «μέρος της τιμωρίας του Ισραήλ» για τα «πολυάριθμα εγκλήματά του».

Υπάρχουν πληροφορίες ότι τα drones που έχουν εξαπολυθεί είναι εκατοντάδες και την ίδια στιγμή ορισμένα μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι έχουν αναχαιτιστεί ορισμένα πάνω από τη Συρία ή την Ιορδανία. Κάποια drones έχουν εξαπολυθεί και από την Υεμένη. 

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε, νωρίτερα, από την πλευρά του, ότι drones κατευθύνονται προς το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι ο IDF βρίσκεται σε θέση απόλυτης ετοιμότητας. Τα ιρανικά μέσα σημειώνουν, πάντως, ότι πρόκειται για μια τεράστια επίθεση κατά του Ισραήλ. 

Ο απόστρατος στρατηγός Αμος Γιαντλίν δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ότι τα drone φέρουν το καθένα εκρηκτικά 20 κιλών και ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι έτοιμη για να τα καταρρίψει.





Λόγω του πυρκατωμένου κλίματος, το Ισραήλ δρομολογεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου του κάτι που τόσο το Ιράν όσο και η Ιορδανία και το Ιράκ το έχουν πράξει.

Σε διάγγελμά του εν μέσω των εκρηκτικών εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη, ενώ συγκάλεσε και έκτακτο πολεμικό συμβούλιο.

Η Ιορδανία κατέρριψε ιρανικά drones

Ιορδανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν δεκάδες ιρανικά drones στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Ιορδανίας, τα οποία κατευθύνονταν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Λίγο νωρίτερα, το Ιράν είχε προειδοποιήσει την Ιορδανία να μην προβεί σε ενέργειες υποστήριξης του Ισραήλ στη διάρκεια των αντιποίνων της Τεχεράνης για την πρόσφατη επίθεση στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι «καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή ανέφερε: παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της Ιορδανίας κατά τη διάρκεια των αντιποίνων… και εάν συμμετάσχει σε οποιαδήποτε ενέργεια (υποστήριξης του Ισραήλ), θα είναι ο επόμενος στόχος».

Ισραηλινός αξιουματουχος: Τα καταρριψαμε όλα 

Ότι καταρρίφθηκε το σύνολο –ή σχεδόν στο σύνολό τους- των drones- καμικάζι που εκτόξευσε νωρίτερα το Ιράν, ανακοίνωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο του Ισραήλ. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, περισσότερα από 100 ιρανικά drones έχουν ήδη αναχαιτιστεί εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου «σε σύνολο εκατοντάδων που εκτοξεύθηκαν προς τη χώρα». Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα drones καταρρίφθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Νωρίτερα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι «περισσότερα από 100 drones- καμικάζι» -η ίδια φράση που χρησιμοποιείται και τώρα- κατευθύνονταν προς το Ισραήλ.