18 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης: Tο Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του έναντι του Ισραήλ


«Θέλω να τονίσω, βέβαια, ότι πέραν της αυτονόητης στήριξης που παρέχουμε στο Ισραήλ απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, θεωρώ επίσης εξαιρετικά θετικό ότι στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά και στην κατάσταση στη Γάζα. Η κρίση είναι τέτοια που απαιτεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Η κρίση αυτή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση
Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στην Μέση Ανατολή, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει από ευρωπαίους ηγέτες, αλλά κι από την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών κατατείνουν ακριβώς στην ανάγκη να πειστεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε μια κλιμάκωση, η οποία θα οδηγήσει στη συνέχεια σε ένα περαιτέρω σπιράλ ακόμη μεγαλύτερης έντασης στην Μέση Ανατολή».

«Είναι σαφές ότι το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του εις βάρος του Ισραήλ και όχι μόνο. Πιστεύω ότι εάν το Ισραήλ επιδείξει και μια μεγαλύτερη κατανόηση στα ζητήματα που αφορούν στη Γάζα και λάβει υπόψη του τις εκκλήσεις όλων μας για μια κατάπαυση του πυρός και για μια ουσιαστική ανθρωπιστική στήριξη του δοκιμαζόμενου λαού της Γάζας, αυτό θα βοηθήσει και συνολικά το Ισραήλ να χτίσει εκείνες τις συμμαχίες που να του επιτρέψουν πραγματικά να απομονώσει το Ιράν και να καταδείξει ότι το Ιράν είναι μια χώρα που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.