Με το πρόσθετο κόστος που βάζουν και τα πρακτορεία για τις υπηρεσίες τους, το μέσο κόστος για την απόκτηση της βίζας φτάνει τα 100 ευρώ
Η εφαρμογή της βίζας για τα ελληνικά νησιά ξεκίνησε με μια έκπληξη, αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.
Για να πάει κάποιος στα νησιά απαιτείται η καταβολή των 60 ευρώ για την έκδοση βίζας. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν, διότι και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα ελληνικά τελωνεία απαιτούν επιπλέον χρεώσεις, ειδάλλως τα έγγραφα δεν διεκπεραιώνονται. Ορισμένες εταιρείες χρεώνουν έως και 20 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών.
Υπάρχουν επίσης και αυτοί που ζητούν 30 ευρώ ή και παραπάνω. Για παράδειγμα, μια ακτοπλοϊκή εταιρεία στο Αϊβαλί τους λέει: «Παίρνουμε 10 ευρώ εμείς και 10 ευρώ η πλευρά της Μυτιλήνης». Όταν μπλέκονται και τουριστικά γραφεία, η τιμή αλλάζει.
Η εφαρμογή βίζας στην πόρτα για τους Τούρκους πολίτες στα ελληνικά νησιά ξεκίνησε από την 1η Απριλίου. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ανοίξει και τα 10 νησιά, προς το παρόν 5 νησιά δέχονται Τούρκους επισκέπτες με την εφαρμογή της βίζας στην πόρτα.
Τα ελληνικά νησιά που είναι έτοιμα για την εφαρμογή της βίζας στο μπαϊράμι είναι η Σάμος, η Κως, η Ρόδος, η Λέσβος, και η Χίος.
Απαιτείται μεσάζων
Όπως επισημαίνει η Χουριέτ, για να πάει κάποιος σε ένα από αυτά τα νησιά που έχουν ‘ανοίξει’, απαιτείται βίζα των 60 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και αν προετοιμάσει μόνος του κάποιος τα απαραίτητα έγγραφα, θα πρέπει να τα καταθέσει σε μεσάζουσα εταιρεία.
«Δεν μπορείτε να διαβιβάσετε μόνοι σας τα έγγραφά σας στην απέναντι πλευρά. Η ελληνική πλευρά (ελληνικά προξενεία) θέτει ως προϋπόθεση μας μεσάζουσες εταιρείες. Για το λόγο αυτό, δεν μπορείτε να παραδώσετε τα έγγραφά μας σε μια μέρα και να πάτε στο νησί, θα πρέπει 3-4 ημέρες νωρίτερα να τα στείλετε στην μεσάζουσα εταιρεία. Γεγονός που μας αναγκάζει να πληρώσετε ένα επιπρόσθετο αντίτιμο υπό το όνομα του τέλους εξυπηρέτησης. Είναι λοιπόν αυτό νόμιμο; Τηλεφωνήσαμε μας μεσάζουσες εταιρείες, και μας ανέφεραν ότι αυτό το αντίτιμο είναι νόμιμο, διότι εργάζεται επιπλέον προσωπικό και είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα έγγραφα».
Και παλαιότερα υπήρχε το τέλος παροχής υπηρεσιών
Το τέλος παροχής υπηρεσιών επιβαλλόταν και παλαιότερα, όταν το μέτρο ίσχυε και πάλι. Ωστόσο, παλαιότερα, η βίζα στην πόρτα ήταν 60 ευρώ και η χρέωση για τα τέλη παροχής υπηρεσιών 20 ευρώ.
Τώρα, η βίζα στην πόρτα είναι 80 ευρώ, εκ των οποίων τα 20 ευρώ είναι το τέλος παροχής υπηρεσιών.
Επιπλέον, το τουρκικό κράτος παίρνει 150 τουρκικές λίρες ως τέλη για την έξοδο και ο δήμος του Αϊβαλί χρεώνει 100 τουρκικές λίρες για να πατήσει κάποιος το πόδι του στο λιμάνι.
Με το πρόσθετο κόστος που βάζουν και τα πρακτορεία για τις υπηρεσίες τους, το μέσο κόστος για την απόκτηση της βίζας φτάνει τα 100 ευρώ.
20 χιλιάδες Τούρκοι την περίοδο του μπαϊραμιού στα νησιά
Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, η ζήτηση για τα ελληνικά νησιά αυξήθηκε κατά 3 φορές σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ιδιαίτερα η Ρόδος και η Λέσβος έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Οι τιμές, όπως παραδέχονται οι ίδιοι, είναι πιο ευνοϊκές σε σχέση με τις τουρκικές ακτές στο Αιγαίο και υπάρχουν πολλές διευκολύνσεις. Ειδικά σε νησιά όπως η Ρόδος και η Λέσβος, οι διακοπές σε ξενοδοχεία 5 αστέρων είναι 40-50% πιο προσιτές από τις τουρκικές ακτές στο Αιγαίο.