30 Απριλίου 2024

📺Ζευγάρι ξενοδόχων στη Χαλκιδική ήταν Ρώσοι κατάσκοποι, υποστηρίζει δημοσίευμα του ρωσικού «The Insider»


Ξενοδόχοι στη Χαλκιδική φέρεται να ήταν ένα ζευγάρι Ρώσων πρακτόρων υποστηρίζει δημοσίευμα του ρωσικού Τhe Insider, παρουσιάζοντας τη σχετική έρευνα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρώην Ρώσος στρατιωτικός Nikolay Šapošnikov και η σύζυγός του, Έλενα, με καταγωγή από το Κίεβο, φέρονται να βοήθησαν τη Διεύθυνση Πληροφοριών της Ρωσίας (GRU) να οργανώσει δολιοφθορές στην Ευρώπη.

Ο Šapošnikov έχει πεθάνει, ενώ η σύζυγός του εξακολουθεί να ζει στην Ελλάδα.

Το ζευγάρι είναι πολίτες της Τσεχίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οποίοι μετακόμισαν εκεί το 1990.

Μάλιστα, το The Insider υποστηρίζει ότι η Elena Šapošnikova φέρεται να έχει διαβατήριο με αριθμό από το φάσμα που προορίζεται για τους Ρώσους αξιωματικούς πληροφοριών, κοινώς τους κατασκόπους.

Οι τσεχικές αρχές υποπτεύονται ότι οι Šapošnikov, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα, εμπλέκονται στις εκρήξεις του 2014 στις αποθήκες πυρομαχικών στο Vrbětice της Τσεχίας, που προκάλεσαν το θάνατο δύο ατόμων και ανάγκασαν 1.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, και για το οποίο έγινε μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Τσεχίας και της Ρωσίας.

«Τα μυστικά καθήκοντα της οικογένειας κυμαίνονταν από συλλογή πληροφοριών έως υλικοτεχνική διευκόλυνση, παροχή ασφαλών καταφυγίων, προσπάθειες στρατολόγησης και ακόμη και βοήθεια στην εξασφάλιση φυσικής πρόσβασης για στελέχη της GRU που εκτελούσαν αποστολές σαμποτάζ», αναφέρει το ρωσικό The Insider.

Ποιοι είναι οι Šapošnikov

Οι Šapošnikov είναι πολίτες της Τσεχίας, που μετακόμισαν εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Nikolay Šapošnikov είναι απόφοιτος της σχολής μηχανικών της Στρατιωτικής Σχολής Διοίκησης του Μπακού. Πολέμησε στο Αφγανιστάν για τρία χρόνια.

Το 1987, ο Šapošnikov εστάλη στην Τσεχοσλοβακία, όπου υπηρέτησε ως διοικητής εταιρείας μηχανοκίνητων τυφεκίων. Τον Φεβρουάριο του 1989 διαγράφηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα για «επανειλημμένη υπεξαίρεση βενζίνης και μπαταριών από το στρατό» και στη συνέχεια απολύθηκε από την υπηρεσία.

Λίγο μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Τσεχοσλοβακία, ο Šapošnikov επέστρεψε στη χώρα και ζήτησε πολιτικό άσυλο εκεί, παρουσιάζοντας την αποπομπή του από το κόμμα. Τον Αύγουστο του 1991, του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο και λίγους μήνες αργότερα η σύζυγός του, Έλενα, που ζούσε στο Κίεβο, και τα δύο μικρά παιδιά τους έλαβαν το ίδιο καθεστώς.

Το 1999, μετά από αρκετές αρνήσεις, ο Nicolay έλαβε την τσεχική υπηκοότητα και η Έλενα έλαβε τσεχικό διαβατήριο το 2004.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Šapošnikov έπιασε δουλειά στην Imex (που νοίκιαζε αποθήκες εκεί όπου έγιναν οι εκρήξεις το 2014), μια εταιρεία εμπορίας όπλων.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Šapošnikov αναζητούσε νέους πελάτες για την εταιρεία.

Τον Μάιο του 2022, το τσεχικό μέσο ενημέρωσης Respekt ανέφερε ότι είχε ανοίξει υπόθεση κατασκοπείας εναντίον του Nikolay και της Elena Šapošnikovs. Η τσεχική αστυνομία απέκτησε πρόσβαση στην αλληλογραφία μεταξύ των Šapošnikovs και του στρατηγού Andrei Averyanov, επικεφαλής της στρατιωτικής μονάδας GRU No. 29155.

«Το περιεχόμενο των email ήταν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με αποθήκες όπλων, όπως η μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού» ισχυρίστηκε η πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η μετακόμιση στη Χαλκιδική

Το Insider γράφει ότι το 2009 οι Šapošnikov αγόρασαν ένα τριώροφο σπίτι στη Χαλκιδική, αντί 275.000 ευρώ.

Η Elena Šapošnikova υποστήριξε ότι για την αγορά του σπιτιού-ξενοδοχείου χρησιμοποίησε χρήματα των γονιών της. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι γονείς της Šapošnikova είναι συνταξιούχοι και ζουν στο Κίεβο.

Όπως γράφει το ρωσικό Insider: «Η Villa Elena, ένα τριώροφο ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, στη βόρεια Ελλάδα, διαθέτει μεγάλη εξωτερική πισίνα, κιόσκι, ιδιωτικό κήπο και μεγάλες εκτάσεις. Ακόμα κι αν το εσωτερικό -όλα σε έντονα πράσινα και μοβ χρώματα, με ντουλάπες με χρυσό περίγραμμα- μοιάζει απελπιστικά μετασοβιετικό, οι ανέσεις περιλαμβάνουν αφρώδη μαξιλάρια, στεγνωτήρες μαλλιών και μπουρνούζια. Αλλά ο Nikolay και η Elena Šapošnikov δεν είναι συνηθισμένοι ξενοδόχοι. Είναι Ρώσοι ''illegals'', ή κατάσκοποι που δρουν εκτός διπλωματικής κάλυψης, οι οποίοι πέρασαν δεκαετίες ζώντας με ψεύτικα στοιχεία ως πολιτογραφημένοι πολίτες της Τσεχίας».

Το Insider αποκαλεί τη βίλα στην Ελλάδα «ασφαλές σπίτι» για τα μέλη της μονάδας 29155 της GRU, που άρχισαν να πετούν «τακτικά» προς τη Θεσσαλονίκη μόλις εγκαταστάθηκαν εκεί οι Šapošnikov.

Συγκεκριμένα, ο Αβεριάνοφ φέρεται να πέταξε στη Θεσσαλονίκη με το όνομα «Οβεριάνοφ» και να έμεινε εκεί από τις 15 έως τις 21 Ιουλίου 2013. Ένα χρόνο αργότερα φέρεται να επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, γυρνώντας από το Άμστερνταμ. Το Insider ανέφερε ότι τουλάχιστον άλλα τέσσερα μέλη της στρατιωτικής μονάδας 29155 φέρονται να πέταξαν στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 2012 και 2018.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τσεχική αστυνομία πίστευε ότι η Elena Šapošnikova φέρεται να έστελνε στον στρατηγό Averyanov πληροφορίες σχετικά με επερχόμενες συμφωνίες πώλησης όπλων, που ανακάλυψε ο σύζυγός της ενώ εργαζόταν στην Imex, και ότι η ρωσική κατασκοπεία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις πληροφορίες αυτές για να κάνει δολιοφθορές, σε περιπτώσεις που τα όπλα αυτά ήταν επιζήμια για τα στρατιωτικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Šapošnikov φέρεται να διευκόλυνε Ρώσους πράκτορες να μπουν σε αποθήκες και να εγκαταστήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Το ζευγάρι φέρεται να αρνήθηκε να μεταβεί στην Τσεχία για ανάκριση και έτσι κατέθεσαν σε εκπροσώπους των ελληνικών και των βουλγαρικών αρχών. Υποστήριξαν, κατά το δημοσίευμα του The Insider, ότι δεν γνώριζαν ότι ο Kapino και ο Averyanov ήταν αξιωματικοί της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών και ισχυρίστηκαν ότι δεν βοήθησαν σκόπιμα την GRU σε καμία από τις επιχειρήσεις σαμποτάζ.

Το ρωσικό Insider γράφει ότι «το 2023, οι τσεχικές αρχές, αφού διεξήγαγαν ανεξάρτητη ποινική έρευνα για τον ρόλο των Šapošnikov στις βομβιστικές επιθέσεις του 2014 στο Vrbětice, ανακήρυξαν το ζευγάρι ''πρόσωπα ενδιαφέροντος'' και ζήτησαν την ανάκρισή τους από τις ελληνικές αρχές. Ο Nikolay και η Elena Šapošnikov υπέβαλαν δήλωση στις ελληνικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι διώκονται από την Τσεχική Δημοκρατία και είναι ''αποδιοπομπαίοι τράγοι, στο όνομα άγνωστων συμφερόντων''».

Τον Φεβρουάριο του 2024, ο Nikolay Šapošnikov πέθανε από καρδιακή προσβολή. Η Elena Šapošnikova ζει στην Ελλάδα.

Όπως έχει υποστηρίξει προηγουμένως το The Insider, η μονάδα GRU 29155 φέρεται να οργανώνει εκρήξεις σε χώρες της ΕΕ από το 2011.

Το Insider ανέφερε ότι η πρώτη δολιοφθορά έγινε σε μια αποθήκη στη Βουλγαρία, όπου παραδόθηκαν πυρομαχικά, τα οποία θα μπορούσαν να προορίζονταν για πώληση στη Γεωργία.

Οι εκρήξεις στην Τσεχία

Το 2021, η Τσεχία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οργάνωσε μια έκρηξη που έλαβε χώρα στις 16 Οκτωβρίου 2014 σε μια αποθήκη όπλων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η οποία οδήγησε σε πολυάριθμες καταστροφές και το θάνατο δύο κατοίκων της περιοχής.

Μόλις 6,5 χρόνια αργότερα, η τσεχική κυβέρνηση κατηγόρησε επίσημα τη Ρωσία ότι οργάνωσε αυτό το σαμποτάζ.

Ως προς αυτό, η Πράγα απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες και η Ρωσία απάντησε κηρύσσοντας 20 υπαλλήλους της πρεσβείας της Τσεχίας στη Μόσχα persona non grata.

Μετά από αυτό, η Τσεχία ανακοίνωσε ότι απελαύνει άλλους 70 υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας. Αρκετές χώρες της ΕΕ συμμετείχαν στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τσεχία.

Πηγή: pravda.com.ua